Medevedje meso

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Najbolje je, če poznaš kakega lovca, na ta način jaz vsake toliko kupim kakega srnjačka za golaž.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Najlažje je, da pokličes gospodarja LD (kontakti: http://www.lovska-zveza.si/default.aspx?MenuID=67 ker je on zadolžen za to. Če ustreljenega kosa ne odkupi uplenitelj ali pa kdo od ostalih članov, je na voljo komerkoli (tudi Nimrod-u). Še lažje je, da poznaš jagra. Vzame na svoje ime, pa je. Čisto odvisno od "politike" v družini, pa koliko majo odstrela pa kakšna je lastna "poraba"...

Razlika je samo to, da moraš vzet cel kos - pa pol delaš z njemu kar češ. Za kak pir ti ga dajo še iz kože in kosti in razkosajo.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Aha, hvala ! Imam sosedo, ki je jagerin, je ze parkrat zrihtala kaksno stvar, pa mi jo je nerodno kar naprej gnjaviti.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
V Nimrodu sem že videl viseti medveda (še v koži) v hladilnici. Torej tu in tam očitno dobijo medveda. Nimrod kupuje tudi po vzhodni Evropi in prodaja za kup drugih firm okrog.
Sicer pa meni divjačina preveč ne sede....

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Kakor kermu... drugač pa za primerjavo:
v 2010 smo imeli v planu 90 kosov srnjadi, od tega smo jih odstrelili 60, Nimrodu smo jih prodali točno 5.
Od svojega odstrela vzamem srnajka za u golaž (da ne razpade takoj), pa še kakega gumbarja, če mi kdo naroči - ostalo visi v hladilnici in je na voljo. Pa da vidiš, kako hitro gre kaka mladica, ko pa visi 12+ srnjak al pa srna, ji pa vsi gledajo v zobe pa se zmrdujejo... no, in če ni nobenga, pač odpelje Nimrod. Pravzaprav ma tako nizke odkupne cene, da je brezveze... npr. divji prašič 1.k.r je 1,6€/kg... srnjad je 2,20 oz. 3,5€... jaz odkupim "svojo" srno po 5,5€.
Samo za občutek. Mal gnarja - mal muske...

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
dve ceni sta zaradi kvalitete: eno po teži in drugo kam je ustreljena (e.g. strel u stegno/hrbet je avtomatično B klasa... je*eš rebrca)

LD si sama določi odkupne cene, pri nas je en kos "s subvencijo", tj manj kot cena od Nimroda, ostali pa brez (se pravi 5,5)
Je pa res da skoraj vse družine kar prevzamejo cenik, ker maš drugač takoj tapametne.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
P...a dobra cena za žival, ki si jo poknil s 100 metrov razdalje in to je edino, kar si v posel vložil. Kmet dobi za bika s 650-750 kg okrog 1000 € pa ga mora krmiti 2 leti.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja ja a misliš da so lovske veselice zastonj? Vsa ta jedača in pijača ki jo vrli lovci morajo zaužiti preden se odpravijo na jago?
smile-1.gif

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Po zakonu mora žal ta denar nazaj v lovišče... za fešte ga je treba zaslužit drugje. Ponavadi z veselicami.

Nazaj v lovišče = financiranje škode kmetom & krmišča & njive

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Verjamem, da je lovstvo hobi in kot vsak drug hobi v njega denar vlagaš, ne pa dobivaš ven. Moral pa sem malo nakazati, da od daleč gledano menjalno razmerje ni slabo
smile-1.gif
.
Na drugem forumu sem videl, da se medvedov ne sme več krmiti (EU zakonodaja?). Tako imenovana mrhovišča. Ali je to res? Zato morajo ubogi medvedje vzeti pot pod noge in hodijo v naselja rabutat hrano.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Jp. Če hočeš medveda pojest, se ga ne sme krmit s hrano, ki (lahko) vsebuje meso. Zato tudi kmeti ne jemljejo več pomij v šolah in bolnicah za prasce...
Čeprav so bila krmišča res namenjena temu, da se jih zadrži v gozdu. Zdaj pač šetajo po selu. Pa tudi zaradi tega, ker jih je več kot včasih. Sam oni iz Bruslja bojo že vedli, kako se to dela (glede na to, kolk jih majo tam).

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Off topic.
Če boš kdaj v RL prijavljal škodo, upoštevaj tole za prijavo škode: http://www.kgzs.si/LinkClick.aspx?fileticket=hQr6bSl-RiI%3D&tabid=225
potem tole za višino škode (modelne kalkulacije od kmetijskega inštituta): http://www.kis.si/pls/kis/!kis.web?m=177&j=SI#nav
in tole, če si sploh upravičen do škode: http://www.lovska-zveza.si/ftp/pdf/Nelovne.pdf

"Ta je dobra, lovci se izogibate plačilom, če že plačate je to minimum."

Itak je pa tole taka pavšalna izjava, kot če rečem: Vsi ki majo 8ko v podpisu so (vstavi poljubno).

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.781
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Iz prve roke ti povem da nič ne plačate oziroma se izognete plačilu, če že plačate je mizerno.
Glede mesa pa le to da je divjačina zelo dobra, je pa res da moraš poznati lovca, da ti zrihta pravi kos mesa, aja al pa sam ulovič, ta je še boljša.