Ljubljana - Brdo, nov vozni ali pospeševalni pas?

rdr1000

Pripravnik
14. okt 2010
46
4
8
Uvoz Ljubljana - Brdo, v smeri od Kozarij proti Šentvidu in Kosezam: pojavil se je tretji pas, in sicer od uvoza na obvoznico proti Kosezam. Dejansko je bivši pospeševalni pas podaljšan do naslednjega izvoza, kar je super, saj ni več panike z vključevanjem v jutranjih konicah. To je vse ok.

Pas je označen z odebeljeno prekinjeno črto po celotni dolžini, kar razumem kot oznako za pospeševalni/zaviralni pas. Po mojem je vožnja po desni mimo vozil, ki so na srednjem pasu, v tem primeru dovoljena.

A imam prav? A lahko zapeljem na tako označen pas, se ne vključim na srednji pas in kar po tem pasu zapustim avtocesto, pri tem pa morebiti po desni obvozim počasnejša vozila na srednjem pasu?

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Ti priporočam, da se ustaviš pri najbližji policijski postaji in jim izročiš svojo vozniško dovoljenje.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
Ti priporočam, da se ustaviš pri najbližji policijski postaji in jim izročiš svojo vozniško dovoljenje.

zakaj že?

kako me razpizdijo taki, potem pa nekdo da realno vprašanje (recimo v temi, žrtev kranjskega redarstva) pa vsi tiho in rep med noge

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Enako zadevo so naredili v Sneberjah v obe smeri (v smeri LJ in v smeri MB). Super stvar za tiste k razumemo za kaj se gre.
Seveda veeeeliki večini ne potegne v čem je "štos" in se na AC v smeri MB vključujejo ponovno takoj na začetku vklj.pasu in naredijo zastoj
bonk.gif

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Res so že nekaj dni nove označbe.
zmaga.gif
Namenjeno je predvsem tistim ki se vklapljajo na AC iz smeri BRDO-Koseze, da jim ni potreben manever oz. vklop na vozni pas, če nadaljujejo pot v smeri Kosez. Če, gredo v naprej proti šentviškemu predoru, sedaj zagotavlja daljšo pot za vključitev na vozni pas!

s22b ne vem če je bil tvoj izbruh ..........????
bonk.gif

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
(5) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila, razen na ploščadi iz tretje alinee drugega odstavka tega člena.

Bog pomagaj.

Jaz sem ga razumel, da on misli prehitevat po desni, za vas pa ne vem.

Nazadnje urejeno:

rdr1000

Pripravnik
14. okt 2010
46
4
8
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
(5) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila, razen na ploščadi iz tretje alinee drugega odstavka tega člena.

Bog pomagaj.

Na pospeševalnem pasu včasih tudi pelješ mimo po desni mimo kakšnega počasnejšega udeleženca in iščeš luknjo? In ta pas je pospeševalni in se neposredno nadaljuje v izvoz. Sprašujem, ali gre v tem primeru za dovoljeno vožnjo mimo po desni, za prehitevanje po desni mi je jasno.

rdr1000

Pripravnik
14. okt 2010
46
4
8
Morda samo primer: stoječa kolona na obeh pasovih na obvoznici. Zapelješ na zaviralni pas in zavijaš proti Smeltu. (Zavirlani pas je označen z drugačno prekinjeno črto.) Če vožnja mimo po desni ne bi bila dovoljena, bi moral kljub praznemu pasu stati pri miru in čakati, da se kolona na obvoznici ustrezno premakne.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Citat:
Uporabnik rdr1000 pravi:
Na pospeševalnem pasu včasih tudi pelješ mimo po desni mimo kakšnega počasnejšega udeleženca in iščeš luknjo? In ta pas je pospeševalni in se neposredno nadaljuje v izvoz. Sprašujem, ali gre v tem primeru za dovoljeno vožnjo mimo po desni, za prehitevanje po desni mi je jasno.

Pomen izrazov

23. člen
73. vožnja mimo je vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se ne premika, objekta ali ovire na vozišču;
Se pravi, da tu ne gre za vožnjo mimo ampak prehitevanje

75. prehitevanje je vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika v isti smeri po prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen prometu. Hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje;
Če boste vozili vsaj 3-je (kolona vozil) po desni mimo vseh ni prehitevanje

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik s22b pravi:

Bog pomagaj.

po desni lahko prehitevaš tudi na vključevalnem pasu, vsaj v nemčiji, ne da pa se mi iskat kako je pri nas

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Človeku niso jasne osnovne stvari, kar poglejte njegove vprašanja in mene napadate.

Tist pas je zgolj podaljšan, da se ni treba vsakmu vključit na AC oz. obvoznico in potem nazaj dol, tako gre samo naravnost. Ni namenjen prehitevanju!

@rdr, glede pospeševalnega pasu.
Voznik, ki se z motornim vozilom vključuje v promet na avtocesti ali cesti, rezervirani za motorna vozila, mora voziti po pospeševalnem pasu in se z ustrezno hitrostjo vključiti v promet, pri tem ne sme ovirati ali ogrožati vozil, ki vozijo po njej.

Lep primer je recimo, izvoz vič, tam tudi lahko zapustiš in hkrati se vključiš na AC. Če greš na AC daš levi smernik, spremljaš promet in voziš s hitrostjo, ki je primerna tistim razmeram, če pa zapuščaš, daš desni smernik in zapustiš. Tukaj ni nobene višje znanosti.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Seveda, ne da se ti iskat ampak se boš raje ravnal kot velja v Nemčiji ali zakaj si sedaj omenil Nemčijo. Sej v VB vozijo v obratno smer, naj tudi tukaj?
V Indiji in podobnih mestih sploh ne šmirglajo drug druzga in se sporazumevajo s hupo, torej naj pri nas probam ob rush hour trobit in se vključit skozi rdečo?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ne razumem te.

Debata je o tem, da takrat ko vse stoji (vozni+prehitevalni), ti pa se pripelješ iz Brda in bi rad šel proti Šiški.
Ali lahko takrat pelješ mimo (prehitiš po desni) ti dve koloni, ali pa se postaviš vštric tema dvema kolonama in čakaš da se premaknejo tisti meter na minuto.

Odgovor je podan. Lahko se pelješ mimo, če so za tabo pred tabo vsaj še dva avtomobila!

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
Seveda, ne da se ti iskat ampak se boš raje ravnal kot velja v Nemčiji ali zakaj si sedaj omenil Nemčijo. Sej v VB vozijo v obratno smer, naj tudi tukaj?
V Indiji in podobnih mestih sploh ne šmirglajo drug druzga in se sporazumevajo s hupo, torej naj pri nas probam ob rush hour trobit in se vključit skozi rdečo?

super primer
cheer.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Odgovor je podan. Lahko se pelješ mimo, če so za tabo pred tabo vsaj še dva avtomobila!

A ce ni nobenega pred in za tabo, moras pa cakati kot butelj, da se nekdo pojavi, ali pa da nastane luknja, ti skocis noter, potem takoj skocis ven in se odpeljes ? No, imamo kar nekaj butastih zakonov, a da bi imeli kaj takega ...
confused-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
valjda da pelješ mimo... mislim, tisti ki tega ne naredi, lahko gre do prve policijske postaje in odda vozniško (pun intended)

ampak to ne pomeni, da greš iz prehitevalnega na vključevalno/izključevalnega in tam prehitevaš, potem pa nazaj pa prehitevalnega

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Jaz sem še vedno pri @rdr-jevem prvem vprašanju, ker vsa ostala so le za drek mešat.

Itak vemo, da mora biti kolona treh ali več, da se temu reče vožnja mimo ampak on je v prvem postu spraševal, če lahko prehiti po desni spredaj vozeče vozilo, ker gre za njega prepočasi. Sej imamo prehitevalni pas temu namenjen, ne pa da sprašuje take neumnosti in če ima izpit, to pomeni da pozna CPP, torej bi moral vedeti, da tega ne sme in zakaj potem postavljati tako vprašanje? Glede luknje v zakonu o koloni ter vožnji mimo dopuščam možnost, da ni vedel ampak da se človek z vozniškim dovoljenjem vpraša ali sme prehitevati sprednje vozilo po pasu za vključevanje je pa idiotsko, neodgovorno, nevarno.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
ampak on je v prvem postu spraševal, če lahko prehiti po desni spredaj vozeče vozilo, ker gre za njega prepočasi.
Pa kje ti to vidiš napisano?
rolleyes-1.gif

Iz posta je videno dvoje:
- ali da je prišel z Brda in se bo odpeljal mimo na S obvoznico po tem pasu.
- se je pripeljal s Kozarij in zapelje na ta pospeševalno/zavirani pas in se odpelje mimo na S obvoznico.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
Itak vemo, da mora biti kolona treh ali več, da se temu reče vožnja mimo ampak on je v prvem postu spraševal, če lahko prehiti po desni spredaj vozeče vozilo, ker gre za njega prepočasi.

Jaz sem drugace razumel vprasanje (torej da nekdo pelje od uvoza do izvoza samo po skrajni desni, brez da se vkljuci, ker pac kolona stoji oz. se pocasi premika na ostalih dveh).

To, da bi nekdo kar skocil ven iz kolone na desno, malo prehiteval in se vrinil nazaj na prejsnji pas (vozni), pa seveda ne more biti pravilno.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
Itak vemo, da mora biti kolona treh ali več, da se temu reče vožnja mimo

Število vozil tukaj sploh ni pomembno, da je nekaj vožnja mimo ali prehitevanje.