Lindt excellence 99%

tomi

Guru
1. sep 2007
18.653
9.865
113
40
MB
drugače majo pa te 90+% čokolade na 100g nekje okoli 7g cukra, (2 deci coca cole) tak da je to nekaj najboljšega kaj je lahko
smile-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
FYI, Lindtova 99% ima takole:

calories : 270
fat: 25 g (0 trans, 15g saturated)
Cholesterol: 0 g
sodium: 150 g
carbs: 4 g (3 g fiber)
sugar: 1 g
protein: 7 g

Saj bom videl, če se mi bo dalo jebat z neko domačo izdelavo....skoraj se ne splača, raje se kupi lindt 99% pa je
smile-1.gif
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Slightly OT: Kje pa kupujete kokosovo olje? Jaz sem ga videl najcenejšega v leklerku, za 10,30€ na 500ml, extra virgin organic iz Sri Lanke.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Tuš s 25% popustom na izdelek, pride nekje 8€ na 450ml. Mislim pa, da ga ima tuš extra po skoraj enaki ceni v redni ponudbi, vsaj tako je bilo pred cca letom dni.
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.653
9.865
113
40
MB
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
FYI, Lindtova 99% ima takole:

calories : 270
fat: 25 g (0 trans, 15g saturated)
Cholesterol: 0 g
sodium: 150 g
carbs: 4 g (3 g fiber)
sugar: 1 g
protein: 7 g

Saj bom videl, če se mi bo dalo jebat z neko domačo izdelavo....skoraj se ne splača, raje se kupi lindt 99% pa je
smile-1.gif

vem ja, 7g ma mislim da 90 %, bi mogo it do koša pogledat
evil.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Kurca, šele zdaj sem se spomnil, da je 99% pakirana v 50g, kar pomeni, da je 1kg čokolade krepko preko 50 eur.

Potem pa se splača doma delat
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Hmm...kaj zdaj razmišljam...kaj sploh pomeni, če ima čokolada xx % kakava? Kakšna je definicija v ozadju?

Ker gledam lindtovo 90% in ima 7g sladkorjev, hoferjeva 85% pa že preko 30g...potem pa folk misli da kupi OK čokolado pa je polna cukra...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Hmm...

http://www.thestoryofchocolate.com/Savor/content.cfm?ItemNumber=3454

When you see “% cacao” printed on a label, it refers to the total percentage of ingredients by weight in that product that come from the cocoa bean, including the chocolate liquor and cocoa butter.

Torej...90% čokolada ima lahko na 100g teže zgolj 10g "nečesa drugega" kot kakava (praha, masla, ...), recimo 99% pa zgolj 1g od 100g. In ta "nečesa drugega" je povečini sladilo...

Si to prav razlagam?
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
Če je delana izključno iz kakava in kakavovega masla.

Tvoja prva bi bila nekje na 45% po tej definiciji.

In ni mus, da je tisto drugo samo sladkor - lahko je mleko itd., vsekakor pa je tisto "nekaj drugega" v veliki meri cuker.

OFF: pa je.bote - kak lahko zmažeš celo ali celo dve 99% naenkrat. Sicer jaz že odkar pomnim jem "grenko" čokolado - mi pa je 99tka vseeno hardcore (vsaj take količine naenkrat). Sede pa odlično zraven kakega dobrega Whiskeya - pa tam tudi količina ni problem (no - vsaj ne takoj, pa ne količina čokolade
tongue-1.gif
).
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Pozabljaš da je ena 99% samo 50g, pakirana
wink-1.gif


Še vedno čisto na razumem teh %...povej po domače, čokolada ki ima napisano da je 85%, ima na 100g teže lahko max...koliko cukra? 15% ?
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.380
307
83
Ojoj, pejt raj gume gledat, je več možnosti, da boš razumel zakaj jih rabiš.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pozabljaš da je ena 99% samo 50g, pakirana
wink-1.gif


Še vedno čisto na razumem teh %...povej po domače, čokolada ki ima napisano da je 85%, ima na 100g teže lahko max...koliko cukra? 15% ?

85 kakava, torej je lahko 15% ostalega. Ampak načeloma tudi sam kakav ni enak in ni v enaki obliki tako da se tu nateguje po dolgem in počez. Sam kakav je lahko v obliki masla in imaš torej ogromno (samo) maščobe, ali pa je v obliki prahu oz. posušenih kakavovoih zrn ki vsebujejo jasno tudi sladkor pa tudi ostale snovi (beljakovine in balastne snovi). V čokoladi je vedno delno kakav v prahu in delno kakavovo maslo, razmerje določa pa kolikšen bo delež sladkorjev na koncu.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Torej je tako, kot sem predvideval in hoferjeve poceni čokolada so jajca. Kako ima lahko 100g 85% čokolade 30g sladkorjev vedo verjetno samo oni.

Jaz pri domači izdelavi mešam maslo in kaka v prahu v v razmerju nekje 1:1.7, dobljeno pa je zelo podobno lindtovi, tako da je očitno to to
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Ja recimo da imaš 85% kakava, torej 15% sladkorja pride iz dodanega sladkorja in ostalih 15% iz kakava!
grin1.gif


Večji ko je delež kakava manj lahko dobiš sladkorja iz kakava ker kakovov prah ne stoji skupaj in je potrebno uporabit kakavovo maslo. Tako po domače če ima čokolada 60% kakava je to lahko samo prah, vezno gradivo ki drži čokolado skupaj je lahko bilokaj drugega. Pri 99% je to vezno gradivo samo maslo iz kakava (ki kot rečeno ne vsebuje sladkorja).
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Kakav v prahu ne vsebuje sladkorja, oz ne v takšni meri. Na 100g enote je hidratov sicer res skoraj polovico, ampak je velika večina vlaknin. Sladkorja je na 100g kakava v prahu zgolj 2g. V kakavovem maslu pa ni sladkoja, niti 1g ne
smile-1.gif


In...če je lindtova 90% čokolada z zgolj 7g sladkorjev, kako ima lahko hoferjeva 85% preko 30g sladkorja. Če bi bila tolikšna vsebnot sladkorjev zaradi tega, kar že vsebuje kakav (kar sicer ni res), potem bi tudi lindtova imela več?

99% čokolada vsebuje 1g sladkorjev
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
No ja, v kakavu (zrnje) je sladkorja odvisno od dozorelosti in rastišča tam od 1-5%, realno če vzamemo je srednja vrednost 3%.

Sedaj pa fora, kakavovo zrnje se najprej uporabi za maslo. Torej iz njega se iztisne maščoba in kar ostane se zmelje v prah. Maščobe je v kakavu pa 60%, torej v prahu se poveče delež sladkorja. Odvisno od načina predelave ta lahko niha, ampak v (poceni) čokolado gre več ali manj ostanek od separacije maščob.

Če kupiš kvaliteten (100%) kakav v prahu ima večji delež maščobe in posledično manj sladkorja ter obratno.

Tako da pomojem za poceni čokolado poberejo iz kakava vse uporabne zadeve in ostanek vržejo v čokolado ter se hvalijo da vsebuje 85% kakava.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Ja najboljše bi še bilo, da bi uporabili sladkan kakav v prahu in potem rekli, da je vseeno to pač kakav in tako zagovarjali visoko vsebnost sladkorjev v končnem produktu.

Jao...da mora človek res povsod gledat koliko česa vsebuje živilo, hvala bogu da so obvezne te označbe, drugače bi nas na takšne finte marsikje prinesli okoli...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Sej potem dobiš pa na kakavu (prah) napisano za potrošnika nekaj v stilu "fat reduced" (kakavov prah z zmanjšano vsebnostjo maščob). Dejansko to pomeni odpad od pridelave kakavoega masla, ampak prodaš ga raznim "dietičarjem" čisto BP.

Jasno tak kakav ni užiten če nima še 2x toliko cukra zraven. Če daš v usta čistega tvegaš zadušitev!

Kvaliteten kakav v prahu ki ima dovolj maščobe lahko ješ tudi z žlico, razen da je grenek ko svinja ti vsaj ne ostane po požiralniku in ustih ter sili v sapnik!
grin1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.100
7.017
113
Ne govori ja, pri nas se, v večjih trgovinah, prodajajo samo fat reduced jajca.

Na srečo je lidl tudi pri nas začel prodajat "bio kakav" (še UTZ certifikat ima) ki seveda ni fat reduced tako da se za dobro ceno to tudi pri nas dobi
smile-1.gif


Zdaj samo še najdem cenejši vir za kakavovo maslo, nerafinirano, se razume
smile-1.gif