LCD televizor kot monitor?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Malce čudno vprašanje imam. Rad bi zamenjal CRT monitor z LCD zadevo, pa bi rad čimvečji ekran, tudi zaradi gledanje TV preko računalnika (VLC Player). Seveda ne bi rad dal ne vem koliko denarja, ker bo to vse skupaj v otroški sobi.
Ali lahko namesto LCD monitorja uporabim LCD televizor? Na kaj moram biti pozoren, kje se skriva kakšna finta, bodo priključki ta pravi? Kako pa je s kvaliteto slike potem pri normalnen delu (internet, word, excel...)?

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Jaz sem vzel enega LG-ja, 22 col za takrat ca. 300 eur, cena je potem padla za kar precej. Je pa monitor s TV tunerjem, daljincem, TXT, skratka kar rabim. In spila zadeva, bi bil pa kot primarni TV vseeno malo premajhen za danasnje case.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Za manjšo sobo bo 22-24 inčni monitor povsem spodoben nadomestek TV-ja.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Najbolje probat. Če imaš laptop z HDMI izhodom, greš v trgovino in prosiš za probo.
Ali počakaš, da kdo pove konkretni predlog.

Problem je, da včasih TV aparati "mutijo" z računalniško sliko:
- ali ne ponudijo prave ločljivosti
- ali skalirajo sliko/odrežejo rob
- itd...

Slika je, samo ne tak dobra kot bi lahko bila. Predvidevam, da se z novejšimi modeli to vedno manj dogaja, ampak če imaš smolo, lahko nabašeš na edinega v trgovini, ki ima take muhe...

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Se strinjam. Samo se mi zdi, da za ceno takega monitorja dobim bistveno večji TV. Ali se motim? Že dolgo nisem bil namreč v trgovini z zabavno elektroniko in nimam glih cen v glavi.
Aja, pa še to. Računalnik je star ene 6 let in nima nobenega HDMI izhoda.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jaz v bistvo tudi ne... je pa monitor neprimerno bolj primeren za delo z računalnikom (zaradi resolucije) kot TV.

Treba je najprej določit, kaj je prioriteta... delo z računalnikom ali TV.

Lahko pa povem, da sem imel nekaj časa priklopljen 6 let star prenosnik preko VGA na 24'' monitor. Vem, da je to greh, ampak slika je bila kar prebavljiva.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Jaz sem vzel enega LG-ja, 22 col za takrat ca. 300 eur, cena je potem padla za kar precej. Je pa monitor s TV tunerjem, daljincem, TXT, skratka kar rabim. In spila zadeva, bi bil pa kot primarni TV vseeno malo premajhen za danasnje case.

Kateri model?

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.561
464
83
Morda nekoliko stvar navade a meni zelo uporabno. Sem že dobri 2 leti pred 46" 1080 LCD prej sem imel dobro leto 32" 720 LCD pa mi je bil premajhen. Velikost pike je sicer skoraj enaka. Prostora pa je pri 1080 vrsticah seveda krepko več. Oddaljenost 1,0-1,7m. Uporabla se takorekoč za vse. Od nezahtevne grafike, dnevnih pisarniških poslov, urejanja in ogleda domačega (HD) videa, predvajanja DVD,BD prek PS3 in Siol IPTV prek PC....
Z klasičnim monitorjem ne morem praktično več delat. S prenosnikom pa z velko muko.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
jaz imam v dnevni sobi 42" fullHD tv kot monitor in to je čista zmaga.pri taki resoluciji spraviš na ekran marsikaj. če računalo nima hdmi out, nabavi eno poceni grafično ki podpira to resolucijo in si zmagal.
najboljša kombinacija tvja in pcja pa pride z windows 7 ker lahko zoomaš cel ekran. v prejšnjih verzijah lahko povečuješ samo dpi fontov in ikone. pa obvezno google chrome zadnja verzija, ki podpira isto foro. ker zoom brobvserja je drugače polomija, ker zooma text, flasha recimo pa ne in pridejo ven grozni zmazki.
s pomočjo teh igrač lahko delaš z 42" tudi na 3,5m pa vse vidiš lepo

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Se pravi, ker nimam HDMI, brez zamenjave grafične kartice ne bo šlo? Ali je možno kako drugače priklopiti?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Se pravi, ker nimam HDMI, brez zamenjave grafične kartice ne bo šlo? Ali je možno kako drugače priklopiti?
Kaj pa imaš? DVI? VGA? (slike so na google, če slučajno ne veš katero je katero)