LED diode za osvetlitev rastlin

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Pride lepa bela, katero tudi lahko naštimaš v cool white (malce več modre) ali warm white (malce več rumene) kmečka razlaga.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Točno tako. Vprašanje je samo koliko katere barve zamiksaš v kombinacijo.
Načeloma lahko dobiš tudi podoben oziroma enak efekt kot cool white, samo spekter bo verjetno drugačen, kar pa ne boš opazil na oko.
Teorija mešanja barv pri RGB LED diodah je enaka kot pri CRT monitorjih in televizorjih, če gremo pa v poenostavitve do koca pa lahko rečemo, da je enaka kot pri mešanju barv v slikarstvu, s tem da imajo malarji rumeno namesto zelene. Tudi CRT je ustvaril belo z mešanjem RGB komponent.

Relativni odnosi v svetlosti posameznih komponent RGB definirajo barvo. Če pa vsem enakomerno povečaš oziroma zmanjšaš svetlost, pa povečuješ svetilnost, seveda to velja dokler kaka komponenta ne izpade.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ermm... Ne vem za kaj govoriš o katodnikih... Si lcd monitor že kdaj pogledal od blizu
wink-1.gif

jaz osebno bi na take police trak nalepil tako, da ne bi svetil v oči, torej na zgornjo polico na tla in bi svetil gor, sploh ne boš vedel da ni enobarvna ledica.

Sicer pa ja, dobiš lahko poljubno barvo, lahko naredim jutri par fotk različnih barv, imam eno "hudo" zadevo iz ledic doma
grin1.gif

lp

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Jah pri LCD-ju je sistem podoben, s tem, da tam svetilo emitira belo barvo, barvne kombinacije pa dobiš z RGB filtri. vsaka točka ima tri filtre, za vsako barvo svojega.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
sem danes testiral eno žarnico z rgb diodami in daljincem in bele nisem spravil ven. Mogoče kakšno sončno belo, cool bele pa ne.
Zato sem kupil kar trak z belimi ledicami.

Sedaj pa me nekaj zanima. Sem sicer iz štromarskih vod, vendar s tem pa res nisem na tekočem.

Rabim napajalnik. In sedaj gledam variante. Eni imajo konstanten tok, drugi pa so pač 12V. In kolikor je meni znano, led diode rabijo konstanten tok.
Če prav razumem, bi za napajanje posamezne diode vzel onega s konstantnim tokom, za napajanje traku pa pač nekaj z 12V in dovolj veliko skupno močjo. Si prav razlagam?

Hvala

Igot

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
No, saj ni bitno, pa vseeno... dejansko imaš ja, (bel) blacklight, ki proseva skozi lcd panel skozi tri filtre, tako da efektivno gledano, do tebe pridejo po trije subpixli na vsak pixel, rdeč, moder in zelen, poanta je, da če daš "do fula" vse barve dobiš belo. Evo za info, imaš en close-up tvojega podpisa tule
grin1.gif

Lp
Peter
1202426-IMGP3590.JPG

Priponke

• 1202426-IMGP3590.JPG
    1202426-IMGP3590.JPG
    152,4 KB · Ogledi: 172

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Preden pokuriš trak...
če imaš na traku že upore (SMD verjetno) ne rabiš skrbet za tok po ledici, saj je le-ta omejen/nastavljen z izbiro upora in definirano napetostjo traku (upam da si kupil 12V?). Koliko pa ti bo potegnil toka cel trak je pa odvisno, kako dolg je.
ČE imaš na traku upore in verjetno jih imaš, je vse kar moraš kupit dovolj močan napajalnik. Lahko je tudi premočan, pa vseeno ne boš pokuril nič, ker več kot toliko toka trak ne bo vlekel
smile-1.gif

Lp

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
jp upori so gor. Sej ko zdaj pomislim, sploh nisem prej pomislil, preden sem pisal vprašanje...

Ostalo pa recimo da poznam
smile-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Kaktusi lepo uspevajo tudi v temi, so ene najbolj trdoživih rastlin. Dejansko je za njih še bolj optimalno, da so za dalj časa na neugodnem kraju in se jih samo občasno prestavi na ugodne pogoje kjer se regenerirajo in rastejo.

si že slišal za etiolacijo? no če še nisi se malo pozanimaj in potem boš videl kakšno bedarijo si napisal.
je ni rastline s fotosintezo na tem svetu ki bi uspevala v temi. če ni svetlobe ni fotosinteze, če ni fotosinteze ni hrane, če ni hrane ni življenja... in je ni rastline ki bi ji pasal (za njo) neugodn kraj. so rastline ki so prilagojene na določene razmere in so rastline ki do neke mere tolerirajo stres. nobena pa pod stresom ne uspeva bolje kot bi uspevala v optimalnih pogojih.

Nazadnje urejeno:

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Za trak rabiš ponavadi constant voltage napajalnik 12V ali pa 24V odvisno od traku - koliko ledic je zaporedno vezano v eno vejo. Omejitev toka ima trak s preduporom v vsaki veji.

Tukaj imaš opisan RGB color model. Če so vse tri barve na full pride ven nevtralnobela barva. Cool white je pa v bistvu precej svetlo modra barva.