Kuhinjski noži na www.omv.si

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če drži, kar je zapisal 'gufy', potem so tile noži res bolj 'šrot'
O kvaliteti Berghof nožev sem nekaj več enkrat že zapisal:
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Z malo pozornosti boš našel napis "izdelano na Kitajskem", za jekla iz tistega konca pa je splošno znano, da gre za najmanj drugo, včasih pa še celo tretjo reciklažo. Kaj to pomeni za samo kvaliteto jekla (železa, bodo rekli po domače), pa bi najbolje razložil kakšen metalurg...

In ker se je naša danes pritožila, da to 'čudo' od Berghoff-a ne reže več prav s posebnim veseljem, sem se malo poglobil v problem (imam pač veliko časa
wink-1.gif
)
Očitno je moja trditev o slabi kakovosti kitajskega jekla za te nože kar držala, poleg opazne otopitve rezila sem opazil še tole:

(100% izrez slike iz originala)
Takšna poškodba je tisti del, kjer sem se malo zamislil, kar pomeni, da se je kovina ne samo otopila, ampak celo odlomila! (širina brušenega dela je 0,7mm)
Cel posnetek (odrezan zgoraj in spodaj) je videti takole:

deli, kjer je rezilo otopelo so obkroženi, seveda pa je tega po celotni dolžini še mnogo več.
S tem nožkom nikoli ne režemo ničesar tršega od suhe salame, tako da...
Dobro pa je videti tudi 'trik' brušenja, ki daje navidezen občutek velike ostrine - žagast rob.

Tako. Toliko o 'kvalitetnih' Berghoff nožih in izredno uspešnem marketingu Petrola (zaslužijo si čestitke!), ki je očitno padel na plodna tla naše naivnosti, tudi moje, se razume!

Sedaj pa se bom spravil k brušenju, da vidim, kaj se da.

LP

in kaj se je 'dalo'? Bolj malo, slabo kvaliteto kovine se ne da kvalitetno nabrusiti.
 

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Ah enkrat sem kupil tist kompletov sparovih, k so bili na nalepke.... Pa tud niso bohve kva... Zdej sem nasedu again, čeprav so še zapakirani....

Bl glede na komentarje sklepam da so šrot..
 

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
A so potem vredni tistih 5€/kos ali ne?
Niso.
Razen, če jih je kdo uspel nabaviti komplet in ga ima sedaj v ličnem lesenem stojalu na pultu, da jih lahko obiskovalci občudujejo.
wink-1.gif

Najboljši 'trik', ki so ga uporabili pri Berghoff-u pa je brušenje! Na povečavi se lepo vidi, da je po koncu brušenja ostrina nekoliko 'žagasta', to pa zagotavlja v prvih nekaj metrih rezanja odličen rezultat.
Potem pa je konec, razen če kdo ima primeren stroj za takšen način brušenja.
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Katere nože potem kupiti? Fotr si že dolgo želi ene pametne, pa nimam pojma katere vzet.
 

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Recimo nekaj takšnega:

719397_02_P_WE_8.jpg


Ta dva in pa ostali iz serije japonskih nožev, narejenih po enaki tehnologiji kakor se izdelujejo katane, so edino, kar je ta trenutek zanesljivo 'pametno'.
Drago, ampak za zmeraj.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz sem dobil komplet petih nožev ter stojala za 31 evrov. Za ta denar so vredni toliko. Mislim, kakšen denar pa je sploh 31 evrov?
Sem tudi sanjal o ultraprofesionalnih nožih, a vendarle OMV noži čisto zadostujejo za potrebe v mojem stanovanju. Kaj pa je recimo bolje za ta denar (slabe pol tanka bencina)?
 

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
KZS, komplicirate. Nozi so zato, da se brusijo in svoje delo bo opravljal vsak saj se ne greste kirurgije. Sem delal v klavnici stiri poletja in smo imeli tiste najcenejse s pvc rocaji, ki smo jih vsak teden zamenjali saj se je zaradi brusenja rezilo stanjsalo iz 4cm na slabih 10mm sirine rezila.

Vse skupaj je podobno 100kg bajsijem, ki iscejo najlazje karbonsko specialko, da bodo dosegali hitrejsi cas.. shujsajte
evil.gif
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Štrajher (brusilnik) iz OMW je čisto v redu.

Pa dajo 5 let garancije. Kdo neki se bo sekiral in shranjeval račun za stvar vredno 4€?
evil.gif
 

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

Najboljši 'trik', ki so ga uporabili pri Berghoff-u pa je brušenje! Na povečavi se lepo vidi, da je po koncu brušenja ostrina nekoliko 'žagasta', to pa zagotavlja v prvih nekaj metrih rezanja odličen rezultat.
Potem pa je konec, razen če kdo ima primeren stroj za takšen način brušenja.

moj primeren stroj je spodnja stran keramične šalce za kavo ali čaj. parkrat potegneš in zadovoljivo reže mesec ali dva

je pa res, da nisem profesionalni mesar, ki da vsak dan čez roke pol tone mesa. za kruh, salamo, sir za zajtrk in kosilo naredit je pa odličen.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik dem pravi:
Citat:
Uporabnik gamasamec pravi:
Kaj pa uporabljate za brusit, jaz sem jih najbolje nabrusil kar na malo vlažnem brusilnem kamnu(fin) pod kotom približno 45 stopinj. Tako lahko običajen nož za 5$ reže res super...je pa treba vsak teden nabrusit ali pa na 14 dni.

Tole pozna kdo?

http://www.mimovrste.com/dodatki-za-noze/fiskars-roll-sharp-857000?v=492059

Nameravam kupit, pa me zanima če je vredno...

v ikei mas fiskarsa samo brandan na ikeo...stane polovico tega zneska

http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/57145296/