Maltežan

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
moj tamlajši je hodil skoraj 2 leti v šolo, pa je še zdaj fukjen ko aksa. Eni temu pravijo temperamenten
grims-1.gif

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Pes, ki je dominanten v osnovi potrebujega lastnika, ki ga bo znal obvladat. Verjetno se niste kaj preveč poglabljali v to, katerega psa ste vzeli iz legla? Ste s kakšnim inštruktorjem, ki zna s takimi psi že kaj govorili? Če ne, ti lahko dam kontakt priznanega strokovnjaka.
Jaz se za dobro šolanje vozim ziher mimo 10ih šol pa pse.
smile-1.gif
Mi je jako neumno dati 100/200€ za šolanje psa, kjer nad težjimi primerki dvignejo roke (če vodnik dela vse, tako kot je treba in dosledno). Sem namenoma že v osnovi izbrala šolo, kjer mi bodo znali pomagati, ko stvari ne bodo šle več tako, kot piše v knjigi.

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
...

Kaj se tiče male šole za pse... Jaz mislim da bi vsak peso sprehajalec moral imet nek kinološki izpit, da je izšolan
pasji vodnik, z šolo obrambe pred psom, zna psa naučit osnov in da je mentalno zdrav.
Ko bomo to uvedli bo napadov rotweilerjev in pitbulov 5x manj. Ne pa da se s smrtno nevarnim psom lahko naokoli
špancira tut 10 letni cigo. Pes nad 10kg rabiš kot pri mopdih izpit. Nad 30 kg spet moraš met izpit že 2 leti, itd,...

Imaš buldoga in bull terierja, če se jaz prav spomnim? Prvi ponosen, drugi izzivalen? Načeloma bi se ju dalo tako opredeliti a vseeno - po moje je pes individum tako kot človek in se jih da le grobo predalčkati (npr. lahko dobiš neponosnega ponosneža in neizzivalnega izzivalca).

Pristop s hrano, ki ga uporabljaš je dober in žal so le redki lastniki, ki se ga poslužujejo. Osebno mi je še bolj všeč manjša modifikacija tega in sicer tako, da daš hrano že pred psa in ne sme jesti dokler mu tega jasno (z ukazom) ne pustiš. To je za psa še težje (pa tudi za vodnika). Npr... daš hrano v posodo, daš psa na sedi ali na prostor in z ukazom izvoli ali jej ali žaba dovoliš, da začne jesti. Če hoče začeti jesti brez ukaza hrano samo dvigneš in, ko se umiri jo daš nazaj na tla... psi relativno hitro razumejo kaj se od njih pričakuje; jaz sem svojo psico to naučil že prvi ali drugi dan (takoj za sedi).

Kinološki izpiti in vsi sprehajalci... utvara. Že BBH-ji, katere so uvedli (po mojem le zaradi zaslužkov KD-jev) so dobesedno brezvezni. Dokler lahko na kakšnem "pasjem" forumu preberem, kako se ljudje hvalijo, da je njihov pes/psica BBH (poslušnost brez povodca ipd.) naredil z super oceno čez 90% in je v času izpita le enkrat ušel in povohal nekega psa ali sodnika... do takrat bom zagovarjal tezo, da so male in podobne šole brez veze.

Čisto načeloma so morda ok in morda kateri izmed šol delam krivico a vseeno, dokler so taki primeri potem
uf-1.gif

Napadov z rotwajlerji in pitbuli je toliko kolikor je slabih lastnikov in nobena šola tega ne bo odpravila. Naziv "vodnik psa" dobijo recimo v ERP-u šele, ko s prvim psom narediš izpit druge (najvišje) stopnje, za kar potrebuješ nekje tri leta in veliko, veliko ur. Nikakor nisem prepričan, da bo neka stara mama, ki si želi psa za družbo (da ima vsaj neko veselje) sposobna opraviti kaj takega in se mi to tudi ne zdi smiselno.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Ne razumem, kaj je napačnega v mali šoli oz. osnovnem šolanju? Mala šola se je super obnesla sploh glede socializacije psa. Igranje brez možnosti, da pridobi slabe izkušnje. Najboljše pri tem pa je, da te opazujejo, kako s psom ravnaš in tvoje napake korigirajo. Je prav zanimivo, ko misliš, da prav ravnaš in potem povsem nepričakovano slišiš take kritike, da se lahko samo zamisliš, koliko napačnih stvari si že naredil in kako si si otežil pasjo vzgojo. Kaj po tvojem mnenju ni ok z malo šolo?

Kaj je napačnega v mali šoli oz. šolanju? Tri ključne stvari:
1. Veliko malih šol ne dopušča socializacije (igranja) pred in po delu, kar bi po mojem moralo biti bistvo male šole
2. Način dela v malih šolah je šablonski, le redki inštruktorji so sposobni pristope prilagajati potrebam posameznika
3. Mnogo ljudi, ki se udeležuje pasjih šol žal ni:
(a) sposobno dojemati vseh detajlov, ki so pri modernem šolanju psov zelo pomembni in/ali
(b) pripravljeno riskirati 2x 15 minut na dan za delo s psom, kar je nujno, če želijo napredovati po programu šolanja
To seveda potem privede do čisto različnih stopenj znanja, kar zopet predstavlja problem za inštruktorje, ki niso vsi tako izkušeni, kot bi morali biti.

Tako, da - zelo pomembno je, v katero šolo greš in kako in koliko si ti pripravljen delat s psom. Zato lahko pač pavšalno male šole le kritiziram, čeprav vsakemu novopečenemu lastniku psa (v moji okolici jih je sedaj kar veliko) predlagam, da se male šole udeleži. Seveda zraven dodam, da ni vseeno kam gre in, da naj si rezervira tudi svoj čas.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Imaš prav. Tukaj imam pasjo šolo cca 10 minut sprehoda. Grem čekirat, če so primerni da vpišem tamlajšega.
Pridema. Sicer vsi super prijazni in vse, ampak ko me tajnica vpraša "kakšna pasma pa je to?" pol se mi že začne
dozdevat da tu mojg adnarja niso vredni. Ok, sej je samo tajnica, sej ona ne dela s psi, govorim in tolažim sam sebe.
Pride "učitel", mi predstavi kako poteka delao in plan, pa me vpraša kako težki je moj pes. Sej ne da more en low budget
učitelj vedet koliko tehta ang. bullterier pri petih mesecih, ampak če imam psa zraven in ga vidi, če se nekaj spozna na
pse bo z očesom znal ocenit psa na 2 kili natančno. Mu povem težo teščega po jutranji potrebi, in je šokiran kako grem
v detajle... Halo? Težo psa spremljam tedensko in si jo zapisujem, on pa niti "na oko" nezna ocenit. Jaki učitelj.
Pol mi pokaže kaj se bomo učili in kaj bo pes znal. Sej učijo uporabne stvari, pač od sedi do zraven do počakaj, nesme,...
Samo kaj ko pa imam doma 3 dvdje enega angleškega pasjeljubca ki ima kompletno šolanje posneto 3x po 3 ure
"učnega" materiala, gre skozi vse problematike, primerno za cca. 30 pasem.
Sej ne da bi bil žid, pa bi bil gajc teh 300€, ampak zakaj jih dat če pa bo znal isto kot pa da naštudiram tiste dvdje in
ga učim v parku. Socializacijo bom že sam porihtal, druga pa nerabim.

Te pasje šole so podobno kot cene pri psih prenapihnjene, in niti ne dajo toliko kot bi lahko.

Sosed zdaj upokojeni pasji vodnik pri policiji je rekel da lahko osnove v glavo vliješ vsakemu psu, če se le dovolj ukvarjaš z njim
in ga nagrajuješ z minimalnimi nagradami, kot so recimo en briketek potem ko opravi nalogo. Imel je 5 prof. mamilaških psov,
vrjetno ve o čem govori.

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
ko smo že pri socializaciji in pasmah..soseda je imela staforda,ki pa je bil že od vsega začetka vsaj 3-4x na teden po nekaj ur pri nas v varstvu,moj sin je bil takrat star dobro leto,kuža pa nekak 2-3 mesece.mulc ga je tako spedenal,da si mu lahko še kot odraslemu brez problema vzel posodo z hrano on te je pa milo gledal in cvilil oz. bezal z taco..postal je fantastičen družni-družinski pes ki je zaradi višjega praga bolečine potrpežljivo prenašal vse muke,ki jih lahko povzročajo mali otroci,ni ga motilo ne vreščanje,ne tekanje,zamahovanje proti njemu,obešanje oz. objemanje,znal se je počasi približati otrokom,nacionalni šport za njiju je bil metanje koske od krmenatla po fletu
bonk.gif

nikoli pokazal kakršnekoli agresije do psov (razen do nemških ovčarjev-razlaga sledi) ali ljudi,res pa je da razen enega incidenta, nikoli ni bilo kake kritične situacije
glede nemcev pa je bilo takole,smo bili na sprehodu,ko se od nekod pojavi spuščena ovčarka,ki je pikirala direkt na sina (takrat starega dobre 3 leta),z ene 50 metrov pa se dere lastnica,da psička ne bo nič naredila,da se hoče samo igrati,sina je seveda prevrnila,mali v jok jaz sem pa psico moral zagrabiti za ovratnico in jo dobesedno zvleči z sina,''našemu'' staffordu se je čist utrgalo in ga je soseda kljub ''močnješi'' postavi komaj držala..me zanima kako bi se zadeva izšla na sodišču,če bi ji rodney ušel in sfaširal tisto ovčarko
problem ni nikoli v živali,temveč v lastniku pravim jaz!!!
tudi jaz imam lepo brazgotino na nogi,kot posledico srečanja z pekingčanom
uf-1.gif

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Hm, pasje šole....saj načeloma so ok, ampak to kar te v mali šoli naučijo jih doma lahko sam z malo volje in truda ob podpori kakšne primerne literature in kot pravi Malcom ...DVD.
Mi mamo Beagla, tisti ki pozna pasmo bo že vedel , da zadeva ni enostavna..predvsem zaradi trme ki jo ti psi premorejo, ampak z ljubeznijo in trdo roko tu in tam ( zvit cajtng dela čudeže) se da marsikaj doseč. Zaenkrat nam še ni pocvirnal nikamor, na sprehodu je pretežno na povodcu, tam ko se nam zdi varno pa tudi spuščen...odpoklic laufa b.p, dokler mu nebo prečkal pot kakšen zajc ( takrat težko nam), ima trenutke ko se mu ne ljubi popolnoma nič in izgleda sprehod tako da mi vlečemo njega....naslednjič pa on vleče nas . So pa psi ki z težavo hodijo "poleg" saj imajo njuško nonstop prlepljeno na podn, da ne govorim o tem da bi požrli vse kar diši po morebitni užitni hrani. Drugače pa full ljubeznivi in crtljivi...spi lahko cel dan, laja zelo zelo zelo poredko, odkar ga imamo sem ga slišal mogoče 3x, pa še to takrat ko zagleda kakšno nepoznano stvar, ki je prej na tistem mestu ni bilo in se na nek način počuti ogroženega, ampak ko mu pokažeš da je zadeva o.k in da nima kaj skrbet, se umiri in ne zalaja nikoli več...
Zame mogoče bolj zaskrbljujoča stvar pri tej pasmi ali pa konkretno pri našem je to, da ima ljudi nadvse rad, vsakemu se pusti pobožat, pocrkljat, vsakemu gre če le pokaže interes z to....in da bi ga kje pustili npr. privezanega pred štacuno da skočiš za 3 minute po npr čike....ne pride v poštev, ker po moje psa nebi videl nikoli več.
Ampak tako pač je -prednosti in slabosti imajo vse pasme, ljudje tudi, in če bi dandanes bil pred odločitvijo oz nakupom, katero pasmo izbrati - definitivno spet Beagle.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Kaj je napačnega v mali šoli oz. šolanju? Tri ključne stvari:
1. Veliko malih šol ne dopušča socializacije (igranja) pred in po delu, kar bi po mojem moralo biti bistvo male šole
2. Način dela v malih šolah je šablonski, le redki inštruktorji so sposobni pristope prilagajati potrebam posameznika
3. Mnogo ljudi, ki se udeležuje pasjih šol žal ni:
(a) sposobno dojemati vseh detajlov, ki so pri modernem šolanju psov zelo pomembni in/ali
(b) pripravljeno riskirati 2x 15 minut na dan za delo s psom, kar je nujno, če želijo napredovati po programu šolanja
To seveda potem privede do čisto različnih stopenj znanja, kar zopet predstavlja problem za inštruktorje, ki niso vsi tako izkušeni, kot bi morali biti.

Tako, da - zelo pomembno je, v katero šolo greš in kako in koliko si ti pripravljen delat s psom. Zato lahko pač pavšalno male šole le kritiziram, čeprav vsakemu novopečenemu lastniku psa (v moji okolici jih je sedaj kar veliko) predlagam, da se male šole udeleži. Seveda zraven dodam, da ni vseeno kam gre in, da naj si rezervira tudi svoj čas.

Z zadnjim odstavkom se vsekakor strinjam. Mislim, da ob izbiri prave šole/inštruktorja in seveda svojem doprinosu lahko vzgojiš super psa, če seveda ne pridobi slabe izkušnje s kakšnim psom nevzgojenca. Ker slednjih priložnosti pri nas res ne manjka, mi je bila mala šola kot naročena za odličen primer druženja z drugimi psi. Pri nas smo morali priti vsaj 10 minut pred začetkom, da so se psi naigrali. Potem smo tudi na poligonu (tam se nismo smeli igrati) lahko kaj delali, drugače bi bilo še več norenja.
Drugače je bilo pa pri nas glede na to kar sem videla, veliko pomoči izven tečajnih ur (samoiniciativno!). O kvaliteti inštruktorjev in vodje šolanja v tem KD ni absolutno nobene debate. Je pa v primeru, da imaš specifično pasmo pametno vprašati, koliko tovrstnih psov so izšolali (ne brezupno šolali po programu "klasika" in ob prvi težavi dvignili roke).
Glede na to, da je to moj prvi samostojni pes in da je povrhu še iz vrst pastirjev, je bila tale šola zame nekaj najboljšega. Naj povem, da sem prebrala veliko literature, preden sem jo pripeljala domov, ki mi je k vzgoji doprinesla ravno enih 10-20% vzgoje. Eno je teorija, drugo pa praksa s katero uničuješ psa (dejansko sam svojih napak ne vidiš, takrat ko bi bilo treba). In zato je super, da te nekdo opazuje pri tvojem početju in ti pomaga z nasveti, ti pokaže, ... Bila sem še toliko bolj vesela, ker sem jo prvič peljala v šolo že s tremi meseci, ker sem tako manj časa uveljavljala svojo teoretično vzgojo in so me začeli popravljati že na začetku pasje vzgoje.
Zelo dobra so se mi zdela tudi predavanja s strani vodje šolanja, saj je na zelo enostaven način razložil in povedal veliko stvari. Nasploh gre za človeka za katerega težko rečem, da česa se ni doživel in rešil.
Edino žal mi je, da nimamo šole tudi čez poletje, ker bi jo rada kar se da veliko naučila (in kar se da malo zaj*). Saj če bi imela kakšno enostavnejšo pasmo se še ne bi pretirano sekirala (po pravici povedano me pa drugo kot kraševec in pa kakšen kavkaški ovčar niti ne zanimata), tako pa si mislim, da bo tale preventiva boljša kot kurativa.
grin1.gif

Da ne bomo samo OT: ali se je že našel kakšen maltežanček?

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Joj, beagli so pa ena tako posebna pasma. Meni je všeč, ker celo življenje v obraz izgledajo kot mladički.
grin1.gif

Smo imeli eno v šoli, samo ta je večkrat zakrulila, sem jo slišala.
wink-1.gif

Ta zadeva s prijaznostjo do tujcev bi šla tudi meni na živce. V mojo pasmo sem se zaljubila ravno zaradi tega, ker okoli nje tujci nimajo kaj delat.
evil.gif
Moja že sedaj kaže znake nezaupljivosti do tujcev in sčasoma se bo to samo še stopnjevalo. Komaj čakam, ker mi gre na živce, da kamorkoli pridem, hočejo vsi lazit po mojem psu (sploh je zoprno, če imamo kakšno "vzgojno" uro ipd., eni ji pa potuho dajejo).

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Komaj čakam, ker mi gre na živce, da kamorkoli pridem, hočejo vsi lazit po mojem psu (sploh je zoprno, če imamo kakšno "vzgojno" uro ipd., eni ji pa potuho dajejo).

WORD.

40% ljudi plane po mojem psu brez vprašanja. Sicer primarno nimam nobenih težav, ampak ipak psu ne vidiš v glavo,
ima slab dan, ga boli glava in ga kak froc zgrabi za uhelj in se psu scufa. Sicer še nisem mel primera, ampak vrhunsko
treniran nemški ovčar je nepredvidljiv, kajšele domač terier. Vsak ko me vpraša; "A je hud, a bo vgriznil" jim povem, da
še ni nobenega, jaz pa ne jamčim niti za eno sekundo da se to nebo spremenilo. Najraje bi mu navesil ploščico; "Božanje na
lastno odgovorsnost." Sicer je pes vzgojen v karakter mačke, ampak psu ki z ugrizom zlomi roko se ni pretirano za igrat v smislu; Eh sej nebo nič naredil. Spike je tut extra miren in mogoče malo boječ, ampak ko je enega dne v hišo stopil stric brez da je pozvonil mi smo
pa vsi zbrani v dnevni pili kofet se je spu zmešalo in stric jo je mogo popihat skoz vrata, saj ga pes ni vajen in ga s šilt kapo in očali ni
prepoznal, pa sta sicer super prijatla, ga stric naskrivaj hrani pod mizo tako da neka "veza" je,...

Nemoreš garantirat proti "nagonu". Lahko pa garantiram da še ni nikogar vgriznil, ampak to je pa tudi vse od moje "garancije".

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik escada66 pravi:
Zaenkrat nam še ni pocvirnal nikamor, na sprehodu je pretežno na povodcu, tam ko se nam zdi varno pa tudi spuščen...

Znanec je pre leti imel Beagla samčka, pes je dobesedno hodil na dopust. Na dopust domov da se razumemo.
Se je najedel in zginil za 3 dni. Prišel za kak dan, pa ga spet ni blo po par dni. Imajo kmetijo, pes pa je bil pač želja
in so ga kupli ampak nimajo pa pretiranega časa se s psom ukvarjat ker 55 glav živine in par deset hektarjev zemlje
je za 6 rok ogromno dost dela, tako da so ga imeli na prostem, ker je pač tam zelo neprometna okolica, jo je pes popihal
ravno kadar se mu je zazdelo. V času paritve ga tut po en teden ni bilo. Prvo leto jim je to delalo skrbi, pol so se pa nato
navadli, je dočakal 13to leto in nato zaspal na veterinarski mizi. Sedaj imajo nemško ovčarko ki pridno spremlja sleherni gib
gospodarja, od hiše pa še ni šla v zadnji mislim da 3 al 4ih letih. (mogoče ponoči, je pa sterelizirana)