luknja skozi zunanji zid?

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
odločam se za tč zrak/voda.dobro cene so mi jasne.za priklop in inštalacijo so rekli 400€.tistih 5 metrov cevi bom itak sam povezal saj nimam 2eh levih rok.tudi priklop na el. omrežje mi ne bo predstavljalo težav.problem vidim le v tem da bom izpuh hladnega zraka speljal skozi zunanji zid.torej luknjo fi20cm skozi cca 70cm debel zid+15cm stiroporja(fasada).zdej fasada je dokaj nova in je ne bi rad poškodaval.s čim najlažje zadevo speljat ozirama na koga se obrnit da zadevo kvalitetno naredi.slednje bi še najrajši.dam nekomu € pa naj naredi luknjo in da nepovratno loputo na zunanjo stran in je zadeva rešena.kaki predlogi?

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
fi je 20cm

hvala za pomoč kje sploh začeti.pojma nisem imel s kom to sploh vrtajo
zmaga.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
hm hm dečko..zakaj pa ti rabiš fi 20 cm??

zunanja enota rabi 2 x bakreno cev (jo porineš čez fi 35 mm) ter (običjano) 3 faze, ki grejo preko 20 mm luknje.

1 meter?...to bo šlo kvečjemu s kronsko žago...ter orodjem za te reči (ono vpenjalno...z vodnim hlajenjem)..vsajpri meni je vodovodar s tako rečjo rezal luknje (fi 5 cm),.,pa kolikor sem geldal jeimel tja do 10 cm..seveda rez je bil poezija (Napram klasičnemu svedru štemarice).

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
A ne bi bilo fajn, da daš več nepovratnih loput, sicer ti bo tam nastajalo precej kondenza? Razen, če bo iz 15 cm izolacije
grin1.gif
.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik sad pravi:
A ne bi bilo fajn, da daš več nepovratnih loput, sicer ti bo tam nastajalo precej kondenza? Razen, če bo iz 15 cm izolacije
grin1.gif
.

zakaj misliš da bi prihajalo do kondenza.kolk približno stopinj pa ima izpuh?zdej nekateri imajo zadevo tako rešeno da imajo ta hladenzrak napeljan v sosedno sobo kjer ga izkopriščajo za sušenje perila,ozimnico...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Vprašanje, shift, ker vidim, da si se poglobil v problem: od kje nameravaš dobiti topel zrak, ki ga potem toplotna črpalka izkoristi za delovanje? Te vrste naprave zanimajo tudi mene, vendar se mi je vedno 'ustavilo' pri lokaciji tč-ja v hiši. Enostavno - iščem ideje.
Hvala!

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
v bistvu ne rabiš nek extra topel zrak ampak je dovolj da je v prostoru več kot 8 stopinj,zrak namreč zajema iz prostora v katerem je zadeva nameščena.če je pa kaka stopinja več je pa izkoristek toliko boljši.pri meni recimo po zimi v tem prostoru temp. ne pade pod 15 stopinj.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Če prav razumem, imaš prostor, ki ga ne ogrevaš in je dovolj topel. Sprašujem zaradi tega, ker je znanec že pred nekaj leti naredil podobno zadevo, potem pa ugotovil, da je nekoč topel prostor črpalka toliko ohladila, da mu hladna vmesna stena z bivalnimi prostori dela probleme. In je tudi imel speljan izhod iz črpalke v prosto ozračje.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
Če ima voden izpuh zraka potem sigurno omogoča tudi zajem zraka po cevi od zunaj ali iz kakega drugega prostora.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
edini in najboljši način je vrtanje stene.za te posege so mojstri za vrtanje ki imajo te mašine . najbolje je da ti vrtajo iz noter navzvrn ker si mora mašino pritrditi na zid pa še vodo rabi za hlajenje svedra. ko pa ti že vrta proti koncu ,se pravi do fasade pa lepo počasi odveha da ti ne poškoduje fasade ,mrežico fasade pa lepo obrežeš z nožem. saj boš pa verjetno na cev ki jo boš speljal od TČ dal kako rozeto in to je to. ne vem pa s katerega konca SLO si ,v MB in okoliči poznam par firm ki tudi nam vrtajo luknje.
pozdrav.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:
v bistvu ne rabiš nek extra topel zrak ampak je dovolj da je v prostoru več kot 8 stopinj,zrak namreč zajema iz prostora v katerem je zadeva nameščena.če je pa kaka stopinja več je pa izkoristek toliko boljši.pri meni recimo po zimi v tem prostoru temp. ne pade pod 15 stopinj.
Da nimava midva istega znanca
smile-1.gif
. Pri tem je res absolutno ključnega pomeni, da preveriš, če bo ta prostor dovolj topel in ti ga TČ ne ''zmrzne''. Že kar nekaj se jim je tukaj zalomilo, ker je TČ enostavno preveč toplote posrkala.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
grin1.gif
.

zakaj misliš da bi prihajalo do kondenza.kolk približno stopinj pa ima izpuh?zdej nekateri imajo zadevo tako rešeno da imajo ta hladenzrak napeljan v sosedno sobo kjer ga izkopriščajo za sušenje perila,ozimnico...
Predvidevam, da TČ ne bo stalno laufala. Torej ti bo recimo pozimi na eni strani lopute -10 stopinj, na drugi pa recimo 15, 20 stopinj. Do česa potem pride verjetno sam veš
wink-1.gif
.