Marinirati moram 2 t-bone steak-a

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Zakaj bi jih mariniral?
Koliko sta že starana.?
Velikost oziroma teža?
Načeloma marinad ne uporabljam. Uležati na suho v nulti coni frižiderja, lahko zvakumiraš, drugega ne rabita.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.775
1.590
113
Emona / Carnium
Sicer je stvar okusa, ampak meni je fajn okus mesa in nič ne mariniram, solim pa na krožniku, nikakor prej. Marina pa mi prinese pivo...

kebab

Pripravnik
23. jan 2008
612
1
18
A tako, hvala za info... Nekako je bilo govora, naj vsakega malce s kajen poprom naribam, tam ko je kost pa s soljo. Nato naj marinirano z olivim oljem, česnom in rožmarinom vakumiram. Nato naj se uleže a sem pozabil za koliko dni
confused-1.gif

Drugače pa; včeraj je bil zakol, dobil za darilo.
650 g vsak.
Imam pa trenutno v hladilniku. Peklo se bo naslednji ali pa čez 2 tedna. Naj raje zamrznem do takrat?

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ma kaki, ta pravi maherji zorijo meso v kosu hladilnica temperatura cca od 0-4 čas zorjenja od 30 pa najstarejši ki sem ga pospravil 120 dni.
Se pravi pozabi odmisli, sploh ne obstaja - sol poper začimbe ostale pritekline, ko ga zoriš. Razen če nebi rad ubil bogega meseka.
Obriši do suhega vtakni v vakuum in daj v nulto cono. Spremljaj ali drži vakuum in da ne spreminja barve. Pri kosti je najbolj občutljivo glede osmrajevanja.

Če ma 650gramov je lih otroška porcija nebo rabil dolgo da bo kot puter. Če je vse ok bo to že po cca 3 tednih.

Sam nikoli ne solim prej v bistvu ga nikoli sploh ne solim spečem po sistemu 4,3,2,1 ampak mau večje kose tega bi mogu bolj po občutku.

Pa naj ti rata pa pol tudi tekne

kebab

Pripravnik
23. jan 2008
612
1
18
Cool, hvala
cheer.gif

Nulta cona je sicer težava
frown-1.gif
...bo tudi ok, če ga obrišem, vakumiram in pusim na +3 v hladilniku dva tedna ali?

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Pomoje nebi smelo biti problema, mal kontroliraj izgled, drgače pa sej je nekdo iz foruma, doma uspešno postaral ene kose

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.744
6.743
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Ma kaki, ta pravi maherji zorijo meso v kosu hladilnica temperatura cca od 0-4 čas zorjenja od 30 pa najstarejši ki sem ga pospravil 120 dni.
Se pravi pozabi odmisli, sploh ne obstaja - sol poper začimbe ostale pritekline, ko ga zoriš. Razen če nebi rad ubil bogega meseka.
Obriši do suhega vtakni v vakuum in daj v nulto cono. Spremljaj ali drži vakuum in da ne spreminja barve. Pri kosti je najbolj občutljivo glede osmrajevanja.

Če ma 650gramov je lih otroška porcija nebo rabil dolgo da bo kot puter. Če je vse ok bo to že po cca 3 tednih.

Sam nikoli ne solim prej v bistvu ga nikoli sploh ne solim spečem po sistemu 4,3,2,1 ampak mau večje kose tega bi mogu bolj po občutku.

Pa naj ti rata pa pol tudi tekne
Naslednji hladilnik bo imel nulto cono, oziroma bi si mogoče kar privoščil en hladilnik samo za kaj takega.
Se pravi meso brez začimb v vakum in nulto cono?

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Hja ne, to ni na pol gnilo meso, ampak lepo dozorelo meso...
Hanzi: Tako je brez začimb, brez olja itd...samo zrezek v vakum in na nulto za par tednov....to je mokro zorenje.
Idealno je pa suho, sam tam rabiš pa malo več igranja in za moj okus kar rizično, mislim jaz se ne počutim sposobnega igrat s tem :D
Je pa en forumaš ravno to naredil in baje uspešno
wink-1.gif

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Kaksno znanje oz. neznanje? Kaj se repenčiš? Kaj pa je drugega fermentirano meso..
Tu se gre o mariniranju in malo o staranju ne o fermentiranju.
Ampak ne zastopiš!
priden.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.744
6.743
113
pri taščici
Glej, kupec nos viha pri ceni 6 al pa 7 evrov po kilogramu hrbta. Če jaz ta isti kos mesa prodam kot T bone če en mesec po 15+ evrov (kot vidim tudi 20) sem pripravljen tudi hladilnik laufat na nuli ta mesec.
Predvidevam da to ni pametno početi z mesom ki je že bilo zmrznjeno?
Vsaj na alterju je kar nekaj zanimanja okoli tega, koliko pa je tega potem v realnosti moram pa se potipat, preden se lotim kakšne vzreje angusa,wagyu ali podobno.

Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Glej, kupec nos viha pri ceni 6 al pa 7 evrov po kilogramu hrbta. Če jaz ta isti kos mesa prodam kot T bone če en mesec po 15+ evrov (kot vidim tudi 20) sem pripravljen tudi hladilnik laufat na nuli ta mesec.
Predvidevam da to ni pametno početi z mesom ki je že bilo zmrznjeno?
Vsaj na alterju je kar nekaj zanimanja okoli tega, koliko pa je tega potem v realnosti moram pa se potipat, preden se lotim kakšne vzreje angusa ali podobno.

Ne vzemi tega slabo namerno, ampak posveti nekaj časa in denarja tudi izobraževanju v tej smeri.
Kot sklepam si živinorejec, kar je super. Je pa v proper zorenju mesa kar nekaj znanosti, ni dost da sam v hladilnik vržeš.
In dejansko pride pri tem mesu tudi do določene vrste fermentacije in ne, fermentacija ni znak gnitja ali česar koli podobnega, potemtakem bi lahko smatrali pivo za gnil napitek. Vsa umetnost je v kontroliranih procesih, ki preprečujejo "škodljivim" mikroorganizmom opraviti svoje, dovoljuje pa določenim "pridnim" mikroorganizmom in predvsem encimom obdelavo mesa do željenega učinka

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.744
6.743
113
pri taščici
Najraje bi dobil enega mesarja, ki bi to znal spraviti do končnega kupca in da bi imela obadva od tega (dodane vrednosti) nekaj.
Razkosanega mesa kot kmet itak ne smeš prodajati uradno kot vem. Kaj šele da bi prodajal "zorjeno" meso.
In ja , verjamem da je potrebno izobraževanje okoli tega.