križišče

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Se to, vkolikor oba zavijata na cesto, ki ima dva pasova, moras ti zaviti na notranjega (levega) on pa nadaljuje desno po svojem desnem.
V tem primeru se lahko istocasno vkljucita na glavno cesto.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik testni_voznik pravi:
Pejmo nazaj k temi.
Optimist
cool-1.gif

Sicer je že nekdo napisal, če je tam znak Stop se šteje za "enakopravnega" torej velja desno pravilo. Najprej prevozi tisti, ki zavija desno, nato pa oni, ki zavija levo.
Zakaj se temu reče desno pravilo, pa bo razložil Simon_Vi, ko je taki mojster za CPP.

Če povzamem po zgornji sliki ima torej zeleni prednost, ker ima stop znak. Če prideš z dvorišča ali ceste v tem primeru ni več pomembo, ker to ureja stop znak.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Če prav razumem, avtor teme zavaja v prvem prispevku, kjer pravi, da gre za križišče. En krak "križišča" je dvorišče

23. člen ZVCP:
19. križišče je prometna površina, ki nastane s križanjem ali združitvijo dveh ali več cest v isti ravnini. Za križišče šteje tudi priključek na javno cesto, razen priključka nekategorizirane ceste iz tretjega odstavka 9. člena tega zakona, priključka dovozne poti do objekta ali zemljišča in priključka kolovozne poti brez zgrajenega in utrjenega vozišča. Cesta v tem smislu vključuje poleg vozišča tudi pločnik, kolesarsko stezo in druge dele cestišča;

Dovozna pot do objekta (aka dvorišče) torej ni tak priključek na cesto, da bi štel za križišče. Torej imamo križišče T in en (zelen) avto, ki se še ni vključil v promet.

27. člen ZVCP
(1) Preden zapelje na drug prometni pas in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje, premikom vozila ali vključevanjem v promet, se mora voznik prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence cestnega prometa ali premoženje in svojo namero pravočasno in nedvoumno nakazati s smerno utripalko.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Če prav razumem, avtor teme zavaja v prvem prispevku, kjer pravi, da gre za križišče. En krak "križišča" je dvorišče

23. člen ZVCP:
19. križišče je prometna površina, ki nastane s križanjem ali združitvijo dveh ali več cest v isti ravnini. Za križišče šteje tudi priključek na javno cesto, razen priključka nekategorizirane ceste iz tretjega odstavka 9. člena tega zakona, priključka dovozne poti do objekta ali zemljišča in priključka kolovozne poti brez zgrajenega in utrjenega vozišča. Cesta v tem smislu vključuje poleg vozišča tudi pločnik, kolesarsko stezo in druge dele cestišča;

Dovozna pot do objekta (aka dvorišče) torej ni tak priključek na cesto, da bi štel za križišče. Torej imamo križišče T in en (zelen) avto, ki se še ni vključil v promet.

27. člen ZVCP
(1) Preden zapelje na drug prometni pas in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje, premikom vozila ali vključevanjem v promet, se mora voznik prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence cestnega prometa ali premoženje in svojo namero pravočasno in nedvoumno nakazati s smerno utripalko.

Ne zavajam le status ceste ni povsem dorečen.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Se to, vkolikor oba zavijata na cesto, ki ima dva pasova, moras ti zaviti na notranjega (levega) on pa nadaljuje desno po svojem desnem.
V tem primeru se lahko istocasno vkljucita na glavno cesto.

prakticiram to pred sodiščem v LJ, pa je realizacija bolj tko, 50-50... uni ki bi morali nadaljevati po svojem desnem pasu, pa se pol razporejati, ponavadi zavijejo kar na levi pas že v križišču. Pač je treba biti previden....

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Jau kakšni komentarji. Nekateri še po 20 postih niso razumeli vprašanja.
bonk.gif

Jaz bi mislil, da ima zeleni avto vseeno prednost, ampak zakon kot kaže pravi drugače.
Vseeno, jaz če bom zavijal levo, bom vedno počakal da prvi spelje zeleni avto. Če je križišče "+" oblike, ni moja dolžnost da bom ugotavljal na licu mesta ali je zelen avto na občinski cesti ali je to samo dovoz.

OFF: Upam samo da ne bom naletel na Simona roverja ko bo zavijal z dovozne poti. Jaz ga bom čakal da gre desno, on bo pa meni mahal naj že enkrat zaboga speljem pred njim. Skozi okno mi bo pa žugal z 23. členom, 19 odstavek... ter mi grozil s policijo in z odvzemom vozniške.
cry12bpy.gif

ON: Table pa mislim da nimajo pomena. Poznam polno občinskih cest, kjer ni nobenega znaka za stop ali neprednostno, ker je samoumevno da si na neprednostni cesti.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Jaz bi rekel da je pravilo srečanja (tisti ki zavija levo počaka). In če je tako, ti zadnji zapustiš križiče.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
To je pa drugo. V tem primeru potem ni na prometni cesti in mora spustiti vsa vozila ki so. (40.clen)

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
komplicirate. na CPP-ju so nam ta del na dolgo in široko probali razložit, da bi ja razumeli, potem se pa vodja CPP-ja kresne po glavi in reče: "[censored], sej je čisto enostavno - tisti, ki zavija desno ima vedno prednost pred tistim ki zavija levo - na enakovrednih cestah seveda."

ne vem, a je to samo zato naredil, da smo si ja zapomnili, ampak - jaz sem si, in vedno, ko stojim v križišču in gledam nasproitnega - če grem desno, grem prvi, če grem levo, vedno za njem.

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
Morda zato, ker ko že zaviješ levo, imaš nasprotnega že na desni, on pa nima nikogar na desni...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Kaj pa če si nasproti gledata dva dovoza z dvorišča?
grims-1.gif

Obadva počakata da enemu zmanjka goriva. Potem odpelje tisti, ki še ima gorivo.
Evo simpl
wink-1.gif

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.131
68
48
123
ksz:

To bi bilo zanimivo sprobat na Križišču Opekarske in Ceste ne Loko (ki je sedaj enosmerna proti Opekarski), kjer je v bistvu T-žišče, s tem da ima ena hiša semafor za zapeljat na cesto in tako nastane križišče. Večina tega ne ve.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Eno vprašanje.a je na izvozu iz parkinga kakšen znak. Če je na izvozu iz parkinga STOP znak ali znak križišče s prednostno cesto (okrog obrnjen trikotnik), potem velja dovoz za en krak križišča. Če znaka ni, je to navaden dovoz.

Stop znak je pri zelenemu avtu.(dvorišče dovoz..)

Če je tako, potem velja pravilo srečanja. Razen, če ima prednostna kamor oba zavijata iz neprednostnih cest dva pasova.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Jaz bi mislil, da ima zeleni avto vseeno prednost, ampak zakon kot kaže pravi drugače.
Vseeno, jaz če bom zavijal levo, bom vedno počakal da prvi spelje zeleni avto. Če je križišče "+" oblike, ni moja dolžnost da bom ugotavljal na licu mesta ali je zelen avto na občinski cesti ali je to samo dovoz.

ON: Table pa mislim da nimajo pomena. Poznam polno občinskih cest, kjer ni nobenega znaka za stop ali neprednostno, ker je samoumevno da si na neprednostni cesti.

1. Kakor vem iz avtošole lahko prednostno in stranske ceste določiš po obliki znakov. STOP znak in okrog obrnjen trikotnik sta tukaj enakovredna kar se prednosti tiče. Torej če so znaki vejajo ceste za del križišča.

2. Če ni tabel ali talnih označb so to križišča enakovrednih cest, razen če ne gre za dovoze. V teh križiščih velja desno pravilo.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Ce sta oba na dovozni poti nasproti vozeca, potem je pravilo, da gre uni po desnem pasu prvi, ti ko levo zavijes pa drugi. Ce si pa ti na
prometnih cestah kot je to razlozeno poprej, nasproti vozec ma pa dovoz iz dvorisca, potem si samo ti na prometni cesti, nasproti vozeci pa ne.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Pejmo nazaj k temi.
Optimist
cool-1.gif

Sicer je že nekdo napisal, če je tam znak Stop se šteje za "enakopravnega" torej velja desno pravilo. Najprej prevozi tisti, ki zavija desno, nato pa oni, ki zavija levo.
Zakaj se temu reče desno pravilo, pa bo razložil Simon_Vi, ko je taki mojster za CPP.

Temu se ne reče desno pravilo!