Kristalizacija medu

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Zdravo,

Če se najde kdo, ki se bolj razume v med in čebelarstvo bolj kot jaz... Imam eno vprašanje.
Med ki ga kupim na kmečki tržnici je velikokrat kristaliziran. Vem da s tem ni popolnoma nič narobe, ampak otroci in žena pa želijo med, ki je bolj "prijazen" za na kruh namazat.
Nazadnje sem ga poskusil ponovno spravit v tekočo obliko. Dal sem ga v ventilacijsko pečico na 40 stopinj in v teku popoldneva se je utekočinil. Še vedno so se sicer opazili majhni kristali vmes, med ni bil popolnoma "prozoren" (kot tak iz trgovine..). Naslednji dan se je spet strdil ( v omari).
Je kakšna rešitev, da ostane dlje časa tekoč?
 

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.845
2.133
113
Kristalizacija je odvisna predvsem od vrste medu. Nekateri kristalizirajo v nekaj dneh, nekateri pri enakih pogojih nikoli ne bodo. Rešitev je le druga vrsta medu, npr. žajbljev.
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.399
1.404
113
Načeloma lahko zadevo z žlico/nožem premešaš in bo manj kristaliziran oz. lažje mazljiv. Je pa to normalen proces pri medu :)
 

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.162
344
83
39
kristalizera pravi med... mislim da na koncu vsak... tisti ki je pa narejen iz cukra pa ne... zato je trgovinski tekoc, ker ni kvaliteten...
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
kristalizera pravi med... mislim da na koncu vsak... tisti ki je pa narejen iz cukra pa ne... zato je trgovinski tekoc, ker ni kvaliteten...
Mislim, da se tukaj motiš, tudi med, ki je narejen tako, da se čebele futra s sladkorjem lahko kristalizira in obratno, čisto čist med - čebele + rastline - lahko ostane tekoč.
 

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.915
266
83
Slovenija
nope, odvisno od vrste medu. Bolj tekoči so akacijev, lipov, žajbelj, kostanje, odvisno od rastlinja tudi cvetlični. Čebelarji pa hranijo čebele s sladkorjem, (pa seveda jim puščajo noter tudi lastni med) ampak takrat ko ni dovolj paše in so revice lačne. Takrat tudi ne pridelujejo medu. :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: McGiver

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.891
6.049
113
Koliko je meni jasno čebelarji ne dajejo cukra čebelam zato, da bi le ta cuker čebele predelale v med, ampak da se jih nafojtra, če naravne paše ni dovolj ali je sploh ni. Lahko pa da imam napačne informacije in mi kolega čebelar laže.
 
  • Všeč mi je
Reactions: gr69

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.162
344
83
39
kr vrjemi, da dajo cuker zato da delajo med... 1kg sladkorja je 1€, 1kg meda pa 10... pa drugače se okusi, kateri je iz sladkorja...

edit: drugače pa ja, naj bi se jih futralo s cukram, takrat ko ni paše... da lahko preživijo zimo, če jim že vse pokrademo...
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Znanec je eden večjih pridelovalcev medu za slovenske trgovske verige in mi je dejal tako kot pravi pek007 - goljufi "futrajo" s sladkorjem tudi zato, da potem ta med točijo, drugače pa ja, absolutno za pomoč pri preživetju v časih brez paše.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.891
6.049
113
No če smo natančni... A futrajo čebele z cukrom, da ta cuker preko njihovih želodčov preide v med, ali enostavno vsipajo cuker pa malo vode in premeša z recumo 70% naravnega medu? Meni se druga opcija zdi bolj verjetna.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Kolikor sem razumel preko futranja, ker se "na prvi pogled" ne vidi, da je sladkor not.
 
  • Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Kot je meni razložil lokalni dobavitelj medu:
1. On ima najboljši med in taki dajejo čebelam cukrano vodo v kad pred čebelnjak ko zunaj ni hrane in taki so kao redki
2. Slabši je med kjer čebelam non stop nastavljajo cukrano vodo pred čebelnjak da kao to dela večina čebelarjev ampak ne on
3. Najslabši pa je med kjer v fabrkah dodajajo cukrano vodo direkt v med, in tega še ni vidu ampak kao na Kitajskem in v rusiji
 
  • Haha
Reactions: McGiver

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.597
4.530
113
50
Na sončni strani ALP
Po izkušnjah... Še najmanj kristalizira čisti akacijev med. V kolikor so čebele nosile še kaj drugega, bo kristaliziral.
Cvetlični pa je najbolj "podvržen" kristaliziranju.

Sicer pa, nikoli ne "zdriži" v kozarcu tako dolgo, da bi utegnil kristalizirati... :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: McGiver

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.848
3.461
113
Jaz imam na njivi 3 čebelnjake od sorodnika in še nikoli ni bilo zraven kakšne kadi s sladkorjem, da bi ga zraven nabirale. to bi dejansko bilo sranje v lastno skledo, saj izgubiš na kvaliteti, kar avtomatsko vodi v slabo reklamo. Kdor med redno uživa pa bo tako prepoznal kvaliteto proti odpadu.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.162
344
83
39
Samo po okusu... Druge variante ni. Tudi z napravami, prvic zazna, da je iz cukra med, ce pa das se 1x cebelam ta med, da naredijo spet med, pa naprave ne zaznajo vec... Ampak okus se pa ne spremeni... Se vedno ima okus po cukru.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.470
5.766
113
Zakaj bi med kupoval na tržnici al v trgovini. Kupiš direkt od čebelarja, ki ga poznaš. Ker v Slo je pa res tolko čebelarjev da ziher nekdo enega pozna.