Lansko leto februarja sem bil na Kubi. letalska karta + ruzak, za 14 dni.
Pojdi v knjižnico in si sposodi, ali pa v knjigarno in kupi lonely planet. Vse kar je opisano tam notri drži kot pribito, vključno s cenami.
Najbolj se splača potovati s turističnimi avtobusi ali taxijem. Rent-a-car je precej dražji špas, poleg tega pa so ceste v precej slabem stanju.
Mi (bili smo štirje) smo v glavnem potovali s turističnimi avtobusi ponoči (npr. Holguin - trinidad, mislim da je cca. 700km, v eni noči pa še pri spanju prišparaš ker spiš na busu), če me spomin ne vara smo plačali nekih 25-30 CUC na osebo.
Kuba ima dve valuti, ena je CUP (Cuban peso 1€ je cca 38CUP), druga pa CUC (convertible cuban peso 1€ je cca. 1,3CUC).
Vsekakor si takoj ko prideš probaj nekje zamenjati nekaj CUC ali EUR v njihovo lokalno valuto PESO (1€ je cca 30 CUP), ki je vredna zelo malo, ampak dobiš vso ulično prehrano, sadje&zelenjavo na tržnici in kruh v pekarnah, pa še kaj za ta denar. Sendvič na ulici stane recimo 4CUP kar je enako 10centov).
Zlato pravilo: vedno in povsod se predno nekaj kupiš, vzameš v najem, poješ, popiješ zmeni za ceno! Če ne, te bodo nategnili.
Nauči se osnovne španske besede, zelo pomaga pri glihanju cen.
Sobe smo plačevali od 20(Gibara) do 35(Havana)CUC za 2 osebi na noč.
V lokalih nikar ne pij cubalibre, mojito ipd, ker je stran metanje denarja. En cuba libre npr. stane 2CUC, medtem ko dobiš liter havana club ruma + 4x 0,33 cola v lokalu za 9CUC, pa preračunaj
Pivo je 0,33l 0,9 - 1 CUC, v lokalu ali trgovini, vseeno.
Po celi Kubi najdeš tudi restavracije s hitro prehrano el rapído, hrana je še kar, pa tudi draga ni. Zajtrk ali večerjo se ti najbolj splača naročiti v Casi, tam kjer stanuješ, vendar se kot že rečeno, prej dogovori za ceno. Jastog s prilogo stane od 4-6CUC.
Glavna hrana na Kubi je: sveže sadje, zelenjava, svinjina, piščanec (tega znajo samo ocvreti v olju in nič drugega) in jastog. Vsa hrana je pripravljena zelo okusno.
Če te še kaj zanima vprašaj