MB Webasto sistem

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Ne vem kako delujejo ti sistemi in za kaj vse se jih da uporabiti, saj ga še nikoli nisem imel. Torej na novem avtomobilu bo tovarniško vgrajen sistem predgretja/gretja. Včasih smo to poznali pod imenom Webasto. Po pripovedovanju naj bi imel predvsem funkcijo predgretja motorja in notranjosti ob ugasnjenem avtomobilu in takrat porablja le akumulator. Tak sistem se meni zdi pozimi ob kratkih relacijah smrt za akumulator
confused-1.gif

Baje se da sistem uporabiti tudi ob prižganem avtomobilu, da takoj kljub hladnemu motorju piha toplo v notranjosti, vendar ne vem ali takrat teče na elektriko ali se naredi kakšen prklop na porabo goriva.

Kar meni ni jasno je to, da sem vedno mislil, da tak sistem porablja predvsem gorivo avtomobila, ne pa samo akumulator. Torej naj me kdo razsvetli kako tak sistem deluje, oz., če so različni med seboj, me natančneje zanima za novega Mercedesa, kako deluje tam?

mitfif

Zelenc'
25. jan 2008
24
0
1
Glede akumulatorja lahko povem. Imam 6 let star avtomobil z Webastom. Prejšnji teden kupil v tem času že drugi akumulator ( od novega avtomobila je to v avtomobilu tretji akumulator ). Meni zdrži cca. tri leta - relacije delam cca. 40km.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.407
5.685
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Kar meni ni jasno je to, da sem vedno mislil, da tak sistem porablja predvsem gorivo avtomobila, ne pa samo akumulator. Torej naj me kdo razsvetli kako tak sistem deluje, oz., če so različni med seboj, me natančneje zanima za novega Mercedesa, kako deluje tam?

od kje pa dobi štrom za svečko, pumpo, elektroniko? Gorivo je za vročino za ostalo je elektrika

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Webasto na daljinca uporabljam že 6let, pa mi zdrži aku.5 let,( ker sem odlašal, mi je pač crknil po 5 letih ), menjati ga je pa najboljše na 4leta.Webasto deluje v mirujočem stanju,lahko pa tud med vožnjo. Sam imam večino kratke ture zjutraj, ta mesec obvezno vsako jutro 30min,in mi na tak način zdrži aku. minimalno 4leta, kar je zanemarljivo ob ugodju in vžigu motorja.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Jaz imam avto pod nadstreškom zunaj, tako, da je malo na udaru tudi zaradi mraza. Zdaj mi je zdržal 6.5 let, preden sem ga moral menjat (dizel). Seveda Webasta nimam.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Sicer se ne spoznamnajbolje na te zadeve a likor sem zasledil imaš večr azličnih sistemov in je odvisno kaj imaš vgrajeno...imaš webasto ki je samostojna enota in deluje na gorivo kot motor in imaš webasto, I bo deloval takrat ko bo mtor zagnan tako da dodatno pomaga greti motor . Verjetno so še tretje opcije.

Zdaj kaj točno boš imel ti?

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Tudi sam imam diesla, na parkingu, vedno zjutraj uporabim Webasto, kot sem že napisal, deluje na akumulator, ampak potem zagon porabi manj moči, nafta je pa itak speljana po svoji cevi do webasto gorilca.Ker mi dela že 6 sezono, me verjetno čaka kašen servis , ali pa tudi ne.Zaenkrat je vse bp.Je pa res, da je zato aku. bolj na udaru.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.545
433
83
oboje bo imel, saj je razvidno
zuheizer in standheizung

ponavadi se na VAG vozilih zadevo predela iz zuheizer (dogrelca, deluje med vožnjo, segreva vodo oz jo dogreva) na standheizung (lahko časovno nastaviš ali z daljincem vklop pri mirujočem vozilu, greje vodo in ventilacija notranja piha v steklo)

za pol ure delovanja grelca na mestu se moraš peljati z avtom uro in pol, da se aku napolni (zlato pravilo)
vsem, ki jih moti, da jim aku zdrži "le" 3-5 let, priporočam dopolnjevanje akuja s CTEK 7A polnilcem na vsake 3 mesece

a je to Webasto ali Eberspaecher, al je stari da kaplja nafta na mrežico ali novejši Venturi nima veze za uporabnika
priporočam da ga tisti, ki ga imate, kdaj prižgete tudi poleti, oz. Antigripante 25 mu dobro dene, ne samo šobam na vozilu - govorim za dieselske avte

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
zuheizer in standheizung

ponavadi se na VAG vozilih zadevo predela iz zuheizer (dogrelca, deluje med vožnjo, segreva vodo oz jo dogreva) na standheizung (lahko časovno nastaviš ali z daljincem vklop pri mirujočem vozilu, greje vodo in ventilacija notranja piha v steklo)

za pol ure delovanja grelca na mestu se moraš peljati z avtom uro in pol, da se aku napolni (zlato pravilo)
vsem, ki jih moti, da jim aku zdrži "le" 3-5 let, priporočam dopolnjevanje akuja s CTEK 7A polnilcem na vsake 3 mesece

a je to Webasto ali Eberspaecher, al je stari da kaplja nafta na mrežico ali novejši Venturi nima veze za uporabnika
priporočam da ga tisti, ki ga imate, kdaj prižgete tudi poleti, oz. Antigripante 25 mu dobro dene, ne samo šobam na vozilu - govorim za dieselske avte

Ja, se popolnoma strinjam. Verjetno bi moral aku. vzet ven po 3letih in ga kvartalno dofilavat, ker nimam možnosti direkt priklopa v avtu.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.545
433
83
????
kater avto?
kako nimaš možnosti?
Servisne start priključke imaš pod pokrovom motorja ponavadi, vsem z ECUjem za nadzor baterije se mora pa tako ali tako na te priključke polnit in ne direkt na aku

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.709
113
pri taščici
Koliko stane predelava Eberspaecherja v daljinskega? Imaš kak podatek?
Zakaj vsi ti Eberspaecherji crknejo po dobrih petih letih. Popravilo pa je kot vem okoli minimalne plače, ali pa kar menjajo.
Ali bi res poletni zagon pomagal. Ampak kako ga poleti pognati?
Nad zunanjo cca 14C ga še nisem slišal delati.
Antigripante 25 vliti v avto pred poletjem, da ga malo spušča pred počitkom?
Koliko tega vliti v koliko nafte v rezervoarju.
Alhambra bvk motor
Ampak ta spas ni poceni glede nanvrednost avta.
Tole je malo ceneje.
Ali bi delalo (samo za analogne enote piše)
http://m.ebay.com/itm/SIM800C-...%257Ciid%253A11

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.709
113
pri taščici
Cene teh električnih so pa tudi ubijalske. Kalorifer za sobo stane manj kot desetino te vrednosti. Kaj je v tem avtomobilskem tako dragega?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Nočem pametovat, ampak odgovor na osnovno vprašanje: "webasto" troši elektriko iz akumulatorja (med vožnjo, se le-ta itak polni) in gorivo iz rezervoarja. Predvideva se, da je sistem tako nastavljen, vsaj pri originalnih vgradnjah, da se pri "prešvoh" akuju ne zažene in omogoči vžig avta, prav tako ko pade gorivo pod določen nivo (praviloma pod 1/4 rezervoarja).
Prav tako pa je ves sistem od akuja in alternatorja prilagojen povečani porabi elektrike.
Kdor dodatno vgrajuje webasto (recimo v avtodom) je smiselno razmislit o vgradnji ločenega rezervoarja, ker potem tja not točiš kurilca.
wink-1.gif

B81

22. jul 2007
36.941
10.505
113
Ni najbolje, da se motor najprej prižge in potem vklopi webasto? Če je avto zunaj, v zaprti garaži sicer to ne gre.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.623
113
še v SLO - ampak komaj
Ravno v tem je namen "webasta" - da ne laufaš motorja, a imaš vseeno topel avto.

Drugače pa je webasto prepovedano uporabljati v garažah. Ugani zakaj.

Je pa fina stvar, pa tudi če je samo "zuheizer". Imel na Mazdi, a zeznil, ker mi je bilo škoda dodati 500,- za dodatno elektroniko za samodejni vžig. Sedaj na Kugi pa imam samo električno gretje prednjega stekla in šele zdaj znam prav ceniti prednosti webasta.
Ena večjih slabosti gretja prednje šipe je, da imam šajbo nonstop zapacano z odtisi rok.

B81

22. jul 2007
36.941
10.505
113
Zakaj rok? El gretje prednje šipe je must-have, če imaš enkrat
smile-1.gif

Sam pa hladen avto zdaj, ko je bilo -10, prižgem 10 minut prej, ko se odpeljem.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.623
113
še v SLO - ampak komaj
Ja kje si pa naj roke zagrejem, ko je celi avto mrzel.
tongue-1.gif

No - danes bo lahko dokazalo koliko je dobro - leden dež(en) čez noč.

O smiselnosti in možnosti laufanja avta na mestu pa ne bi.

Je pa webasto pri meni na lestvici opreme stopil iz "nice to have" v "must have".

Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Je pa webasto pri meni na lestvici opreme stopil iz "nice to have" v "must have".

Enako. Prej nisem niti razmišljal o tem, odkar pa vozim Mazdo z webastom (sicer ne za gretje kabine, ampak za gretje hladilne tekočine), bi v prihodnosti brez tega na dizlu težko zdržal. Pri -18 je v času, da sem očistil sneg iz avta (recimo 5 minut) že dokaj toplo pihalo iz zračnikov. V primeru vožnje pa pri podobni temperaturi začne toplo pihati po kakšnih treh do petih kilometrih vožnje po regionalki.
zmaga.gif

Vem, da obstajajo sistemi, ki so še hitrejši, ampak trenutno je kar se tiče zimskih razmer nekaj takšnega moj osebni minimum.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
zuheizer in standheizung

Zakaj pa tri krat dalj? Ne hecam te. Zanima me. Razmišljam tako, ker potem recimo da 3 letne čase ne uporabljaš webasta in bi moral alternator tisto razliko, ki jo webasto pozimi pocuza ven, enostavno dofilat? Al se motim?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Sicer ne vem kje je hondi to pobral, poraba webasta je nekaj čez 100W ob zagonu (predgretje) in potem okoli 20-40W med delovanjem .. odvisno od tipa grelca in motorja. Skratka sam webasto lahko mirno deluje celo noč.

Največ porabi ogrevanje kabine potem zato ker mora delovati ventilator in pri sodobnih avotmobilih mora bit vključena elektronika na nivoju vozila. To pa lahko takoj prinese par 100W, ampak tu spet ni treba da je vključeno vedno oz. da piha vedno (pol ure) in na full.