MasterCard zaščita

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Grem tankat na eno izmed samopostrežnih bencinskih črpalk. Porinem kartico v čitalnik za kartice in nenadoma mi zapiska češ, da lahko točim. Meni čudno kako to, da mi ni bilo treba tipkat nobene PIN kode, pogledam kartico in vidim da sem pomotoma vtaknil MasterCard kartico namesto Maestro.

Kako to, da lahko z MasterCardom tankam brez, da bi bilo treba karkoli potrjevati s PIN številko??
confused-1.gif

Drugje moram vedno vnašat PIN za svojo MC kartico.

Alah ne daj, da izgubim MC kartico in se kdo okoristi še preden jo prekličem na banki.
bonk.gif

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Jaz imam PIN na Mastercardu, domnevam da to lahko urediš na banki...

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ja pa saj pravim da moram pri vseh drugih nakupih z MC tipkati PIN, kako to da mi zdaj ni blo treba

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Aja, sori. Pol pa napaka na strani ponudnika storitve. Jaz bi kontaktiral ben.servis zakaj ni bilo potrebno vpisati PIN.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Ne rabiš je izgubiti, da ti cuknejo denar.

Moja kartica je 99,9% časa v predalu v mizi in je iz nje šlo 650,00 EUR.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Ne bi vedel. Kraja podatkov iz interneta?

Pred kratkim je bila še online internetna stran kjer so heckerji objavljali vse podatke, ime, priimek, št. kartice, datum veljavnosti, cvc koda...
bonk.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Za cestnino tudi pri nas ni treba vnašati PIN kode = Karavanški tunel.
Drugače pa na Petrolu še nisem doživel, da ne bi bilo treba vtipkati PIN-a. Mogoče testno uvajanje novega sistema?

edit: Aha, spegledal "samopostrežno črpalko".
redface-1.gif

Tam pa ne tankam nikoli (oziroma, 1x sem, pa sem naredil namesto običajnih 550 km samo 460 in me od takrat na te stare razredčene bencine ne dobijo več. Tankam samo še 100 oktanski benz in naredim 620 km s tankom), tko da ne vem.

Nazadnje urejeno:

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.627
3.992
113
Mastercard v eni bolj znanih ljubljanskih gostiln... ni treba podpisa, ni treba pina... vtakneš kartico, iztakneš in greš.... menda novi pos terminali in pogoji uporabe, natakar ni imel pojma... edino da naj bi stranka sama vtaknila kartico v terminal, ne natakar.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.082
3.763
113
Tudi na zaključku avtoceste od Gruškovja proti Zagrebu samo vtakneš kartico v čitalnik, deluje brez PIN kode.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Odkar imam od lani pozimi Viso s čipom, še nisem mogel plačati brez potrjevanja nje. Je pa res, da sem to delal izključno v tujini.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Na Karavankah je že treba potrjevat s PINom. Preverjeno par dni nazaj. Na cestnini na Hrvaškem še ne, pred časom tudi v Italiji ne.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Kako to, da lahko z MasterCardom tankam brez, da bi bilo treba karkoli potrjevati s PIN številko??
Odločitev (ali napaka) ponudnika.

Kmalu niti vtaknit ne bo treba (NFC in druge finte).

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Na nobeni cestnini po Evropi mi s Mastercardom ni bilo potrebno vpisovat PIN-a, pa če sem porinil kartico v režo ali dal uslužbencu v roke. Enkrat sem bral, da imajo tako zmenjeno z Mastercardom (oz. vsemi karticami), da poteka promet čim bolj tekoče + zato, ker je na cestninski fiksen znesek (ne more nekdo kupit 500€ robe na cestninski) in ker imajo vse pod kamerami.

Sicer pa je na nekaterih spletnih straneh še vedno možno kupovat brez PIN-a, napišeš številko kartice, ime, veljavnost... in lahko plačaš karkoli. Ni čudno, da so se ljudje tako bali plačevanja preko interneta, če je lahko vsakdo z vkradeno kartico kupil karkoli. Hvalabogu je sedaj večina trgovin opremljena z zaščito (Securecode).

Sem pa kak mesec nazaj na Shell-ovi pumpi moral samo podpisat listek, sem prav debelo gledal kako je to možno.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
Na Karavankah je že treba potrjevat s PINom. Preverjeno par dni nazaj. Na cestnini na Hrvaškem še ne, pred časom tudi v Italiji ne.

Tudi jaz to prakticiram na Hrvaškem, prvič sem kar čudno gledal kako je lahko pobralo € dol , brez da sem vtipkal PIN kodo . V avtomat sem vstavil klasično BA kartico.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hm, dokler lost ni napisal za klasično BA sem hotel reči, da imate mogoče še relativno stare kartice. Od 2013 še nisem videl masterja brez da bi moral odtipkati PIN.

Za internet pa obstaja še tisti mastercard secure code, čeprav ne vem koliko to pomaga, če se en heker spravi nate.
Pa sms obvestilo itak. Pa relativno majhen limit. Jaz imam 400EUR pa ga ne mislim nikoli povečat.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
v usa vse placujes brez pina in podpisa... das kartico (naceloma lahk tud sam cifro kartice vpises) in gasa...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

Sicer pa je na nekaterih spletnih straneh še vedno možno kupovat brez PIN-a, napišeš številko kartice, ime, veljavnost... in lahko plačaš karkoli.

Še živ dan nisem na internetu vtipkaval pina od MC kreditne kartice. Mogoče misliš CVV kodo? Se je dalo še pred kakim letom na Petromatih plačati bencin brez vtipkavanja PIN-a. Sedaj to ne gre več.