mansarda

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
zmaga.gif

good point .. Bom skočil v Kalcerja, ker ima oboje, pa v živo vidim in povprašam.

Če je izolacije npr. 30 cm .. je možno potem knauf plošče namontirati tako, da izolacijo stisneš na npr. 25cm al ni priporočljivo .. Ne vem, zato sprašujem
redface-1.gif
Al je bolje še celo kak cm nižje dat gips plošče .. z leti se bo izolacija itak stanjšala ..

Nazadnje urejeno:

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Bom odgovoril kar sam sebi
smile-1.gif

Sem našel še eno temo, kjer ste že obdelali to in zvedel, da ni priporočljivo .. pa tudi o kregu med faktorjema 40 in 35 .. kaj je bolje .. predvsem Nuby in vincent sta se šla ..
smile-1.gif
..

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
zdajle bom pa živčnega fasal
jezen.gif
..ker zdajle mi je čist dol padlo.

Dajmo še enkrat poskusit (zdajle pišem v wordu
smile-1.gif
)

Preračun….vzel sem v izračun knauf plato 12,5 mm ter debelino izolacije:
- Ob uporabi izolacije z lambdo 0,040 W/mK:
a. 30 cm izolacije: U=0,13 W/m2K
b. 40 cm izolacije: U=0,10 W/m2K

- Ob uporabi boljše izolacije z lambdo 0,035 W/mK:
a. 30 cm izolacije: U=0,11 W/mK
b. 40 cm izolacije: U=0,09 W/mK.

Zdaj kaj se da na hitro videti....da pretiranih razlik po svoje ni. Dobiš pa npr. z boljšo izolacijo pri 30 cm približno iste vrednosti kot s klasično izolacijo pri 40 cm. Zdaj ali si pripravljen reskirati toliko več denarja (za 30 cm 0,035 napram 30 cm 0,040) pa presodi sam (v nadaljevanju)..ker o tem smo že enkrat debatirali, pa sem tudi sam prišel do zaključka da je razlika v ceni pod vprašajem.

Ne vem koliko se kaj spoznaš na te zadeve – za primerjavo: klasično 2 slojno okno ima topotno prevodnost U=1,1 W/m2K. Troslojna zasteklitev ima 0,7 W/m2K...se pravi je 30 cm izolacije nekje 11 x bolj izolativno od 2 slojne zasteklitve.

Kaj pa te vrednosti povejo v realnosti? Na izgube načeloma vpliva kvadratura stene/stropa, uporabljen material (njegove lastnosti in debelina), ter temp. razlika med zunajostjo in notranjosto.
Na kvadraturo ne moreš vplivat..zdaj če imaš npr. 80 kvadratov stanovanje bo (glede na naklon strehe) to zneslo nekje 110 m2 stropa (za preračun - zmišljujem si)....tukaj nimaš vpliva. Za preračun se jemlje temp. notranjosti 20°C ter zunanjo okoli -13°C (zavisi od lokacije objekta...podatek velja za osrednjo slovenijo)..se pravi temp. razlika 33 stopinj….in tudi tu nimaš kaj vplivat na izgube (pustimo malenkosti). Edina stvar, kjer pa se da vplivati na izgube pa je uporabljena izolacija in njena debelina.
Računsko zgleda takole : Toplota (W), ki se izgublja čez steno=kvadratura stene x temp. razlika x faktor prevodnosti (U).

Ali v številkah:
W=110 m2 x 33°x U (vstavljaj vrednosti iz zgornjega izračuna) = XY Wattov.
Pa recimo da greš na 30 cm debeline.a se splača dat več za boljšo izolacijo:
a. W=110 x 33 x 0,13 =471,9 W
b. W=110 x 33 x 0,10 =363 W
Razlika je torej cca. 109 W oz. 0.1 kW. (torej v eni uri boš z boljšo izolacji prihranil 0,1 kWh toplote).

Če pa vzamemo da je v povprečju preko zime pri nas zunaj 0°C (temp. razlika je torej 20 stopinj) ter da taka zima traja 4 mesece da dobimo:
a. W=110 x 20 x 0,13 x 24 ur x 120 dni = 823,7 kWh
b. W=110 x 20 x 0,10 x 24 ur x 120 dni = 633,6 kWh.

Se pravi boš z boljšo izolacijo na letni ravni prihranil cca. 190 KWh.
Za olje vem da dobiš iz litra kurilca cca. 10 kW, pa če upoštevaš še izkoristek peči 85 %:
Poraba olja= (190 kWh/0,85*10)=cca. 23 litrov kurilca več oz. manj z uporabo boljše/slabše izolacije.
Recimo da drži vse skupaj 30 let je to 600 litrov prihranka na kurilcu..kar znese XY EUR v primerjavi z višjo ceno boljše izolacije..ki znese za 110 m2 in 30 cm debeline…
Sicer to velja za zimo…poleti pa debelina izolacije naredi svoje.

Upam da ti bo zdaj kaj bolj jasno.
wink-1.gif

(še to..nekje sprašuješ ali je potrebno izolirati stene tudi od znotraj, kljub izolaciji od zunaj. Odgovor je NE. Izolirati je potrebno od zunaj!).

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Vincent
467716-post_slo.gif

Dolžan sem ti vsaj
nahrung002.gif

NAJLEPŠA HVALA za tale izračun.

Glede na minimalno razliko med 40 in 35 in glede na to, da bo v obdobju 30 let "zgolj" za 600 litrov kurilca razlike, sem se odločil, da bom vzel kar DF40.

Če odštejem ceno SF35 od cene DF40 in stroška razlike, ugotovim, da sem na .. hm .. kje sem?

Da na hitrce izračunam (Za 100m2 je 30cm SF35 21,17€, 30 cm DF40 je 12,85€. Za 100m2 je DF cenejša za 830€! .. Če v 30 letih porabim zato 600L kurilca več (0,741€/liter), sem z DF še vedno 385€ v dobrem !

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Papir res vse prenese, sem preveč mansard naredil, da bi komu DF priporočal.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Numy,

daj mi prosim povej, kje je fora, da bi raje vzel SF. Cenovno se mi ne izide. NIti v obdobju 30 let.

Tistih 380€ bom pa npr. porabil za hlajenje s klimo, pa bom čez 30 let na nuli. SF ne bo izolirala tako dobro, da mi naslednjih 30 let ne bi bilo treba klime vklopiti.

Resno, zakaj ne DF? Zaradi priročnosti tlačenja med špirovce?

Pred letom dni je dal tudi BlackHOLE v svojo mansardo Df 14, dva sloja. Počakam, da mi odpiše, da vidim, kako je zadovoljen .. ali pa ne
smile-1.gif

Numy, koliko kasiraš, za izolacijo mansarde? Izolacijo in gips plošče? Lahko na PM. Material lahk odam jaz .. al pa ti, kar je pač ceneje :D

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Zaradi mene če ELF uporabiš, na papirju bo vse oh in sploh, pa tudi pozimi te ne bo zeblo, samo olje bo malce hitreje kopnelo.

Številke na katere se tako zanašaš, so pridobljene v idealnih laboratorijskih pogojih, v praksi se DF ne prilega dobro med špirovce, tudi če ga odrežeš z nadmero ne bo ostal med špirovci, če ga kje močneje pritisneš ostane stisnjen in še poseda se. Enostavno z njim ne moreš popolno izolirati, brez špranj in različnih debelin.

Potem pa še drugo klaso privlečete na prikolici domov, potem je pa sploh veselje.

Navadno taki, ki potem okoli bajte naložijo kup kiča, razne stebre ala Dinastija, za kar pa seveda ni škoda denarja, ker to pač gledajo sosedi.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
hihi nisem te hotel razpizd.iti
smile-1.gif

Sem šel ravno zaradi tega v Kalcerja v Trzin, pa jim očitno nekdo v motoristični opremi ni bil toliko interesanten kot nekdo v obleki, pa sem vzel predračun in šel .. ne da bi občutil SF in DF v roki ..

Vprašanje o storitvi je bilo pa resno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
glede izolacije bi jaz v tvoji situaciji postopal sledeče...v vogalih kjer je največja kriza z višino, bi dal knauf tikoma s tramovi (dejansko greš tako 5 cm niže...oz. zgubiš 5 cm od tramu dol) in tam izolacije kolikor bo pač šlo (25 cm?)...potrem pa bi poševnino vlekel bolj položno od strehe, ter tako po celi dolžini pridobival na debelini...tako da bi na koncu prišlo tam nekje 45 cm izolacije. Tako bi v povprečju imel okoli 35 cm izolacije, kar bi zadoščalo da bi uporabil cenejšo opcijo oz. 0,040.

S tem pridobiš na višini kjer jo največ rabiš ter poskrbiš za zadostno debelino izolacije.

(pa je volk sit in koza breja).

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ponavadi sem bil glasen. zdej ni časa in sem se sploh odločil biti tiho. ampak.

na izolaciji ne šparat. to je 1000 evrov prihtranka, k bo v 30 letih skopnel na 500 zarad kurilca. pol bo pa še na 0 šlo zarad klime. zdej pa 30 let ne boš mel strehe. boš realno 20. klimo boš namesto ene , rabil mogoče tri. udobje bivanja ni pihanje klime in vroči radiatorji.

če gledamo takole
clio vs mercedes. za k masi je vseen. za vsak dan mogoče, za dolge fure..vemo odgovor.

kaj je bajta..pot k masi, al dolga fura.

zdravje, prepih, nihanje temperature...800e..en teden AI v turčiji. letna poraba piva??? ne vem no.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Vzel za 200m2 .. ker gre za dvojno pokrivanje .. cena je pa cena z ddv - 30% .. pa na to še popust na količino .. kmetijska zadruga .. pa če ti kaj ostane, lahk ovrneš
zmaga.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Par novih vprašanj
smile-1.gif

Je bolje (ceneje) dati stene v mansardi (notranje in zunanje) v gips plošče ali v omet?

Je potem nujno dati konstrukcijo in gor plate al je dovolj, če se da lepilo na plate in se jih nalepi na stene? Površina sten je namreč okoli 110m2 ..

Je cena 15€/m2 za delo za izolacijo in knauf strehe OK? Material dam jaz in ni vštet v to ceno.

Če bi kdo rad tole delal, naj se javi
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Jaz bi na zidane stene dal gor klasičen omet (dobiš kakega fušarja z vašega konca pa ti poštima zadevo). Knauf ima drugo namembnost(če pa že...se jih lepi).

Glede knaufa pa nimam občutka okoli cene,ker sem delal sam. Sicer že znaš sam pozidat (siporeks) steno, pomeni da nimaš dveh levih rok..tako da ne vidim razloga zakaj se ne bi lotil (Pa jurja in pol porabiš kje drugje).
Če delaš sam je veeeelika verjetnost da bo narejeno bolje od velike večine 'mojstrov', pa čeprav bo delal prvič v življenju (žalostna realnost). Sicer boš porabil 3 x več časa...samo nič ne de.

Ker običajno je tako...ali imaš dobro plačo in temu primerno veliko delaš, pa nimaš časa in zato daš delat drugemu.
Ali imaš malo plačo, delaš 8 ur dnevno, torej 'veliko' časa in raje narediš sam da kaj prihraniš.

Na koncu sta prvi in drugi s časom in denarjem nekje tam tam
wink-1.gif
.

Torej kje si ti?
grin1.gif
).

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Na stene torej klasični omet ali pa lepljenje gipsa. Konstrukcija torej odpade. Kako se giba cena za m2 klasičnega ometa na gorenjskem?

Poleg tega moram eno zidano steno podreti, eno pa malenkost oblikovati. S čim se to dela? Mislim, da je siporeks.Moram dat omet dol, da vidim. Kar z žago, a ne? Pa žiga žaga po želeni liniji?

Če bi sam knaufal strop strehe .. kakšna je verjetnost da zadeva ne bo ravna? Verjetno kar velika, a ne? Da ne bo vsaka plošča stala po svoje al se da to kolikor toliko "glihat", če nimaš res dveh levih rok?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Z ometi žal nimam izkušenj, tak da glede cene pojma nimam.

Oblikovati steno? Kaj naj bi to pomenilo
rolleyes-1.gif
Če je siporeks jo seveda lahko režeš oz lahko katerokoli s primernim orodjem.

Pri kanufu je stena lahko pošteno valovita (pa ne vidim razloga zakaj bi bila) pa tega ne bo opaziti...ko enkrat prebeliš na belo lahko striže za centimetre pa ne bo nič videti....se pa da pri knaufu igrati z milimetri.
Pozoren je potrebno biti ko vijačiš CD profile na direktna obešala (pravo linijo ti da že UD profil)...CD-je pa spravljaš v linijo z dolgo lajšto (ali od ene stene (profila) do druge potegneš vrvico, pa ostale delaš po tej liniji....opcij precej). Če imaš zraven še en par rok se da to v nulo poštimat (jaz sem delal sam, pa je šlo super).

Knaufanje je luštno delo in bi bil greh, da ga pustiš drugemu, Hkrati si res lahko vzameš čas in položiš izolacijo kot je treba. Izvajalcu se gre da v kratkem času naredi čim več...torej bo porinil zadaj in čao..itak bo zakril s knaufom, ti pa potem tuhtaj koliko se je potrudil.
Pa še z minimalno orodja se da vse narediti...jaz sem edin kupil moment nastavek za vijačenje knaufa na CD profile..pa ga po končanju dela takoj prodal naprej.
In praktično vsi napotki za delo se najdejo na netu.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Oblikovati steno? Kaj naj bi to pomenilo
rolleyes-1.gif
Če je siporeks jo seveda lahko režeš oz lahko katerokoli s primernim orodjem.

To pomeni, da obstoječo steno skrajšam in da je ne odrežem v obliki črke I, pač pa npr. v obliki oklepaja ( ..

Mogoče se na koncu res zadeve lotim sam .. Mi je škoda dati 1500€ za izoliranje in knaufanje strehe, glede na to, da se mi nikamor ne mudi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Točno...za tega jurja in pol daš za estrih, pa imaš narejeni dve stvari. Knaufanje, boš videl, je super stvar..boš sam nase ponosen
wink-1.gif
.
Začneš s profili...naštudiraš kje in kako jih boš dal (kaki morajo biti razmaki)...ko našravfaš, vržeš gor izolacijo, potegneš inštalacije/napeljave, folijo...vijačenje plošč...bandažiranje, izravnalna masa...pa si zmagal. Za vsako od stvari si vazmeš čas in naštudiraš kako in kaj da ni kakih hudih kiksov in to je to.

Si pa vzemi neka časa da razmisliš katere napeljave boš imel, ter kje jih boš vlekel (luči, elekrtika, klima itd itd).

Seveda...steno odreži (nenosilno aneda),,,jaz sem par dni nazaj kos betonskega zidka s fleksarco in neko hudo šajbo...je šlo kot bi puterček rezal..tak da...siporeks lahko režeš praktično ročno.