Malica za lačne

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Komot ti zračunam, da brez zaledja staršev me more mladi par z 2 otroki v Ljubljani živet normalno brez 3.5k€.

Če hočeš pa še malo luksuza...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
http://www.24ur.com/novice/slovenija/mlada-mamica-letno-bomo-ob-7-000-evrov.html

Spodobno stanovanje (200k+, kredit na 20-25let) , 2 relativno nova avta, vrtec, 2x 10 dni počitnic na leto, 2 iphona vsako leto
evil.gif
, + srednji razred investira, ne smemo pozabit, če ne ni srednji razred .......

Če stanovanje povirbaš, potem lahko za slabga jurja manj rečemo...

Edit: Kar računam, če ne bi penzenistov futral in še pol brezdelnih fužin, bi se mi čist lepo izšlo s povprečno bruto plačo, katero bi sam investiral.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
mene tudi. Bi prej rekel 2000, 2500 (to ej za dve plače an....)

V teh cajtih z dvema jurjema mesečno ne boš ustvaril nič. To sta dve (slabi) delavski plači.

Ko so bili tolarji je bila 250k solidna plača, zdaj je pa malo drugače.

Sicer pa, kaka je definicija srednjega sloja? Podobno kot pri avtomobilih?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Swetko pravi:
Protikrizne ukrepe je opozicija predstavila takrat, ko je bila na oblasti, pa jih je takratna opozicija s pomočjo referanduma zrušila. Sedaj pa predlaga še hujše, beri slabše. A kako vam ni jasno, da nobeni oblasti, levi in desni ni v interesu napredovaje Slovenije. Filajo le svoje žape in žepe prijateljev. in pri tem se ti še posmehujejo . Fučka se jim je z navadne delavce, ki mukoma lezejo iz meseca v mesec. Če sploh. Samo enkrat se bo pa spremenilo. Dogodki iz bližnje preteklopsti to nakazujejo.

Bejžnobejž - vse bi bilo rešeno, če bi sprejeli tri napol pripravljene zakone, ki niso bili usklajeni s sindikati, niti niso bili predebatirani z opozicijo?

Ali mi lahko poveš proti katerim protikriznim ukrepom je opozicija glasovala v letih 2009 in 2010? Ali mi lahko poveš katere protikrizne predloge opozicije je sprejela KGB koalicija?

Hint: rezultat je obakrat 0.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
http://www.24ur.com/novice/slovenija/mlada-mamica-letno-bomo-ob-7-000-evrov.html

Spodobno stanovanje (200k+, kredit na 20-25let) , 2 relativno nova avta, vrtec, 2x 10 dni počitnic na leto, 2 iphona vsako leto
evil.gif
, + srednji razred investira, ne smemo pozabit, če ne ni srednji razred .......

Če stanovanje povirbaš, potem lahko za slabga jurja manj rečemo...

Primer iz moje bližine (sorodstva):
- mlada družina s skupnimi prihodki okoli 3.500€
- živijo v veliki, novi hiši (5 minut od LJ), katero so si sami zgradili
- plačujejo 1.000€ obroka za kredit za hišo (so jih CHF zahebali)
- poleti so na dopustu 3 tedne, pozimi gredo smučati, so na dopustu tako za prvomajske kot za krompirjeve počitnice
- imajo 1 velik avto ter en manjši
- varčujejo za sebe in za otroka
- 3 otroci, vrtec/2xšola
- vsi otroci neke svoje obšolske dejavnosti, vsi dobro oblečeni, dobro opremljei ... kot se po domače reče: polno rit vsega

Ja, dal sem primer družine s 3.500€ vendar živijo na zelo zgornji meji srednjega sloja.

Nekateri morate očitno naštudirati, kaj srednji sloj sploh je.

p.s.: pa poznam še kar nekaj podobnih družin; poznam tudi družine, ki zaslužijo občutno manj, pa imajo enako kvalitetno življenje s sicer drugačno porazdelitvijo dobrin (pač druge prioritete).

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
To je srednji razred, oziroma kar bi moral bit.

Če je pa vse sranje pa ne moreš potem pa srednji razred tistemu prilagodit. Potem imaš lahko povprečni razred =/= srednji razred.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Potem je v sedanjih časih super. Kajti tako, kot sedaj npr. živijo oni so v "starih časih" živeli le v družinah direktorjev, funkcionarjev ipd... Recimo v 80-ih sem imel le enega prijatelja, kjer so tako lepo živeli in sploh nisem mogel verjeti, da je vse to res (so se mi njegove zgodbe zdele kot pravljice).

Potem se RES NIMAMO ZA KAJ RAZBURJAT! Super nam gre.

p.s.: razen, če si nehamo lagati in si priznamo, da je tako življenje višjega (ne najvišjega) sloja.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tole ti je pa totalen mimosun. Žal. Zakaj?
Glede na napisano jim ostane 2500€ na mesec. Za vse kar si privoščijo?
Živimo v pojerbani hiši, latero smo delno adaptirali. Za to plačujem stanovanjski kredit v višini 320€ na mesec. Skupni dohodki so nekje 2500€ na mesec, če odsštejem kredit in zaokrožim, recimo ajde 2200€ na mesec. S tem denarjem res pokrijem samo stroške hrane (3 otroci), vrtca, šole (samo malica), energentov (plin, elektrika, bencin), telekomunikacij (internet, mobitel). Luksuz, katewrega imam je naročnina na časopis. Kakšno varčevanje, kakšni dopusti poleti in pozimi ter za ostale počitnice. Poleti 7 dni morja in to je vse.
Sicer nismo še lačni in bosi, a to je to. Pa živim na vasi, kjer nas rešuje lasten vrt. Na malice v službi in kofetke lahko kar pozabim. Z ženo nisva šla "ven"... ma ne spomnim se več, ker enostavno ni denarja za to. Imeti in vzdrževati moram 2 avtomobila ker ne morem kobinirati prevozov, javni prevoz pa je bil do sedaj v buli (in je še, razen za Ljubljano).
Torej si tvoja žlahta vse to privošči pri 300€ več prostega dohodka na mesec? Kaj pa jedo, če sploh? Kako se pa grejejo, če se sploh?
Tako da tvoj primer so bikova jajčka, razen če ti je tvoje sorodstvo zamolčalo še kakšen prihodek v vrednosti vsaj 1000€. Se ne pritožujem, ampak taka so dejstva. S dohodkom 3500€ na mesec bi lahko živel malo manj iz rok v usta, pa kakšen evro dal na stran. Srednj isloj pa bi se lahko šel pri 5000€ dohodka na mesec.
Takšna so dejstva.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Jaz sem ti zapisal dejstva. Kako ti živiš in porabljaš denar so pa tvoja dejstva.
Plači sta 2.300€ (zdravnik) + 1.200€ (asistentka na faksu); Upam, da kmalu zaključita doktorate, ker se jima bo kar poznalo.
Imata lasten vrt velikosti 4x2m, na katerem dobita solato, korenje, redkvice, petršilj... torej zdaleč ne vsega.

Morda pametneje nakupujeta za hrano, morda manj porabita za ogrevanje (to sigurno - TČ + kamin), v službo/šolo in iz nje uporabljajo v 90% primerih skupni avto...

Sem pa povedal, da ni edini tak primer, ki ga poznam. Poglej še p.s. prispevka, ki te je razburil - tudi to so dejstva
wink-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Nima veze. Ti takega življenja ne živiš (mogoče živiš bolje), jaz ga. Toliko že imamo spoštovanja do sebe, da ne jemo pofl od pofla iz Špina in podobne žvarovne. Pa saj nima veze.
Poleg tega govoriš o golih plačah, kje imaš pa vsaj doktorjeve dodatke?
wink-1.gif
sem prepričan, da imata razpoložljivega denarja 3500. To pa že gre.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
ksz
Ko v trgovini ne pogledaš na ceno, ko npr. pri ogrevanju ne kalkuliraš, glede stroškov, ampak samo glede na udobje, ko ti ne pade na pamet kupit rabljen avto in kupiš novega glede na svoje želje, ne na ceno (seveda srednji in srednji višji cenovni razred) , itd........kljub takemu stilu življenja pa vseeno povečuješ svoje materjalno premoženje in prihranke, takrat si srednji razred , vse drugo ste navadni NIŽJI kurci od ovac ......
Če si na malo višjih klinih, da z jezikom dosežeš nožne prste resničnega srednjega sloja, to ne pomeni, da si tudi sam srednji sloj, tudi možnost, da se userješ po nekom še nižjem, ne pomeni tega, še manj, da ga kriviš za svojo ,,bedo,, .
bonk.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik capl pravi:
ksz
Ko v trgovini ne pogledaš na ceno, ko npr. pri ogrevanju ne kalkuliraš, glede stroškov, ampak samo glede na udobje, ko ti ne pade na pamet kupit rabljen avto in kupiš novega glede na svoje želje, ne na ceno (seveda srednji in srednji višji cenovni razred) , itd........kljub takemu stilu življenja pa vseeno povečuješ svoje materjalno premoženje in prihranke, takrat si srednji razred , vse drugo ste navadni NIŽJI kurci od ovac ......
Če si na malo višjih klinih, da z jezikom dosežeš nožne prste resničnega srednjega sloja, to ne pomeni, da si tudi sam srednji sloj, tudi možnost, da se userješ po nekom še nižjem, ne pomeni tega, še manj, da ga kriviš za svojo ,,bedo,, .
bonk.gif

pa dej potem definiraj srednji in nižji sloj. Ker jest očitno ne poznam nobenega iz srednjega, oz. mogoče so tisti v srednjem za katere mislim, da so v višjem.... torej sem jest v nižjem.... pa se nimam za nižjega, ker je okoli mene veliko ljudi ki imajo manj... kje so potem oni? v ničnem sloju???

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Dejte mal razbit tele stroške, to je vse pavšalno, kolk daste za hrano za 4 lačna usta, kolk je bencina, vrtec, šola...

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Tudi sam se vprašam kam vodi ta politika. V 70 letih se je pričela moja pot osnovnošolca vesel spoznanja da je lepo v šoli sem bil presneto rad ko je bil čas za malico, golaževe juhe namazi, raznih vrst čaj mleko z kakavom itd, ja pa tudi pomaranče, jabollka pa seveda hrenovke, to vse je bilo v šoli in dostikaj od tega sem v šoli prvič jedel, bilo, je siromaštvo doma in tudi po trgovinah ni bilo marsikaj za kupiti.
Sem za to da se otroci v šolah ne ločijo na siromašne in bogate ker se nismo niti prej, že ta podatek je dovolj spodbuden da si v neki ustanovi enakovreden drugim in ni razlike.Kakšno subvencioniranje prehrane , HRANO učencem in dijakom zastonj, poslancem v državnem zboru pa ukiniti ugodnosti ki jih imajo za prehrano, in nameniti v ta šolski sklad prehrane.
Naša država pobere dovolj denarja na razne načine nam državljanom in jih nameni za državne riti, da lahko siti dremajo v poslanskih klopeh, --našim otrokom pa bo ta čas krulilo v želodcu.?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Bencin 400 EUR na mesec
Elektrika 90 EUR
Plin 0-400 (odvisno od sezone in meseca)
Vrtec 115EUR
Šola v povprečju 90
Telefon 20,12 (moj je služben)
Časopis 30
Internet+TV +telefon 50
Zavarovanja (vozila, hiša) 150
kredit 400 (pozabu zavarovanje)
Voda 25
Smeti 10
Hrana (trgovine in neposredno pri kmetih) 500 (5 oseb)
gospodinjske potrebščine 100 (od oka)

Pri hrani bi lahko stisnil, če pristanemo na to da jemo kvalitetno vprašljivo hrano in plastiko. Za obrazložitev: Merc je občasno, ko se naveličamo ene in iste stvari (beri neizbor) iz Lidla in Hoferja... Pa oba sta postala draga...
Lahko bi stisnil pri Internetu za nekaj evrov, če bi zamenjal providerja, vendar TK priključek ni moj in tast ne dovoli prehoda na IP (ker se je v praksi izkazalo da IP mrkne ob prvem večjem sranju)...
Gorivo... Vsak dan z enim avtom v LJ in drugim v Šk. Loko. Menjava vozil (rabljen za rabljen) se mi ne zdi smiselna, saj bi šel samo na slabše in posledično več stroškov
Zavarovanje... Kakor kdo, ampak sem bil 2008 ob neurju daleč naokoli edini, kateremu je zavarovalnica povrnila vso nastalo škodo in stroške...
Tako da to je nekako to, sam bolj stremim k povečanju na prihodkovni strani, saj je tendenca da se bodo odhodki samo večali. Če jih danes omejim za mogoče 100 EUR bodo že z naslednjim valom podražitev tukaj.
In prideš do točke, ko ne moreš več varčevati ampak samo še škrtariš, životariš in se odpoveduješ... Vsi so pametni kako je potrebno imeti rezerve za vsaj tri mesece... Ako jo boš pa pridelal v doglednem času? z 20 EUR na mesec mogoče v 10 letih, kar je pa
uf-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jaz mislim, da se kar dobro da, če imaš pošlihtane prioritete pa malo razmišljaš. Komot pa vedno stane. Problem je, če ne znaš drugače.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Normalno jih ne poznaš, če si pa sam, predvidevam, da višji nižji sloj, se verjetno družiš s sebi enakimi, -imenovanimi tudi kvazi srednji sloj.
Je pa res vaša neodtuljiva æloveška pravica, da s svojimi rabljenimi avti, stanovanji pri starših in podobnim (ne mislim glih osebno tebe), sami sebi lažete, da ste, kao neki srednji sloj.
Bi pa seveda lahko bili, ampak če je premalo znanja in pridnosti, pa ne morte bit.
Saj z znanjem in pridnostjo se do tega pride, a nje,
evil.gif