kulk kvadratov?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.735
6.505
113
Hlod ali lopata? Odločite se in preberite pojasnilo:

Evropejci (smo) ločeni z dvema povsem različnima miselnima sistemoma, od katerih eden izvira iz Vzhoda in si ga z Orientalci delijo tudi Slovani, drugi pa z Zahoda in si ga z Romani in Germani delijo tudi Američani.

Večina vas je, če so predvidevanja pravilna, izbrala kot odvečno lopato.

Nekateri pa ste izločili hlod.

Obe rešitvi sta pravilni in legitimni.

Kdor je izločil lopato, je miselno Vzhodnjak. Razmišlja sintetično, na reči gleda skozi aktivnost odnosov, ki jih lahko medsebojno vzpostavijo v sintezo; v konkretnem primeru vidi, da se z žago in sekiro da hlod obdelati, lopate pa nimaš kaj rabiti pri tem.

Kdor je izločil hlod, je miselno Zahodnjak. Razmišlja analitično, svet sortira po razredih ali kategorijah.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Danes sem prvič videl za marsikoga enostavno rešljiv problem, ki pa vendar zahteva malenkost vklopa sivih celic:

"Okroglo torto bi želel razrezati na 8 enakih kosov, na voljo pa so le trije rezi "

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Najprej prerežeš čez pol in daš eno polovico na drugo (prvi rez, dva kosa). prerežeš še 1x (drugi rez, 4 kosi) in potem naložiš vse štiri kose en na druzga in še 1x prerežeš (tretji rez, osem kosov).

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Gorenjc, ti mal začni šparat z delom, poglej Ateisov post zgoraj ... ti bi pa kar nekaj prelagal ...
evil.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Sam tisti sistem ne da osem ENAKIH kosov...
wink-1.gif
če je torta brez preliva potem so lahko enaki
nahrung002.gif

v bistvu mora biti torta zrcalna glede na vsak rez da dobiš enako kose. čeprav bistvo ni v tem...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
wink-1.gif

Volumsko, površinsko in oblikovno so enaki. Če pa so tudi vsebinsko enaki je pa odvisno od torte. Vsekakor pa ni namen naloge, da vzameš torto in jo zložiš v obliko stolpa.

To je kot da bi rekel da spečeš 8 kosov torte namesto ene cele in sploh ne rabiš rezat.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Jaz sem izbral lopato. Mogoče zato, ker sem v fazi pripravljanja drv in z lopato si pri milem bogu nimaš kaj pomagat.
grin1.gif

Ena lahka:

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
wink-1.gif

Volumsko, površinsko in oblikovno so enaki. Če pa so tudi vsebinsko enaki je pa odvisno od torte. Vsekakor pa ni namen naloge, da vzameš torto in jo zložiš v obliko stolpa.

Če piše "enaki", potem morajo biti enaki v vseh pogledih.
Če je en kup omejitev (ki se dodajajo kasneje), je naloga slaba.
Moja rešitev je sigurno najboljši približek prvotnim zahtevam naloge: imamo osem kosov, ki so med sabo enaki. Ostalo, kar ste uspeli tukaj napalamuditi, ni prav.
Če bi hoteli rešitev v stilu "najprej po višini, nato po obliki", bi dali kot primer za razrez kaj drugega, ne torte (ki je ponavadi spodaj brez preliva in potemtakem zgornja polovica ni enaka spodnji).