Lesena ali PVC okna

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Spet ena traparija iz tvoje plastične glave....lesa ne smeš nikoli in NIKOLI nepredušno zapret in DA ..lesena okna zdržijo tudi čez 30 let brez problema

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Kar človek obstaja so les uporabljal...zadnjih 10 let pa ni več dober menda

Kot sem že napisal...plastika je za novodobne prašiče nadvse primerna

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
30let eh, to bi rad videl ja. Verjetno če jih daš v plastično vrečko. V praksi, na soncu in dežju, bo to čez 10 let za ven zmetat.

v praksi po 10-15letih alu ven mečejo...

Pa kaj še. Krneki. Po toliko časa so še kot novi, razen kar narod zjebe mehanizme, kar se popravi.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik jansatovaurska pravi:
Spet ena traparija iz tvoje plastične glave....lesa ne smeš nikoli in NIKOLI nepredušno zapret in DA ..lesena okna zdržijo tudi čez 30 let brez problema
Tako je. In 30 let je še malo. V Centru, kjer sem bil zaposlen, so leta 1987 menjali okna stara skoraj 80 let - ker smo jih v delavnicah razžagovali v drva, je bilo nemalo začudenja nad ohranjenostjo.
Okna, ki jih bom menjal na stari družinski hiši, ki je sedaj 'vikend', so bila narejena leta 1896, torej so zdržala 115 let. Res pa, da so bila redno vzdrževana, tako da je razlog menjave predvsem v praktičnosti novega načina zapiranja - enoročno.

In ker se že oglašam v debato, kjer se je dalo prebrati marsikaj:
Leta 1994 sem bil na daljšem obisku v testnem centru stavbnega pohištva v Rosenheimu (http://www.ift-rosenheim.de/ ) in glede na to, da so tam testirali tudi plastične kose stavbnega pohištva, je bilo logično vprašanje - kdaj bo plastika prevladala.
Odgovor je bil - nikoli. In ta odgovor je dal vrhunski strokovnjak tega področja, ki niti ni bil lesar.
Razlog je v naravnosti in prijetnosti bivanja v prostorih, kjer prevladuje lesena oprema. Tudi vrata in okna spadajo zraven.
Kar pa ne pomeni, da plastični izdelki predvsem zadnjih generacij niso v redu.
Seveda so, prav tako, kakor ljudje lahko živijo v betonskih stolpnicah, nato pa gredo v lesen vikend na 'polnjenje baterij'
wink-1.gif

Vendar - odločitev je pravica vsakega posameznika, nekomu bolj paše sintetika, drugi prisega na naravne materiale, če sta oba srečna - ni problema!

Pa brez zamer!

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.907
113
en profesor nam je 1x na predavanjih rekel: če imate možnost svojemu najhujšemu sovražniku kdaj zgradit hišo, naredite jo iz betona in noter dajte plastična okna
aplauz.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
No samo da se strinjamo, da lesena fino prezračujejo, tudi ko so zaprta.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.907
113
daj ne delaj se preveč bistrega, ker ti ne paše. Sicer pa mi lahko obrazložiš kako delajo pasivne hiše, po vseh standardih in imajo lesena okna, če pa piha skozi njih?
hysterical-1.gif

aja pa še nekaj, aluminij okna imajo večje toplotne izgube kot lesena
d055.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Pa da še jaz vprašam nekaj Vas, vseznalce: Kolikšen del okna je okvir in kolikšen del okna je steklo? Čemu torej posvečati večjo pozornost?

P.S.: to temo bi moderatorji mogli krepko popravit.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
daj ne delaj se preveč bistrega, ker ti ne paše. Sicer pa mi lahko obrazložiš kako delajo pasivne hiše, po vseh standardih in imajo lesena okna, če pa piha skozi njih?
hysterical-1.gif

d055.gif

Glej, trditev, da lak na lesenih oknih zdrži 30 let ne morem sprejeti. Budalščina. Morda se po 30 letih še najde kak flekec laka kje, to bi še sprejel.

Z vsem tem super duper lakom, naj bi pa ta okna še dihala ali bila ne vem kako naravna.

Lesena okna že tesnijo prvo leto ali nekaj let, potem gre pa z njimi samo še navzdol. Reklamirajo jih pa itak samo tisti, ki jih doma zbijajo skupaj in to iz lesa, na katerem so še včeraj ptički peli.

Res ne vem, v čem naj bi bila prednost lesenih oken, razen da eni slišijo 'naravno, bio, eko, les je lep' in podobne neotipljivosti.

Potem imamo pametnjakoviče, ki pravijo da se aluminij zvija. Če lahko zmečkajo piksno od piva, se to ne da prenesti na okno.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik jansatovaurska pravi:

Potem daješ toliko garancije nanje? Ne? 20 let? A tud ne? 10let? Aja spet ne. Z zdržijo verjetno misliš, da ne padejo ven iz luknje.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.907
113
Kaj če bi počasi STFU, ker delaš bedaka iz sebe z nekimi prepričanji, ki mejijo že počasi na pravljice in bajke. Glede tega tvojega famoznega zvijanja, bi te nekaj vprašal: doma smo imelo slabih 20 let stara okna, lesena, pa se seveda nič niso zvijala. Imamo pa tudi ena plastična vrata, kjer sta se 2 profila zvila in to zelo. Daj mi lahko prosim strokovno pomagaš, ko vidim da si tak hudo pametn da je že kičasto. Kak je to možno?

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Jaz bom imel lesena, preizkušena kvaliteta, čeprav dražja kot pvc in zahteva nekaj vzdrževanja.
Sedaj imam v bloku 40 let stara lesena, še vedno funkcionirajo normalno, če bi jim dodal tesnila, bi celo tesnila
smile-1.gif

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
hysterical-1.gif

d055.gif

Glej, trditev, da lak na lesenih oknih zdrži 30 let ne morem sprejeti. Budalščina. Morda se po 30 letih še najde kak flekec laka kje, to bi še sprejel.

Z vsem tem super duper lakom, naj bi pa ta okna še dihala ali bila ne vem kako naravna.

Lesena okna že tesnijo prvo leto ali nekaj let, potem gre pa z njimi samo še navzdol. Reklamirajo jih pa itak samo tisti, ki jih doma zbijajo skupaj in to iz lesa, na katerem so še včeraj ptički peli.

Res ne vem, v čem naj bi bila prednost lesenih oken, razen da eni slišijo 'naravno, bio, eko, les je lep' in podobne neotipljivosti.

Potem imamo pametnjakoviče, ki pravijo da se aluminij zvija. Če lahko zmečkajo piksno od piva, se to ne da prenesti na okno.

Ti si nek strokovnjak vidim
bonk.gif

Imamo neka klasična termopan lesena okna (petnajsto leto že teče) ki smo jih kupili surova nepobarvana. Pobarvana in vgrajena v lastni izvedbi, Lahko prideš pogledat in mi povedat kaj jim fali danes. Res je da sta plastika in aluminij trajnejši material (ali pač ne) in da okna tesnijo bolje, pa kaj ti to pomaga ko je potem zrak v hiši obupen in se lufta na vsake toliko časa (kako izolativna so taka okna ko so odprta?)

Pri punci so pred letom šli na plastična okna s trojno zasteklitvijo, vse super.... aja. razen tega da večino časa v spalnici spiva z oknom odprtim "na prekuc"
grin1.gif

Trend plastike in aluminija bo počasi upadal, v tujini se gre nazaj na les in upam stavit da v roku 10 let ne bo nič drugače pri nas.

Les pač diha, pa to ne pomeni da piha mimo čez vse špranje (naša imajo 6 zatičev okoli in se lepo zaprejo brez kakih špranj)

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
745
86
28
A dej. V hišo imamo že točno 20 let vgrajena lesena okna, ki so izdelek nekega lokalnega "garažnega" lesarja. Barvana so bila dvakrat in sicer ob izdelavi in naslednjič pred cca. 10 leti. Okna so še povsem OK je pa res, da se pozna, da jih nismo pogosteje barvali. Krili dveh velikih oken sta se malo povesili zaradi teže (140x140, dvojni termopan) in se malo težje zapirata in na nekaj oknih je med termopan prišla neka svinjarija. To so pa tudi vsi "problemi" z njimi.
Če bi jih spomladi prebarval in poservisiral so bp dobra še za naslednjih deset let. Še enkrat poudarjam, da so to okna nekega noname proizvajalca izpred dvajsetih let. Današnja lesena okna so v primerjavi z njimi "NASA technology." Spomladi bomo končno preurejali hišo in bomo obenem menjali še okna - brez problema sem se odločil za alu/les kombinacijo. Ostalih nisem niti pogledal.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.907
113
ja kaj misliš da se samo pri jelovici lahko uveljavlja eko sklad subvencija?