Magnetizem

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Super.

In kaj ima to z mojim vprašanjem?

Pa si kliknil na link, ki ti ga je podal?

Danes sem. Samo to ni ta zadeva oz. ima drugačen učinek kot ga želim doseči.

Robert, vseeno hvala.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
nekateri zvočniki imajo zaščito za magnet, če ti kaj pomaga za googlanje in ideje

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik ideolog pravi:
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Naredi plehnato kišto in jo ozemlji. Noter si varen pred magnetizmom (to je staro že par sto let in se imenuje Faradeyeva kletka).

Baje, da je avto tudi faradajeva kletka (čeprav je to plehnata kišta z okni). Kaj pa hiša s strelovodom? Po strehi je strelovod, ki se preko valjanca po vogalih spelje v zemljo.
Nič baje, je kar res.
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Super.

Robert, vseeno hvala.

Če bi povedal kaj želiš doseč bi ti tudi lažje svetovali, samo se mi zdi da nkaj poskušaš kar hoče mmo fizikalnih zakonov, to pa jasno ne gre.!
grims-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Oboje. Hiša, seveda zavarovana s strelovodom in tudi avto sta neke vrste Faradayeva kletka, v kateri si varen pred učinkom strele.
Kar se pa tiče drugih EMV pa je seveda druga pesem.

kaps

Pripravnik
11. jul 2013
92
0
6
fiziko sem prespal v osnovni pa me zanima, če lahko magnetu znižam moč ( navaden magnet) npr. za polovico in kako

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Magnetu lahko zmanjšaš moč z vplivom drugega magnetnega polja ali pa s segrevanjem materiala. Da bi pa točno za pol zmanjšal mag. jakost, pa ne gre kar tako. To je bolj stvar laboratorijskih poskusov.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Super.

Robert, vseeno hvala.

Če bi povedal kaj želiš doseč bi ti tudi lažje svetovali, samo se mi zdi da nkaj poskušaš kar hoče mmo fizikalnih zakonov, to pa jasno ne gre.!
grims-1.gif

Želel bi nekaj v smislu, kot ga prikazuje druga slika. Prva je običajen magnet, na drugi pa npr. neka zadeva, ki naredi nekaj takega, kot prikazuje slika.
1844708-Magnet1.jpg

Priponke

• 1844708-Magnet1.jpg
    1844708-Magnet1.jpg
    15,7 KB · Ogledi: 94

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Feromagnetni materjali so materjali, izdelani iz železa in dodatkov, da so čimbolj magnetno prevodni (klik_ sam je precej zapleteno za nepoznavalce)
Če si predstavljaš palični magnet kot nekakšno palico, si predstavlja še okoli te palice šop silnic, ki tečejo od enega konca palice k drugemu po zraku kot nekakšna večplatna vreča, ki ovija to palico. Če okoli enega pola natakneš cevko, ki je na eni strani zaprta in se dotika enega pola, na drugi strani je pa odprta in je usmerjena proti drugemu polu, se magnetne silnice po zraku ne zaključujejo več okoli cele palice, ampak samo še med robom cevke in drugim (prostim) polom. Ampak celotno magnetno polje ni več okoli cele palice, ampak samo še med koncem cevke in prostim koncem magnetne palice.

Abraham, a to, kar si napisal ima kakšno zvezo z zgornjo slikco?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Seveda ma - silnice se raje, kot po zraku, zaključijo po liniji najmanjšega odpora, tj preko feromagnetika. Tam, kjer je debela črta nad magnetom, daš pleh in nauni strani pleha (zunanji), je magnetnih silnic potem bore malo.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.656
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
2.

Prav to počne magnetni ščit (nosilec) v trdemu disku računalnika
wink-1.gif

Upam, da ti velikost ustreza, ker večjega iskat bo
tongue-1.gif

Morda pri kakšnih audiofilih za zaščito zvočnikov.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
2.

Prav to počne magnetni ščit (nosilec) v trdemu disku računalnika
wink-1.gif

Upam, da ti velikost ustreza, ker večjega iskat bo
tongue-1.gif

Morda pri kakšnih audiofilih za zaščito zvočnikov.

Robert, upam da mi včeraj nisi zameril mojega komentarja.

Res nisem kliknil na link, ki si ga dal.

Še enkrat ti hvala.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Seveda ma - silnice se raje, kot po zraku, zaključijo po liniji najmanjšega odpora, tj preko feromagnetika. Tam, kjer je debela črta nad magnetom, daš pleh in nauni strani pleha (zunanji), je magnetnih silnic potem bore malo.

Zdaj govoriš o "plehu". Kaj naj dam zdaj ob strani "feromegnet" ali "pleh"?
17758-icon_confused.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:

Zdaj govoriš o "plehu". Kaj naj dam zdaj ob strani "feromegnet" ali "pleh"?
17758-icon_confused.gif
Kot ti je že bizi rekel, je pleh magnetno prevoden. Razen rostfraja. Ker pleh je po slovensko železna pločevina (železna - ne bakrena, medeninasta, aluminijasta...).
Lesenga pleha pa tut še nisem videl.
smile-1.gif