Jaz pa razmisljam o prvem nakupu MBP 13’’ in imam par vprasanj za uporabnike, ki ga ze imajo. Ker sem drug teden v ZDA je idealna priloznost da ga dobim po ugodni ceni. Torej:
- MBP 13” ali je touch bar vreden svojega denarja?
- je 8gb RAM dovolj za naslednjih 5-7 let (office, acad, virtualke z win7, 10 z specificnimi software-i)?
- se za namen zgoraj splaca stegnit do 2018 modela s 4 jedrnim proc. (ravnokar predstavljen)?
Nekako se trenutno odlocam med 2017 modelom brez touch bara ter 2017 z touch barom. (1300 oz 1600$) oboje 256gb. 2018 modeli so ze cisto na meji budzeta
ena pomembna informacija glede debate touch bar da ali ne. tisti, ki so brez touch bara, imajo manj zmogljive procesorje, z enim samim ventilatorjem, posledično se hitreje pregreva in mu hitreje zmanjšuje gHz (throttling), medtem, ko tisti, ki imajo touch bar, imajo 2 ventilatorja, boljše hlajenje in tudi procesor ima višji "toplotni prag" (thermal design power) - recimo, non-tb ima 15 tdp, medtem ko ima tb varianta 45 tdp. tudi sam sem bil enakega mnenja, da je touch bar brez veze, dokler nisem izvedel teh tehničnih podrobnosti. pa načeloma za določene stvari pride dejansko handy.
so pa ta vikend izdali konkretno posodobljene mace (drobovje je dobilo nove stvari, predvsem pa so seveda posodobljeni procesorji, bi se splačalo pogledat za kakšnim 4-jedrnim že ...)