1 l belega vina
5 dcl vode
300 g sladkorja
2 cimetovi palčki
10 klinčkov
1 limona
V posodo zlijemo vino, vodo, 300 g sladkorja, 2 cimetovi palčki, 10 klinčkov in limono narezano na rezine, premešamo ter pazimo, da odstavimo tik preden zavre. Na zdravje.
--------
5 dl vina
3 dl vode
3 žlice sladkorja
rezina limonine lupine
3 nageljnove žbice
nekaj rožmarina
Zmešamo vino in vodo, dodamo sladkor in mešamo, da se stopi (v MVP se ne stopi). Dodamo druge začimbe in kuhamo v MVP 7 minut. V pokriti posodi naj vino stoji še 5 minut, nato ga postrežemo.
------
0,75 l pol suhega kakovostnega belega vina
2,5 dl vode
dve zvrhani žlici medu
pomaranča
4 suhe fige
nageljnove žbice
cimetova palčka
1 kardamom
Pomarančo operemo s krtačko in narežemo na kolobarje. Fige na eni strani malo pretrgamo, kardamom malce zdrobimo in nalomimo cimetovo palčko. Vodo, vino, sadje in začimbe damo v lonec in pokrito segrevamo do skorajšnjega vretja (da se na površini zapeni), nato zmanjšamo ogenj in segrevamo na meji vrelišča še dve minuti. V vsako čašo (3 dl) damo 1 rezino pomaranče in figo, nato v loncu raztopimo med in vino prelijemo v čaše.
--------
5 dl dobrega črnega vina pol suhega
3 dl vode
15 dag sladkorja
vejica rožmarina
5 klinčkov
malo limonine lupine
ščepec cimeta
nazadnje l žlico temnega ruma
V posodo vlijemo vse razen ruma in kuhamo, da zavre. Precedimo, dodamo rum in postrežemo. Za Američane je Galo burgundi pravo vino. Kuhano vino lahko naredimo tudi iz belega vina.
-----
Prekopirano iz Kulinarične Slovenije.
Jaz delam nekako takole:
5dcl vina
3dcl vode
sladkor
klinčki (ne preveč, ker ne maram premočnega okusa po klinčkih, recimo 2,3)
limonina lupinica
cimet
rum