Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Na tvojem mestu bi naredil starter, ker nimas kaj izgubit. Pa sekiral se ne bos, ce je dovolj kvasa ali ne... Starter pustim malo visje od sobne temperature, okoli 22-23 stopinj in do sedaj je bilo ok.
Imam pa eno vprasanje kar se tice RIS. Pustil sem ga tri tedne v primarcu OG 1,110, povrelo je do 1.037. FG sem izmeril sele ko sem ga pretocil v sekundarca, tako da nisem imel moznosti povisat temperature im premesat kvasa v primarcu, da bi dokoncal fermentacijo. Sedaj je dva tedna v sekundarcu in FG je se vedno 1.037. Zanima me kaj naj naredim, da spravim FG na predvidenih 1.026-8? Ali naredim starter in ob visku fermentacije vlijem v fermentor? Ali pa pretocim RIS na yeast cake od pale ale? Do sedaj je okus super, vendar ni povrelo do konca.
Kateri kvas si uporabil? Dobil si cca. 60+% presnovo, če imaš veliko karamele ali pa si drozgal na visoki temperaturi je tak FG normalen in nižje ne bo šlo, vsaj ne z navadnim kvasom. Sicer pri 9.5% alkohola je kvas tudi malce bolj izbirčen in je visok FG pričakovan.
Dodajanje štarterja v tako pivo je malo verjetno da bo znižalo FG, lahko probaš z namenskim kvasom, mogoče posežeš po šampanjskem kvasu.
Edit: vidim da si omenjal S-04. jst bi rekel da je tole s tem kvasom to, nižje ne bo šlo