Lej ta Slovenski mozaik

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Edino Moldavci so še 1/5 tolk razkosani
bonk.gif

Zgleda da manjši, kot si, bolj se moraš razbacivat, kokr bi rekli taspodni.
Če pogledaš kako resno državo, npr Nemčijo, je ena enota večja od cele Slovenije.
bonk.gif

Zato pa smo tok draga država, če ma vsaka vas svojo enoto.
crazy1.gif

1563614-Slovenija-razkosano.jpg

Priponke

• 1563614-Slovenija-razkosano.jpg
    1563614-Slovenija-razkosano.jpg
    135,2 KB · Ogledi: 214

maremm

Pripravnik
26. dec 2010
357
0
16
Ja kaj češ, ko pa imamo toliko zaslužnih nesposobnežev, saj bi še od lakote umrli, če ne bi imeli toliko službic.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Še ne veš tega?

Meni je bilo zanimivo (beri:butasto) že zdavnaj, ko sem videl občine z 200 prebivalci...
bonk.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Saj sem drugače vedel, da smo razkosana deželica lokalnih šerifov, ampak zanimivo, da Google map to tudi gor vzame.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Vsaj za nekaj je pa le dobro, verjetno je samo zaradi nas Apple uvedel retina zaslone, da lahko to prikažejo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
A misliš, da drugod nimajo občin?
Google maps pokaže drugi nivo razdelitve države; v Italiji pokrajine, v Avstriji in Nemčiji zvezne dežele, na Hrvaškem županije...
Pri nas pokrajin (še) nimamo, zato kaže občine.
Primer Nemčije:
500px-Administrative_Gliederung_Deutschlands.png

V Nemčiji ima povprečna občina 7.267 prebivalcev - če odšteješ mestne občine Berlin, Hamburg in Bremen prideš na slabih 6570 prebivalcev na občino. Velikost občine je odvisna od posamezne zvezne dežele - nekje jih imajo več (<2000 prebivalcev) drugje manj (>45.000 prebivalcev).

No, če bi google.maps prikazal nemške občine, bi bila tam čez razpeta podobna čipka.

Zgornji podatki naj ne motijo nerazgledanih slovenskih zagovednežev pri sklepanju brilijantnih zaključkov...

PS: pri tem se nihče ne vpraša, zakaj imajo drugje še kakšno vmesno strukturo med občino in državo - samo v Sloveniji (in Moldaviji?) ne

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

PS: pri tem se nihče ne vpraša, zakaj imajo drugje še kakšno vmesno strukturo med občino in državo - samo v Sloveniji (in Moldaviji?) ne

Zakaj?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
A misliš, da drugod nimajo občin?
Google maps pokaže drugi nivo razdelitve države; v Italiji pokrajine, v Avstriji in Nemčiji zvezne dežele, na Hrvaškem županije...
Pri nas pokrajin (še) nimamo, zato kaže občine.
Primer Nemčije:
500px-Administrative_Gliederung_Deutschlands.png

V Nemčiji ima povprečna občina 7.267 prebivalcev - če odšteješ mestne občine Berlin, Hamburg in Bremen prideš na slabih 6570 prebivalcev na občino. Velikost občine je odvisna od posamezne zvezne dežele - nekje jih imajo več (<2000 prebivalcev) drugje manj (>45.000 prebivalcev).

No, če bi google.maps prikazal nemške občine, bi bila tam čez razpeta podobna čipka.

Zgornji podatki naj ne motijo nerazgledanih slovenskih zagovednežev pri sklepanju brilijantnih zaključkov...

Če bi znal malo širše pogledati na otvoritveni post, bi lahko ugotovil, da le-ta med vrsticami vsebuje tudi začudenje, da je edino pri nas tako razdrobljeno vse skup. Sam enim je treba vse na talarju prinest...
In kdo je kriv, da pokrajinska zakonodaja še ni sprejeta, čeprav se priprava nanjo vleče že iz 2006?
Kokr jaz vem, je bilo glavno nasprotovanje lokalnih šerifov, ki bi izgubili svoj vrtiček. In kakor se spomnim, so bili sdsovci precej proti predlaganim rešitvam, verjetno iz prej navedenih vzrokov.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.490
457
83
Citat:
Uporabnik maremm pravi:
Kaj so pa potem upravne enote?

Bivše občine, sicer pa lokalne izpostave države. Tipično so se po novih predpisih o lokalni samoupravi deli upravnih enot (občin) odcepljali od matice in nastajale so nove občine. K sreči je bila država dovolj pametna, da ni dovolila prenosa svojih funkcij na te nove mikro-občine (zato načeloma velja UE >= občina). Tudi zemljevid UE izgleda bistveno manj razdrobljen:
zemljevid_upravnih_enot.gif

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Jaz sem že zdavnaj rekel, da naj bodo občine=upravne enote, to je cca 53 kom. Pa mir. Ne pa da moraš iz neke mikro občine za vsako pizdarijo na upravno enoto, ki je seveda druga občina.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
64, če se prav spomnim. Sicer so bile nekatere prevelike, in je bilo prav da so nastale nove, druge pa preveč razkosane (LjubljanaI). Ampak tako malih občin, kot imamo zdaj, posebej na SV koncu Slovenije, to pa nima smisla, saj je kar nekaj občin, ki so sestavljene iz eno do treh vasi.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik _robi_ pravi:
Jaz sem že zdavnaj rekel, da naj bodo občine=upravne enote, to je cca 53 kom. Pa mir. Ne pa da moraš iz neke mikro občine za vsako pizdarijo na upravno enoto, ki je seveda druga občina.

To si tak napisal kot da moraš pri prestopu meje občine kazat potni list. Na ''vsako pizdarijo'' bi moral na upravno enoto tudi če bi bilo 10 občin
tongue-1.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.142
3.196
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
A v Nemčiji imajo tudi občine s 600 prebivalci?

Tega podatka nimam, vendar je tam, kjer je povprečje 1700 nekaj takega precej verjetno.

Ampak ni bistvo tistega posta zagovarjanje mikro občin v Sloveniji...

Povprečno število ljudi je 7200 na občino čeprav mi gre nemščina bolj slabo

http://de.wikipedia.org/wiki/Gemeinde_(Deutschland)

kje pa bolj zanimiva tabela kjer se vidi da se je število občin v nemčiji močno zmanjšalo na račun združevanja

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Saj veš kaj sem mislil. Od večine teh majhnih občin občani nimajo nekih koristi. Imamo pa zaradi tega ogromno več zaposlenih v ju.