Magnetizem

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Morda kdo ve, če se da ustaviti le tega?

Slišal sem že več variant, sprobal pa še ne.

Pozna kdo?

In kakšen vpliv ima (če obstaja) na celotno magnetno polje (delno / na celoto)?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Naredi plehnato kišto in jo ozemlji. Noter si varen pred magnetizmom (to je staro že par sto let in se imenuje Faradeyeva kletka).

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Tako ni.
Naredi, poskusi in poročaj.
smirk-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
raje povej kaj bi rad izničil, da ti damo praktične nasvete, ne pa kar tako vse povprek.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Tako ni.
Naredi, poskusi in poročaj.
smirk-1.gif

Tako ni!

Da morda bolje pojasnim zadevo:

Nek magnet želim na eni strani omejiti, na drugi pa ne.

Kot sem že omenil, naj bi ostajala taka zadeva. Eden mi je rekel (ki prodaja magnete), da to razvijajo američani, nek drugi pa, da zmanjša magnetno polje svinec.

Zanima me, če ima kdo izkušnje s tem ali karkoli ve o tem. Pa prosim brez belih in črnih.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Vsakemu magnetu se morajo silnice zaključiti. Torej bi moralo delovati, če bi magnet vtaknil v feromagnetno cevčico, ki bi bila na enem koncu odprta in bi torej magnetne silnice usmeril prek materjala nazaj proti nasprotnemu polu. Kaj bi s tem pridobil? Praktično nič, ker bi ime magnetno polje samo okoli reže oz. med odprtino cevčice in nasprotnim polom.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
raje povej kaj bi rad izničil, da ti damo praktične nasvete, ne pa kar tako vse povprek.

Med tem, ko si ti napisal post, sem ravno odgovarjal na nek drug. Tam sem napisal, kaj bi rad dosegel.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Vsakemu magnetu se morajo silnice zaključiti. Torej bi moralo delovati, če bi magnet vtaknil v feromagnetno cevčico, ki bi bila na enem koncu odprta in bi torej magnetne silnice usmeril prek materjala nazaj proti nasprotnemu polu. Kaj bi s tem pridobil? Praktično nič, ker bi ime magnetno polje samo okoli reže oz. med odprtino cevčice in nasprotnim polom.

Rad bi dosegel, da bi pri recimo paličnem magnetu ne bile silnice enakomerne okoli vsega premera, ampak samo po recimo polovici tega.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:

Še enkrat sem prebral tvoje sporočilo, pa mi ni najbolj jasno, kaj si hotel povedati.

Verjetno bolj zaradi mojega nepoznavanja.

Bi mi lahko malo bolj razložil, saj ne poznam "feromagnetne cevi".

Hvala

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Feromagnetni materjali so materjali, izdelani iz železa in dodatkov, da so čimbolj magnetno prevodni (klik_ sam je precej zapleteno za nepoznavalce)
Če si predstavljaš palični magnet kot nekakšno palico, si predstavlja še okoli te palice šop silnic, ki tečejo od enega konca palice k drugemu po zraku kot nekakšna večplatna vreča, ki ovija to palico. Če okoli enega pola natakneš cevko, ki je na eni strani zaprta in se dotika enega pola, na drugi strani je pa odprta in je usmerjena proti drugemu polu, se magnetne silnice po zraku ne zaključujejo več okoli cele palice, ampak samo še med robom cevke in drugim (prostim) polom. Ampak celotno magnetno polje ni več okoli cele palice, ampak samo še med koncem cevke in prostim koncem magnetne palice.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Saj ne da bi te hecal.

Očitno poznaš zadeve bolje od mene.

Imaš kakršno koli možnost, da mi pošlješ skico tega?

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
224
46
28
17.325776N, 23.254786E
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Naredi plehnato kišto in jo ozemlji. Noter si varen pred magnetizmom (to je staro že par sto let in se imenuje Faradeyeva kletka).

Baje, da je avto tudi faradajeva kletka (čeprav je to plehnata kišta z okni). Kaj pa hiša s strelovodom? Po strehi je strelovod, ki se preko valjanca po vogalih spelje v zemljo.