Luči, ki svetijo v ovinek

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Luči ki svetijo v ovinek oz. tapoceni varianta le-teh, ki se dobi znotraj VAG koncerna in dejansko vsebuje meglenke, ki se selektivno vključijo, ko obrneš volan oz. prižgeš smerokaz ... zanima me koliko držijo žarnice v njih?

Sem sprobal eno tako vozilce in stvar je nad pričakovanji, dejansko osvetli notranji del zavoja in smer v katero se hočeš premakniti. Tudi za v rikverc je fino, ker se prižgeta meglenki in osvetlita "bok" vozila.

Skratka izkušnje, če ima kdo .. kako je s ŽIVLJENSKO DOBO ŽARNIC takega sistema?

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
Enako ima tudi Fiat Bravo. Le ta se pri prestavljanju v rikverc to ne vklaplja. Kakšnih posebnih pripomb glede na krajšo življensko dobo žarnic ni.
Mislim, pa da uporabnost tega sistema opraviči morebitni dodaten strošek, če žarnica pač crkne hitreje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Sprašujem ker meglenke (žarnice zanje) so ponavadi "dražje" od klasičnih luči .. še huje je pa, ker je potrebno za zamenjat meglenko razdret pol avta (oz. naj bi to delali na pooblaščenem servisu).

Če stvar deluje dve leti, potem je to ok .. če pa crkne na pol leta ena žarnica je pa malo večji problem.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz žarnice za smerokaze še nikoli nisem menjal pa vozim že 20 let. Pri sedanjem avtu pa sem H7v petih letih menjal samo enkrat pa se mi ob vsakem zagonu motorja dvakrat na hitro prižge in ugasne tako, da se ni treba nič bat glede trajnosti.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Oprosti, katerega dela ne razumem, ko sprašuješ o življenski dobi žarnic, ki je btw, navadna žarnica, torej drži normalno življensko dobo žarnice, poleg tega stane par evrov, avto stane pa 10, 15, 20 TISOČ EVROV??!

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Oprosti, katerega dela ne razumem, ko sprašuješ o življenski dobi žarnic, ki je btw, navadna žarnica, torej drži normalno življensko dobo žarnice, poleg tega stane par evrov, avto stane pa 10, 15, 20 TISOČ EVROV??!

ne gre se tolk za ceno, kot za to da ta menjava ni enostavna, in če morm za vsako menjavo na servis, potem raje tega nimam...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Potem se pa vozi s kolesom. Skoraj vsak novejši avto ima dobesedno zafilan cel prednji prostor, tako da je zelo malo prostora že za zamenjavo žarnic za žaromete.
Zamenjava žarnic pri meglenkah se ponavadi zamenjajo tako, da se odmontira le ta iz odbijača.

nepomembnez

Pripravnik
9. jan 2009
514
0
16
Pri večini novejših avtomobilov, ki jim ne svetijo luči v ovinek je menjava žarnice zakomplicirana. Če se bojiš menjat žarnice si kupi golf I, tam pa čisto vsak lahko menja žarnico brez problema.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Tako bom rekel; kdor ni sposoben zamenjat sam žarnice na avtu, naj vrne izpit za avto in naj se vrne v malo šolo na tečaj retorike.
lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Potem se pa vozi s kolesom. Skoraj vsak novejši avto ima dobesedno zafilan cel prednji prostor, tako da je zelo malo prostora že za zamenjavo žarnic za žaromete.
Zamenjava žarnic pri meglenkah se ponavadi zamenjajo tako, da se odmontira le ta iz odbijača.

super konstruktiven odgovor... kaj ti ni jasno, če bojo žarnice crkavale 1x na 2 mesca potem tega ne bom imel v avtu, ampak klasičen sistem, ker ne bom vska 2 mesca vozil avto za vsaj 1 uro na servis...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Dal sem ti dober, argumentiran po tvoje konstruktiven odgovor. Če ti bodo žarnice crkavale 1x na 2 meseca je pa nekaj hudo narobe s tvojim avtom in NE z žarnico!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:

Da še malo bolj podrobno razložim .. meglenke, oz. spodnje luči se pri takem vozilu vklapljajo, ko obrneš volan za določen kot oz. ko vključiš smernike. Kar sem gledal se meglenke vključijo in izključijo "zvezno", to pomeni da se ne odprejo in ugasnejo v trenutku ampak imajo fade-in/out efekt. Halogenke, sploh kakšne močnejše se s "fadeom" kar precj hitro izrabijo .. recimo doma v neki luči ki ima dimmer (potenciometer) za vklop, je v pol leta treba menjat žarnico. Avtomobilske žarnice so na splošno boljše in zdržijo več, ampak če recimo voziš po ovinkasti cesti ali pa po mestu imaš lahko tudi 100 teh vklopov/izklopov na dan.

Skratka fina zadeva, je že naročena z vozilom (oz. spada v serijsko opremo) .. sem pa takoj, ko sem videl kako deluje pomislil na "težave"!
tongue-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Raziščsti svoje tegobe pri trgovcu, ki ti je prodal avto. In katera škatla pleha je to, če ni skrivnost?

Nazadnje urejeno:

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Se bom vtaknil samo v zvezno vklapljanje in izklapljanje meglenk. Primerjava z zatemnilnimi stikali (dimmerji) ni na mestu. Avtomobilske luči delujejo na enosmerno napetost medtem ko dimmer deluje na izmenično napetost. Pri meglenkah se svetilnost povečuje z naraščanjem toka, to pomeni, da tok zvezno narašča od 0 do maksimalnega toka. Torej ni tokovnih šokov, kar deluje ugodno na življenjsko dobo žarnice. V nasprotju s tem pa se pri dimmerju tok ne spreminja zvezno. Žarnica dvakrat v periodi oziroma 100-krat na sekundo doživi šok. Žarnica se nikoli ne vklopi ko gre napetost skozi 0, se pa izklopi vsakič, ko gre napetost skozi 0. Skratka 100 vklopov na sekundo in vsak vklop s "šokom".

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:
Raziščsti svoje tegobe pri trgovcu, ki ti je prodal avto. In katera škatla pleha je to, če ni skrivnost?

Trgovec žal ne ve, ker se vozilo ne prodaja dolgo. Gre pa za Seat Ibizo ...

Isti sistem ima sicer škoda fabia, ki je na trgu malce dalj časa .. do prodajalca škod se mi ap ne da hodit da bi reševal svoje velike težave!
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Se bom vtaknil samo v zvezno vklapljanje in izklapljanje meglenk. Primerjava z zatemnilnimi stikali (dimmerji) ni na mestu. Avtomobilske luči delujejo na enosmerno napetost medtem ko dimmer deluje na izmenično napetost. Pri meglenkah se svetilnost povečuje z naraščanjem toka, to pomeni, da tok zvezno narašča od 0 do maksimalnega toka. Torej ni tokovnih šokov, kar deluje ugodno na življenjsko dobo žarnice. V nasprotju s tem pa se pri dimmerju tok ne spreminja zvezno. Žarnica dvakrat v periodi oziroma 100-krat na sekundo doživi šok. Žarnica se nikoli ne vklopi ko gre napetost skozi 0, se pa izklopi vsakič, ko gre napetost skozi 0. Skratka 100 vklopov na sekundo in vsak vklop s "šokom".

A dej?

Govoril sem za halogensko žarnico za domačo razsvetljavo .. take delujejo na enosmarno napetost in enako kot je to rešeno v vozilu.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Imam občutek, da si malo preveč "picajzlast". Upam, da ne namenoma.
Pa brez zamere.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:
Imam občutek, da si malo preveč "picajzlast". Upam, da ne namenoma.
Pa brez zamere.

Ne zamerim (.. če misliš da se tukaj javno hvalim, da sem kupil avto, ki mu luči svetijo v ovinek, ker ga BTW nisem ampak ga je kupil nekdo drug). Zanima me iz enega preprostega razloga .. glede na to, da so sodobna vozila zanalašč narejena tako, da se je treba čimvečkrat sprehodit do servisa, sem najprej pomislil na tole!

Skratka meglenka kot taka je pričvrščena v sprednji odbijač, nobenih vijakov, v navodilih za uporabo piše da se zamenja SAMO na pooblaščenem servisu. Potem ti pa še dajo funkcijo, ki to meglenko obremenjuje precej več kot klasično. Celo zastonj ti to dajo!
rolleyes-1.gif
Voham nateg, zato pa alter vprašam kakšne so izkušnje ...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Torej, če nisi ti lastnik avta, tudi če ti ga nista ati ali pa mami kupila, potem se obremenjuješ brezveze. Vem točno kaj misliš, samo jaz se zadržujem, ker šparam energijo in misli za bolj življensko pomembne stvari, ne pa eno pofuxxano žarnico.
lp