Ljubelj cestne razmere

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Mi lahko kdo pove kaksna je bila kaj cesta cez Ljubelja te dni, ko je snezilo? Trenutno gledam je cesta zgolj mokra, vsaj na nasi strani in ker naj bi nekaj na 800m snezilo, jutri dopoldne grem pa cez me malo matra ali je za tvegat z letnimi gumami ali ne.
tongue-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.519
784
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik tony pravi:
A niso zimske že od oktobra obvezne v A?
tongue-1.gif

Samo, ce so zimske vozne razmere (od 1.11. do 15.4.) >> http://www.amzs.si/default.asp?podrocje=7&drzava=3&info=0

Zimska oprema
V Avstriji je zimska oprema za vozila do 3,5 t obvezna le v primeru zimskih voznih razmer, za vozila nad 3,5 t pa je v obdobju od 1. 11. do 15. 4. obvezna ne glede na vozne razmere.
Za vozila do največje dovoljene mase 3,5 t se za zimsko opremo šteje uporaba zimskih pnevmatik z min. globino profila 4 mm ali letnih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm in snežnih verig na pogonskih kolesih. Kljub zimskim pnevmatikam, pa so v primeru sneženja verige obvezne tudi na vseh višjeležečih cestah, kjer je to posebej označeno s prometnim znakom. Opozoriti velja, da je sicer uporaba snežnih verig dovoljena le v primeru neprekinjenega zglajenega snega ali ledu na vozišču, ne pa tudi v primeru snežne brozge ali delno zasneženega vozišča. V praksi to pomeni, da se vozniku, ki vozi vozilo z letnimi pnevmatikami po vozišču na katerem je snežna brozga, lahko izreče kazen za neustrezno zimsko opremo.
Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t morajo biti v času od 1. 11. do 15. 4. ne glede na vremenske pogoje opremljena z zimskimi pnevmatikami vsaj na pogonski osi in imeti v priboru primerno velike snežne verige za pogonsko os.
Kazen za neupoštevanje predpisa je 35 EUR, v primeru povzročitve zastojev pa je lahko tudi do 5.000 EUR.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
promet.si in poglej na kamerco. Če ni snega na cesti pol ni panike.
lani sem sredi zime šel, ko je blo za robom po 1m snega, cesta pa splužena in je šlo brez težav.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Klinc, sem tudi jaz sel normalno cez, ampak z letnimi ga pa ne bi sral. Pa sem gledal da v bodentalu imajo nekam belo, ce bo ponoci kaj namedlo pa se ne bi rad obracal in smo ga preobuli.
smile-1.gif

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.820
555
113
42
povsod malo
To rečejo čisto zmerom ko bo ali je že sneg magari če ga je 1 cm
bonk.gif
moj ati se vozi že 20 let čez Ljubelj pa je mogoče 10x montiral verige ima pa zimske gume že od oktobra gor.
Menda je pa problem, da če imaš nesrečo z letnimi gumami si sam kriv in zavarovalnica ne krije škode, menda.

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.206
26
48
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
A niso zimske že od oktobra obvezne v A?
tongue-1.gif

Samo, ce so zimske vozne razmere (od 1.11. do 15.4.) >> http://www.amzs.si/default.asp?podrocje=7&drzava=3&info=0

Zimska oprema
V Avstriji je zimska oprema za vozila do 3,5 t obvezna le v primeru zimskih voznih razmer, za vozila nad 3,5 t pa je v obdobju od 1. 11. do 15. 4. obvezna ne glede na vozne razmere.
Za vozila do največje dovoljene mase 3,5 t se za zimsko opremo šteje uporaba zimskih pnevmatik z min. globino profila 4 mm ali letnih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm in snežnih verig na pogonskih kolesih. Kljub zimskim pnevmatikam, pa so v primeru sneženja verige obvezne tudi na vseh višjeležečih cestah, kjer je to posebej označeno s prometnim znakom. Opozoriti velja, da je sicer uporaba snežnih verig dovoljena le v primeru neprekinjenega zglajenega snega ali ledu na vozišču, ne pa tudi v primeru snežne brozge ali delno zasneženega vozišča. V praksi to pomeni, da se vozniku, ki vozi vozilo z letnimi pnevmatikami po vozišču na katerem je snežna brozga, lahko izreče kazen za neustrezno zimsko opremo.
Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t morajo biti v času od 1. 11. do 15. 4. ne glede na vremenske pogoje opremljena z zimskimi pnevmatikami vsaj na pogonski osi in imeti v priboru primerno velike snežne verige za pogonsko os.
Kazen za neupoštevanje predpisa je 35 EUR, v primeru povzročitve zastojev pa je lahko tudi do 5.000 EUR.

Kakšen zakon pa imajo glede zimskih gum v Italiji?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.519
784
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
bonk.gif

20091106-185awymyrfr1mpx4gj39ep7hd2.png

http://www.amzs.si/default.asp?podrocje=7&drzava=17&info=0
20091106-1dhy59ekedfxcqj2gyx9bjuwjk.png

Zimska oprema
Zimska oprema je zakonsko določena le na območju doline Aosta, kjer je obvezna od 15.10. do 30.4. Na vseh ostalih območjih je uporaba zimske opreme obvezna le v primeru zimskih voznih razmer. Dovoljena je uporaba zimskih pnevmatik ali letnih pnevmatik in snežnih verig. V primeru vožnje po gorskih cestah priporočamo, da imate v zimskem času v priboru tudi snežne verige in lopato.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.575
9
38
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Okoli stirih popoldan sem po radiu slisal, da naj bi bile na avstrijski strani Ljubelja obvezne verige ...

Sem že doživel ,da sem moral natikat verige dva ovinka naprej od Malreja ....Snežolo je pa kot iz škafa ...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Nekaj podobnega je bilo tudi vceraj. Pol ure pred odhodom na promet.si, da je obvezna zimska oprema. Pridem gor in dol, spluzeno, skoraj suha cesta, sonce, skratka nic od nic. Bi sel lahko tudi v copatih cez.
grin1.gif

proteus

Pripravnik
25. nov 2011
709
2
18
A se je kdo kaj vozil zadnje čase proti Celovcu čez Ljubelj? Kako so kaj ceste? V soboto namreč mogoče grem v Celovec pa me zanima ali po avtocesti ali preko Ljubelja.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Ceste so ok, če ne zapade ravno tisto noč, kar pomeni, da so ketne obvezne. Jaz bi zjutraj preveril promet.si in avstrijski adac. Vedi pa, da lahko v treh urah zapade tolk snega, da brez keten ne boš prišel nazaj čez. Se mi je zgodilo, da je v Celovcu bilo sončno, mal šopinga, se odpelješ in napolno pada, na prerlazu ga je bilo ca. 10 centi, mal ga zvozijo, se slučajno ustaviš na tahudih klancih ti druzga ne preostane. Jaz ne bi paničaril, ketne in zjutra preveri napoved in stanje, sicer pa po AC.