Kulturna sramota

mistique

Guru
16. jun 2009
14.169
1.958
113
Emona / Carnium
Hvala, ni potrebno pretiravati. Upam, da sem film zamenjal s kakšno reportažo o Opeki. Zdaj vidim, da je bil predvajan na božični večer, takrat pa ne gledam televizije. Tu je še pojasnilo žirije s FSF o tem, zakaj niso nagradili filma. Ne vem, a je to pri nas stalna praksa, da mora žirija argumentirati svoje odločitve?
V to temo pa res ne bi vlačil Peterleta, ker je v tisti temi dovolj prostora za hvalospeve, pa je bila izrabljena za kritiziranje drugih.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Samo je pa res. Ni stvari pri nas, okoli katere se ne bi prerekali.
bonk.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
To ni res.

Komisija je odstopila zato, ker je bila v preteklosti bojda praksa pri podeljevanju Prešernovih nagrad takšna, da je komisija izbrala in utemeljila izbor nominirancev, upravni odbor pa je med temi nominiranci izbral nagrajence. Tokrat je (bojda) upravni odbor sam izbral nagrajenca (kaj je potem namen komisije?).

Ne pravim, da zgoraj napisano drži (to so zgolj besede odstopljenih), bi pa bilo v skladu z novinarsko prakso, da se vpraša upravni odbor, kaj so pravzaprav naredili (preden pademo v desničarsko/levičarsko klanje).

EDIT:

Tole je citat iz Zakona o Prešernovi nagradi:

Citat:
Strokovne komisije, ki jih imenuje upravni odbor, zbirajo prijave vse leto in jih skupaj s svojimi predlogi enakopravno upoštevajo pri dokončnem. izboru, ki ga predložijo upravnemu odboru.

Upravni odbor sprejema odločitve o nagrajencih na podlagi mnenj svojih strokovnih komisij.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199129&stevilka=1237

In Statut Prešernovega sklada:
Citat:
Pri oblikovanju mnenj o možnih nagrajencih upoštevajo strokovne komisije, ki tekoče spremljajo umetniško ustvarjalnost, prispele in svoje predloge. O končnem izboru, ki ga skupaj s strokovnimi mnenji o vseh dobljenih predlogih predložijo upravnemu odboru, odločajo z večino glasov vseh članov.
Posamezen član komisije lahko zahteva, da se njegovo mnenje, ki se razlikuje od mnenja večine, posreduje upravnemu odboru.
http://www.mk.gov.si/fileadmin...pres-sklada.pdf

Iz prebranega gre sklepati, da je stvar povsem črno-bela, me pa zanima komentar 'tadesnih', ki so v tem primeru žrtve. Torej zgoraj citirani členi precej jasno pravijo, da mora Upravni odbor PS upoštevati mnenje komisije in po besedah komisije, le ta ni predlagala Možine. Torej je bil kršen zakon (in statut)

Nazadnje urejeno:

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.622
3.988
113
Jaz vidim prvi stavek:
Upravni odbor sprejema odločitve.. na podlagi (kar definitivno ni enako = potrdi odločitev), nikjer ne piše da niso prebrali njihovih izjav žirije in jih dejansko upoštevali, čeprav so se odločili drugače. Jaz te lahko vprašam po mnenju, tvoje mnenje upoštevam pri odločitvi, odločim pa se vseeno drugače.

In mene zanima kako levaki lahko mirno brez zadržkov rečejo, da upravni odbor sestavljen iz doktorjev in magistrov ni strokoven.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če UO, kot ti pišeš, nima nobene pristojnosti oz. mora slepo potrjevati predloge stokovnih komisij, potem je nepotreben - potrebuješ trenirano opico, ki bo požigosala predlog strokovne komisije.

Nikjer ne piše, da UO ne sme potrditi kandidata, ki ga strokovna komisija ne predlaga. Pa ti formalizmi niso bistvo.

Pa ne se preveč sprenevedat - tam v mojem linku lepo piše na katerih festivalih je bil film nagrajen; na slovenskem ni bil dovolj dober za nagrado. Vzrok je samo en - avtor, ki pač ni po meri.
To jasno pove Petek Kolšek, ko se obrehne ob "politično profiliranost" Možine, pljune po filmu "se je s kamero malo sprehodil tudi po Madagaskarju" in hkrati dokumentarec primerja s komi-polit-propagandnim ustvarjanjem in avtorji.

To sicer več pove o Kolšku, kot o Možini - a hkrati tudi jasno pokaže, da ne gre za formalizem, ampak za ideologijo.

Nazadnje urejeno:

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Mene niti ne zanima, kaj pravijo levaki, tale primer je precej 'črno na belem', tako da bomo enkrat za spremembo lahko na podlagi dejstev odločili, kdo prodaja BS.

Strokovna komisija bojda ni predlagala Možine - torej ga upravni odbor ne bi smel nagraditi (ker, kaj je potem sploh point komisije - naj potem nagrade podeljuje upravni odbor)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Jaz vidim prvi stavek:
Upravni odbor sprejema odločitve.. na podlagi (kar definitivno ni enako = potrdi odločitev), nikjer ne piše da niso prebrali njihovih izjav žirije in jih dejansko upoštevali, čeprav so se odločili drugače. Jaz te lahko vprašam po mnenju, tvoje mnenje upoštevam pri odločitvi, odločim pa se vseeno drugače.

In mene zanima kako levaki lahko mirno brez zadržkov rečejo, da upravni odbor sestavljen iz doktorjev in magistrov ni strokoven.

Vsak odbor, ki ne odloča v skladu z voljo avantgarde delavskega ljudstva, po definiciji ni strokoven (in obratno).

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.622
3.988
113
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
kaj je potem sploh point komisije - naj potem nagrade podeljuje upravni odbor
Nekdo je odveč... ampak to ni vprašanje ki bi ga odgovorili Solidarnost ali TRS...

Odbor desetih večinoma doktorjev in magistrov... ali posamezne žirije.
Če odloča SAMO žirija pač rabiš opico poštempljat, ne pa 10 uglednih šolanih ljudi... in obratno.

ampak v resnici nagrade dejansko po statutu podeljuje upravni odbor.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Če UO, kot ti pišeš, nima nobene pristojnosti oz. mora slepo potrjevati predloge stokovnih komisij, potem je nepotreben - potrebuješ trenirano opico, ki bo požigosala predlog strokovne komisije.
Nis prebral pozorno: komisija da predloge, upravni odbor pa izbere med temi predlogi - takšen je zakon.

Citat:
Uporabnik NigelM pravi:Nikjer ne piše, da UO ne sme potrditi kandidata, ki ga strokovna komisija ne predlaga.
Seveda piše:
Upravni odbor sprejema odločitve o nagrajencih na podlagi mnenj svojih strokovnih komisij.

Citat:
Uporabnik NigelM pravi:Pa ti formalizmi niso bistvo.
Seveda so bistvo zakoni in statut - če se je ignoriralo strokovno komisijo, potem je bil kršen zakon. Če pa je bilo posredi kaj drugega, naj pa upravni odbor to pove.

Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
To sicer več pove o Kolšku, kot o Možini - a hkrati tudi jasno pokaže, da ne gre za formalizem, ampak za ideologijo.
Se ne mislim spuščati v ideološke debate - tule gre za preprosto stvar zakonov.

Nazadnje urejeno:

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Nekdo je torej odveč.

Odbor desetih večinoma doktorjev in magistrov... ali posamezne žirije.
Stvar je zamišljena povsem normalno: upravni odbor imenuje strokovno komisijo (ki jo sestavljajo igralci, režiserji - folk iz posla). Ta po strokovni presoji naredi seznam, iz katerega upravni odbor izbere nagrajence.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:Vsak odbor, ki ne odloča v skladu z voljo avantgarde delavskega ljudstva, po definiciji ni strokoven (in obratno).
A nimate dovolj tem za smetenje z ideološkimi nebulozami?