"luknja" do kitajske dilema

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ni potrebno. Moja trditev sloni na prvi predpostavki dva posta višje, tvoja pa na drugi. Sem že priznal, da sem tu malce na spolzkih tleh - vendar tako si predstavljam. Tudi praktični poizkus z elastikami ali vzmetmi malce višje mojo tezo potrjuje.

Jaz mislim, da je tale gravitacijski privlak treba jemati relativno in ne absolutno. Zato mislim, da te v bližini središča vleče tja samo še rezultanta vseh sil v tisti točki. Sem dovolj razločno napisal?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Hitrost lahko zmanjšuje samo sila, ki deluje v nasprotni smeri.
Take kontra sile pa ni! Rezultanta sil, ko letiš proti središču je samo pozitivna, ki vleče v smeri navzdol, torej eno samo pospeševanje, tako ali drugačno, vendar le pospeševanje (nikakor pojemanje).

Pojemanje se začne šele takrat, ko se začneš spet oddaljevati od središča, takrat te začne vleči nazaj in pospešek postane negativen (pojemek) in šele na drugi strani Zemlje, pri izhodu, te ustavi popolnoma .. potem pa lahko spet padeš nazaj v luknjo in začneš znova ...

No, pa smo spet tam!
smile-1.gif
Zemlja kot izvor gravitacije ni "točkasto svetilo"!

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Po slavni Newtonovi formuli F=ma je sila premo sorazmerna pospešku.

V središču je ta sila res enaka nič (ali zelo majhna), torej tudi pospeševanja (povečevanja hitrosti) v središču ni več, kar pa še zdaleč ne pomeni, da nimaš hitrosti. Hitrost, ki si jo spotoma nabral je ogromna, in ker bi v sekundi preletel skoraj 8 km, središča skorajda sploh ne bi opazil, tako hitro bi odbrzel mimo ..

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
3840652335803hkrcjvajl.jpg

Ponazorimo, da je zemlja sestavljena iz točk kot so na sliki. Vsaka točka te vleče k sebi. Zaradi simetričnosti lahko zanemarimo črne točke. Skočimo na vrhu v zemljo in potujemo po rdečih točkah. Na začetku te vleče dol 17 točk.( 16 rdečih + 1 zelena) zato je tam največji pospešek in hitrost narašča. Na približno 2/3 poti do središča te vleče dol 11 točk in gor 5 točk. Imaš še vedno pospešek, vendar je manjši kot na začetku ter hitrost še vedno narašča. V središču te vleče gor in dol enako število točk, pospešek je 0, telo ima hitrost, ki jo je pridobilo do tukaj. Ko se spustiš od središča se situacija obrne in imaš pojemek ter telo začne zgubljat hitrost. Brez izgub se telo ustavi na skrajni spodnji strani. Mislim da bolj osnovne razlage ne gre.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ni potrebno. Moja trditev sloni na prvi predpostavki dva posta višje, tvoja pa na drugi. Sem že priznal, da sem tu malce na spolzkih tleh - vendar tako si predstavljam. Tudi praktični poizkus z elastikami ali vzmetmi malce višje mojo tezo potrjuje.

Jaz mislim, da je tale gravitacijski privlak treba jemati relativno in ne absolutno. Zato mislim, da te v bližini središča vleče tja samo še rezultanta vseh sil v tisti točki. Sem dovolj razločno napisal?
Kot prvo, ti preizkusa z elastikami/fedri ne razumeš(gravitacija pač nima notranjih izgub, ki jih imajo elastike/fedri).
In kot drugo si vse skupaj narobe predstavljaš.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Saj to je tudi razlog, da je Zemlja kompaktno telo in ne razpada. Po njegovih domnevah, kjer prevladuje sila vstran od središča, bi zemlja že davno rakzpadla na prafaktorje.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Mislim, da tebe moti, ker se pospeševanje (povečevanje hitrosti, dodajanje k že doseženi hitrosti) zmanjšuje in zato misliš, da se zaradi tega upočasnjuješ.

Vendar se hitrost z zmanjševanjem pospeška ne zmanjšuje, vsak pospešek, tudi, če je manjši, samo dodaja (prišteva) k že doseženi hitrosti, ki je tako vedno večja.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Mislim, da tebe moti, ker se pospeševanje (povečevanje hitrosti, dodajanje k že doseženi hitrosti) zmanjšuje in zato misliš, da se zaradi tega upočasnjuješ.
Ne, ne. Njega moti nekaj drugega.
On misli, da moraš ob rezultanti vseh sil ododatno znova upoštevati maso nad seboj(se pravi maso nad seboj upoštevaš dvakrat, enkrat ko računaš povprečje, ter potem še enkrat dodatno
hysterical-1.gif
Saj je to bedarijo večkrat napisal in tudi narisal.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik iMM pravi:
Citat:
Uporabnik NoteThis pravi:
Ok še moja poenostavljena razlaga problema, mogoče bodo nekateri tako lažje razumeli. Če obrnemo enačbo drugega Newtonovega zakona je jasno da je pospešek (v tem primeru gravitacijski) odvisen od rezultante vseh sil (njene velikosti IN SMERI). Logično na površju ta rezultanta kaže proti centru zemlje saj je največja masa v tisti smeri. Ko se spuščamo proti centru je nad nami vedno več mase zemlje ampak še vedno ne več kot pod nami. Privlačnost mase zemlje takrat deluje iz vseh smeri a največ od tam kjer je največ mase. Torej je logično da je rezultanta vseh sil usmerjena proti centru in se manjša z globino kar direktno pomeni zmanjševanje pospeška (še vedno pospešujemo le hitrost vedno bolj počasi narašča). Na sredini je rezultanta sil na telo enaka 0, spet direktna korelacija s pospeškom, ki je takrat tudi nič. To pomeni da je v tistem trenutku telo nehalo pospeševati (torej ima max. hitrost) od te točke dalje telo zavira. saj zaradi večje mase za njim rezultanta sil kaže nazaj po že prepotovani poti - pospešek je negativen. Če predvidevamo vakuum pridemo na drugi strani do iste višine s katere smo začeli, drugače pač nekoliko manj. Nekateri očitno mešajo pospešek in hitrost. Kajti po teoriji da se na sredini zemlje ustavimo, se bi moralo tudi vsako nihalo ustaviti v najnižji poziciji ko zmanjka pospeška. Dejansko je primerjava nihala in primera o katerem se pogovarjamo kar na mestu.

Mislim, da je zadeva taka....vsaj tako bi jo razložil nekomu v osnovni šoli.

Edit:
Sem se spravil prebrat vso temo nazaj in vidim, da je bilo vse že večkrat razloženo, tako da je post odveč.

Demz: Ne vem kateri višješolski program si opravljal, ampak univerzitetna fizika ljubljanske strojne fakultete o tvojih teorijah ni učila.

To velja ob enaki gostoti. Gostota pa se viša tako, da se pri določeni globini začne sila gravitacije večat = večji pospešek, potem pa spet padat proti sredini kjer je nič (to sem v prejsnjem postu nenamenoma izpustil, se opravicujem). Točno to je razloženo v sliki in videu, ki sem jo prilimal tukaj. Kar pa je pomembno je pa to, kar si napisal če zanemarimo ostale zadeve, bi prišel na drugi strani ven, se ustavil na enaki višini kot si šal noter in padel nazaj not in tako v nedogled. Če pa ne zanemarimo vrtenja zemlje pa bi se itak zaletel v steno zemlje.
to bi veljalo v kakšnem plinastem velikanu na zemlji pač ne. razen če bi ti polmer zemlje meril tam kjer se ozračje konča.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik iMM pravi:
Citat:
Uporabnik NoteThis pravi:
Ok še moja poenostavljena razlaga problema, mogoče bodo nekateri tako lažje razumeli. Če obrnemo enačbo drugega Newtonovega zakona je jasno da je pospešek (v tem primeru gravitacijski) odvisen od rezultante vseh sil (njene velikosti IN SMERI). Logično na površju ta rezultanta kaže proti centru zemlje saj je največja masa v tisti smeri. Ko se spuščamo proti centru je nad nami vedno več mase zemlje ampak še vedno ne več kot pod nami. Privlačnost mase zemlje takrat deluje iz vseh smeri a največ od tam kjer je največ mase. Torej je logično da je rezultanta vseh sil usmerjena proti centru in se manjša z globino kar direktno pomeni zmanjševanje pospeška (še vedno pospešujemo le hitrost vedno bolj počasi narašča). Na sredini je rezultanta sil na telo enaka 0, spet direktna korelacija s pospeškom, ki je takrat tudi nič. To pomeni da je v tistem trenutku telo nehalo pospeševati (torej ima max. hitrost) od te točke dalje telo zavira. saj zaradi večje mase za njim rezultanta sil kaže nazaj po že prepotovani poti - pospešek je negativen. Če predvidevamo vakuum pridemo na drugi strani do iste višine s katere smo začeli, drugače pač nekoliko manj. Nekateri očitno mešajo pospešek in hitrost. Kajti po teoriji da se na sredini zemlje ustavimo, se bi moralo tudi vsako nihalo ustaviti v najnižji poziciji ko zmanjka pospeška. Dejansko je primerjava nihala in primera o katerem se pogovarjamo kar na mestu.

Mislim, da je zadeva taka....vsaj tako bi jo razložil nekomu v osnovni šoli.

Edit:
Sem se spravil prebrat vso temo nazaj in vidim, da je bilo vse že večkrat razloženo, tako da je post odveč.

Demz: Ne vem kateri višješolski program si opravljal, ampak univerzitetna fizika ljubljanske strojne fakultete o tvojih teorijah ni učila.

To velja ob enaki gostoti. Gostota pa se viša tako, da se pri določeni globini začne sila gravitacije večat = večji pospešek, potem pa spet padat proti sredini kjer je nič (to sem v prejsnjem postu nenamenoma izpustil, se opravicujem). Točno to je razloženo v sliki in videu, ki sem jo prilimal tukaj. Kar pa je pomembno je pa to, kar si napisal če zanemarimo ostale zadeve, bi prišel na drugi strani ven, se ustavil na enaki višini kot si šal noter in padel nazaj not in tako v nedogled. Če pa ne zanemarimo vrtenja zemlje pa bi se itak zaletel v steno zemlje.
to bi veljalo v kakšnem plinastem velikanu na zemlji pač ne. razen če bi ti polmer zemlje meril tam kjer se ozračje konča.
Ne, to dejansko velja tudi pri Zemlji.
300px-EarthGravityPREM.svg.png

Najvišja sila gravitacije je malo nad polovico polmera
wink-1.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
V središču lahko res smatraš, da ni več nobene sile, ki bi delovala na tebe, vendar pa tudi ne smeš zanemariti, da boš skozi to "breztežno središče" pribrzel s hitrostjo 7900 m/s ali 28.440 km/h, to je namreč hitrost, ki si jo s pridnim pospeševanjem nabral na poti proti središču ..
ko sem gldal en link kjer so dobili to hitrost se mi zdi da so upoštevali da je g konstanta, vendar ni. torej je hitrost manjša... pa saj niti ni tako pomembno za primer...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

elastike bi delovale če bi bil zrak, če je vakum bi neskončno nihali - ni elstik. ampak tudi pri elastikah (zraku) bi bilo nakaj nihajev. aja je pa res da če bi bil zrak bi hitrost bila največja v plašču zemlje - zrak bi se proti središču gostil zaradi tlaka in predstavljal velik upor... v tem primeru bi mogoče res bilo 0 nihajev, ampak tvoja razlaga je še vedno zgrešena.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
V središču lahko res smatraš, da ni več nobene sile, ki bi delovala na tebe, vendar pa tudi ne smeš zanemariti, da boš skozi to "breztežno središče" pribrzel s hitrostjo 7900 m/s ali 28.440 km/h, to je namreč hitrost, ki si jo s pridnim pospeševanjem nabral na poti proti središču ..
ko sem gldal en link kjer so dobili to hitrost se mi zdi da so upoštevali da je g konstanta, vendar ni. torej je hitrost manjša... pa saj niti ni tako pomembno za primer...
Ne. Tam so upoštevali, da g linearno pada, kar v realnosti ni res. Je pa dokaj dober približek

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

Mislim, da vem kaj tebe heca v tvoji relativni teoriji z vzmetmi. Ti ne upoštevaš zakona o ohranjanju energije. Če gledamo tvoje skice z vzmetmi, so vzmeti na začetku deformirane in imajo neko notranjo energijo, ki vleče predmet proti središču. Pri potovanju se ta energija pretvarja v kinetično energijo. V središču je rezultanta vseh sil ki delujejo res nič, vendar ima telo kinetično energijo. Kinetična energija je sestavljena iz mase in hitrosti. Ker se masa predmeta ne spremeni, se predmetu pri potovanju poveča hitrost. Zato se predmet ne more kar ustaviti v središču in potuje naprej proti drugemu koncu, kjer se kinetična energija ponovno spremeni v notranjo energijo vzmeti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ok, konec debate - iz moje strani.

Lep pozdrav
Saj vem, da boš jutri tupil dalje. Ampak končno vsaj priznavaš, da prepričuješ samo sebe in nikogar drugega.

(sicer eni mislite, da se zajebava, ampak jaz mu verjamem, da misli resno. Saj takih junakov, ki mislijo da obvladajo xy-tematiko bolje kot vsi strokovnjaki na svetu, ni tako malo na svetu)

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.597
1.275
113
In potem se čudimo zakaj toliko ljudi naseda na razne "kemtrejlse" in "orgonske topove"
hysterical-1.gif