Max.40-odstotno kritje stroškov zdravljenja.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Se strinjam načeloma... ko bodo začeli uni k doma iščejo šiht in boga molijo da ga ne dobijo začnejo prispevat v zdravstveno blagajno, ne pa da na račun tega delavci in podjetniki kasirajo vedno večje prispevke in zato dobijo manj.......

če bi to porihtal bi blo u moment dovolj denarja in manjše premije, tko pa plačuješ, na koncu so pa samoplačniki na prednostni listi..... Primer je stomatologija...

Dokler bo tko je kakršnokoli dodatno plačevanje stran vržen keš... boljš da šparaš in ko se ti kej nardi, maš keš za podmazat ali samoplačnik in dobiš storitev kot je treba.....

to morš priznat da je tko...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
Sam kako vse to preverjat? to bi mogu potem vsak posameznik 1x na leto na pregled... in potem bi se jih pol kregalo, da ne kadijo tok velik, da le ob vikendih... Debeli bojo govoril, da je to prirojeno, da ima pač tako konstrukcijo, pijanci bojo govoril, da pijejo le priložnostno, in itak tist dcl vina pri kosilu pripada... in tako naprej... kje meje postavit??? in se kregat z vsakim posameznikom...

Zajbel; Itak da se lahko. Sej lahko se poškodujem zdele za pc. in če bi se poskodoval, bi plačal kazen za vožnjo pod vplivom. zdravljenje posledic prometne se pa ne plačuje se mi zdi.

Sicer pa planinci itak plačujejo dodatno zavarovanje za reševanje. Tko da tam je to že urejeno. Še drugje bi bilo treba. In če si primerno pripravljen in opremljen za tist adr. šport, potem ok. si frej plačila. Če ne, pa plačaš. V hribih je tko in zadeva laufa...

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

Zajbel; Itak da se lahko. Sej lahko se poškodujem zdele za pc. in če bi se poskodoval, bi plačal kazen za vožnjo pod vplivom. zdravljenje posledic prometne se pa ne plačuje se mi zdi.
Pa bi se moglo. Ko boste tisti, ki vozite pijani, vnaprej plačevali zvarovanje zaradi tega, naj ga pa zaradi mene tudi športniki.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
ha ha... ne moreš prebolet al kako??

a ne bi bilo smešno, da bi plačeval exstra zavarovanje, kadar voziš pijan? potem te sploh ne bi smeli na cesto nazaj spustit! Tukaj se nekaj tepe. Ne moreš ti nekaj zaračunati, kar sploh ne smeš počet...

Se pa strinjam, da bi ljudje, k so bili poškodovani po lastni krivdi zarad pijače plačali kakšen % končnega računa zdravljenja...

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Kaj je že blo enkrat, ko so hotli, da bi pijani vozniki, ki so povzročili nesrečo kao mogl plačat zdravljenje oškodovanca pa je vse šlo v vodo. Tole bo pa tudi šlo prej ko slej, ker to je idiotski predlog, 60% bi mogu potem vsak sam plačat, na ta račun bodo veliko ljudi spravl na rob preživetja, me prav zanima, kako bi iztržl tistih 60%, če pa večina folka v Sloveniji nima niti 1000 evrov na računu, ker pač iz meseca v mesec živijo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Mislim da tema o tem na alterju že obstaja ...

V vsakem primeru:
- gre za predlog, ki je še leta od uresničitve
- vprašanje je, kateri športni se bodo znašli na seznamu
- vprašanje je, kaj bosta erkla OKS in športna zveza
- seveda bi za športe s seznama obstajalo doplačilo pri zavarovanju, da se krijejo 100% stroški

Po eni strani gre za bedarijo (namesto, da bi že tako premalo aktivno populacijo spravili v špport, jih takole še odvrneš), po drugi strani pa je treba tudi nekaj ukrenit, da ne bomo stalno zdravstvenega denarja metali za bedake, ki počnejo neumnosti (razni pijani planinci, pa alpinisti, ki lezejo v gore ob najbolj nemogočih razmerah, bas jumpreji in še kdo bi se našel) ...

PS: tisto, da alkoholiziran voznik plača stroške zdrvaljenja za nesrečo, ki jo je povzročil, še ni šlo pod prprogo, je še v ogri. In prav je tako - je pa treba povedat (na kar so vsi, ki so predlog kritizirali, pozabili): (p)oškodovancu ne bo treba terjat pijanega voznika. Zavarovalnica bi plačala vse, kar bi itak, potem pa bo zavarovalnica terjala pijanca za volanom (regresiranje) ...

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
Mi zna kdo povedati koliko recimo stane kao zdravljenje enega odvisneža, ki prejema metadon 365 dni v letu?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik logistik pravi:
Mi zna kdo povedati koliko recimo stane kao zdravljenje enega odvisneža, ki prejema metadon 365 dni v letu?

Preveč
bonk.gif

Sploh nevem kako lahko toliko razflabljate o nečem, kar nebo nikoli uresničeno. Edina sprememba ki bo trenutno je to, da bo MANJ denarja šlo iz PZZ ampak več iz dodatnega. To pa nepomeni nič slabšega za paciente, razen tega da če si dobil škatlo zdravil, vredno 100 eur, je do sedaj država plačala 70eur in 30eur zavarovalnica (triglav, adriatic...), sedaj se pa ta razmerja menjajo. To pa pomeni da bodo zavarovalnice imele MANJ denarja (se pravi več izdatkov) in bodo pogostejši nadzori - ker zavarovalnice nebodo kar tako svojega denarja dajale - preverjanje bolniških, predpisovanja pregledov, predpisovanja zdravil... kar se mi zdi pametno.

Novi sistem bo verjetno boljši tudi za zdravstvene ustanove, ker bodo vsaj denar dobile, trenutno dobivajo pavšalna plačila in so nonstop v minusih. In če bodo zavarovalnice plačevale za vsak poseg posebej pomeni to konec čakalnih vrst (zdaj je plačana določena kvota - recimo 365 preiskav na leto, torej opravijo samo eno preiskavo na dan).

Evo tolk se mnakladal sem se čisto izgubil hehe če koga kaj zanima pa lahko vpraša
tongue-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Država plača del cene zdravila? Zgleda, da vem os stvari še manj, kot sem mislil.
tongue-1.gif

Lahko poveš kaj več.

(recimo zakaj treba, da še nekdo tretji plača - pacient)
(pa kaj je dodatno/prostovoljno zavarovanje)

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Osnovno plačaš pri plači ti trgajo (preveri plačilno listo, trgajo ti pri "odtegljajih" ponavadi, ali pa ti plačuje občina če si brezposeln, če si dijak, študent... prostovoljno (dodatno) pa plačuješ sam (triglav, adriatic...). Do sedaj je PZZ (osnovno) plačal 70% storitev, iz dodatnega (prostovoljnega) pa 30% cene. To znaša 100% cene najcenejšega zdravila (ponavadi so to generična - cenejša - zdravila). Generična zdravila niso nič slabša kot originali, fora je v tem da je original "registriran" (zaščiteno ime) za določeno število let in je drago prvih nekaj let (pač da prinesejo notri razvoj, testiranja...) potem ko pa ta čas mine ga lahko začnejo ostale firme ponarejati, tako za amoksiklav obstaja veliko imen recimo (augmentin, betaklav...) in zavarovalnica (PZZ+prostovoljno) danes plača betaklav, če hočeš amoksiklav pa doplačaš razliko.

Kaj pomeni novi zakon? Če sedaj ne plačuješ PROSTOVOLJNEGA zavarovanja, in narediš 1000 EUR računa, boš plačal 30% računa, torej 300 EUR. Z novim zakonom, če nisi PROSTOVOLJNO zavarovan, lahko plačaš tudi do 90% računa - se pravi DO 900 EUR. Če pa nimaš OBVEZNEGA (OSNOVNEGA, SOCIALNEGA... je veliko besed
smile-1.gif
) nemoreš sploh imeti dodatnega. Nevem kako bo po novem.

Evo nekaj na kratko hehe

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.939
113
v lokalni ostariji
ps sjtv1: jaz mislim da bi VSI povzročitelji, ki povzročijo nesrečo mogli sami plačat kazen če bi: prekoračili hitrost, uporabljali gsm med vožnjo, šaltatli radio ali bili pjani... ok?

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Citat:
Sploh nevem kako lahko toliko razflabljate o nečem, kar nebo nikoli uresničeno. Edina sprememba ki bo trenutno je to, da bo MANJ denarja šlo iz PZZ ampak več iz dodatnega. To pa nepomeni nič slabšega za paciente, razen tega da če si dobil škatlo zdravil, vredno 100 eur, je do sedaj država plačala 70eur in 30eur zavarovalnica (triglav, adriatic...), sedaj se pa ta razmerja menjajo. To pa pomeni da bodo zavarovalnice imele MANJ denarja (se pravi več izdatkov) in bodo pogostejši nadzori - ker zavarovalnice nebodo kar tako svojega denarja dajale - preverjanje bolniških, predpisovanja pregledov, predpisovanja zdravil... kar se mi zdi pametno.

čist tko med vrsticami
PZZ je dodatno zaavarovanje..... PZZ pomeni dodatno ali prostovoljno zdravstveno zavarovanje očitno ti mešaš pojme...
obvezno zdravstveno zavarovanje pa je druga stvar

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ja nekaj napak je
smile-1.gif

No, bistvo je da za navadnega zavarovanca to ne pomeni nič, na slabšem bodo tisti ki za brezveze hodijo k zdravnikom nekaj izsiljevati. Ostalo bo vse po starem, samo menja se "plačnik".

LP

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Za hipohonderje zadeva ostane enako, za aktivnega človeka, ki kolesari, se to drastično spremeni..........

To da gre več iz obveznega v prostovoljno je samo potrditev tega, kar jest vseskozi tupim, da če država izenačuje in plačuje lenuhom zavarovanje in jih enači z tistim, ki redno plačujejo in ta strošek ni na državi, potem zdravsta kmalu več ne bo oz bodo imeli tisti z debelimi denarnicami, ki bodo lahko šli v zasebno ali z podkupovanjem....

PZZ pa ni obvezno ampak samoplačniško, kar bi moralo biti tudi obvezno in kr naekrat bi bilo zdravstvo pošlihtano, čakalnih vrst nebi blo in javni zavodi bi začel delat racionalno... tko pa vlada kaos na vseh področjih...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.753
113
pri taščici
Na žalost sem v zadnjih letih bil precej okoli dohtarjev. Zato malo poznam sistem zdravljenja
Več ali manj vsi ukrepi ki bodo sprejeti in o katerih sanjajo napeljujejo k temu, da bo še več ljudi na bolniški, bolniške bodo še daljše, zdravil bo šlo še več, ogromno ljudi bo invalidsko upokojenih zmajhno penzijo (kjer se bodo znašli zaradi slabih plač in (samo) doplačil v zdrravstvu) oziroma bodo prisiljeni klošarit.
Če se to ne bo uresničillo, bo morala biti "revolucija", ali pa naj se politika ne sekira zaradi penzionistov (ker se bo življenjska doba skrajašala). Oziroma naj se sekira, ker bo 100.000 brezposelnih, 100.000 na bolniški, "300.000" v javni upravi,nekaj 100.000 pa bo plačevalo za 1,5 mio ljudi.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Neki pa si pozabu.... bolniška nebo plačana 1 mesec, če bo pa več kot en mesec, ali pa po novem 14 dni boš pa šu na komisijo, tam pa se iz crknjenih norca delajo....

Revolucije pa ne bo......, ker mi še zmeraj živimo nebeško, proti azijcem ali pa še slabše Afriki......

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ps sjtv1: jaz mislim da bi VSI povzročitelji, ki povzročijo nesrečo mogli sami plačat kazen če bi: prekoračili hitrost, uporabljali gsm med vožnjo, šaltatli radio ali bili pjani... ok?
Misliš plačat stroške zdravljenja.
To bi bilo pravilno, saj tako kot zavestno sedeš pijan za volan, nekdo drug tud povsem zavestno pritisne do konca na gas, ........ in povzroči nesrečo.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
... ali pa naj se politika ne sekira zaradi penzionistov (ker se bo življenjska doba skrajašala)....

No evo pa smo našli eno dobro stvar
smile-1.gif

Življenjska doba je itak umetno podaljšana, na račun medicine - brezveze. Preden me kdo napade, v mislih imam stare ljudi ki so že 20 let nepokretni, vsi nezavestni, v ranah, ki jih samo filajo z zdravili preko sonde.

LP

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Citat:
Uporabnik reality pravi:
Neki pa si pozabu.... bolniška nebo plačana 1 mesec, če bo pa več kot en mesec, ali pa po novem 14 dni boš pa šu na komisijo, tam pa se iz crknjenih norca delajo....

Revolucije pa ne bo......, ker mi še zmeraj živimo nebeško, proti azijcem ali pa še slabše Afriki......

Nebeško?
bonk.gif

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Nebeško ja...

Na kitajskem imajo 12 urni delavnik (dvoizmenski) in 7 dni na teden, tudi nedelja... Bolniških izostavkov praktično ni in tudi niso plačani.................

Zdravstveno zavarovanje pa je utopija v trenutnem sistemu, ko smo zavarovani vsi... tisti ki plačujejo in tisti katerim jim plačuje država, posledično bomo dobili tole kar predlagajo...

kar je spet nepravično, do tistih ki marljivo plačujejo in bodo na koncu spet plačali......

V razvitem svetu, je pač tisti ki plačuje zavarovan in dobi tisto kar plača, v trenutnem sistemu pa bomo zgleda kmalu plačevali vsi in še bo vprašanje če boš dobil primerno oskrbo v nekem roku, brez plave kuverte ali pa se boš kot v stomatologiji moral obrniti na zasebnike.......

Ravno tako je z našimi pokojninami, ker trenutni upokojenci niso vzajemni, bomo mi pač delali do smrti oz bomo v penziiji (majhni) uživali statistično največ 5 let......

tako je stem zastonjkarskim sistemom......... zaenkrat naši politiki enormno zadolžujejo državo in povišujejo davke... vsi pa vemo, kako se to konča.......