Kresalova in Senica utajila davke!-Original ovadba

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
A res? Daj mi pokazat enega ki ga je zaplenila končnemu kupcu? Morda ga je pozvala da mora plačat davek in da če ne plača davek da ga BO zaplenila, da bi pa direktno zaplenila pa prvič slišim. Država je plenila avtomobile ki so bili prijavljeni kot ukradeni v registru. Mislim da si malo zamešal.

Konkretnega imena in priimka nimam. ampak iz teh dveh povezav se da razbrati da se to dogaja.
http://www.fiposor.si/docs/pojasniloDURSmissingtrader.pdf
točka 4.4
Vsekakor ne bi radi prizadeli davcne zavezance, ki so oziroma so bili nevede vkljuceni v verigo transakcij, ki so
povezane z goljufijo DDV. Vendar mora davcna uprava v postopkih davcnega inšpekcijskega nadzora, kjer je
oziroma bo ugotovljeno poslovanje z "missing trader" podjetji storiti vse za povrnitev neplacanih davcnih
obveznosti. V tem smislu bo v teh postopkih poskušala dosledno uveljaviti stališce Sodišca Evropskih skupnosti, da
je odbitek vstopnega DDV na podlagi goljufije nezakonit, ce je prejemnik racuna vedel oziroma bi na
podlagi objektivnih okolišcin moral vedeti, da sodeluje v transakciji, ki je del utaje DDV.

Davcna uprava ima v dolocenih primerih tudi možnost, da z zacasnim sklepom zavezancu za davek omeji ali
prepove razpolaganje z dolocenim premoženjem. Zacasni sklep za zavarovanje davcni organ pošlje pristojnim
organom, da po uradni dolžnosti v ustrezni register vpišejo zaznambo v sklepu vsebovane prepovedi. Za
nepremicnine je ta register zemljiška knjiga, ki je vodena pri pristojnem sodišcu, za premicnine (motorna vozila,
motorna kolesa, zaloge, oprema, živali) pa je to register neposestnih zastavnih pravic, ki je voden pri Agenciji
Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES).

Tu je še neavtoriziran magnetogram 26.redne seje DZ!
http://www.sds.si/news/8632

Davkarija ima tudi možnost zaplembe vozil v takih primerih in verjetno pri postopkih ko gre za navadne smrtnike, se te stvari tudi tako počnejo.
...
...
Povedal bom primer. Pred leti sem bil pri delu v poslanski pisarni seznanjen z nekim konkretnim primerom, ko je davkarija oziroma Durs obremenil s plačilom davka končnega kupca kljub temu, da ta ni vedel, da v predhodnih transakcijah davek ni bil plačan. Celo več, takrat mi je ta oseba prinesla dokumentacijo, iz katere je izhajalo, da je davek bil plačan. Vendar davkarija je bila takrat neomajna. Z izvršbo mu je blokirala celotno premoženje. Sicer je bil on v dobri veri pri tem in je moral sprožiti ustrezne pravdne postopke in dokazovati, da za neplačilo tega obračunanega pa neodtegnjenega dejansko plačanega davka ni vedel.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Prodajalca že najbrž 100 let več ni, ne obstaja, naš DURS pa seveda poskusi it po najkrajši liniji in stisnit tistega ki ga lahko stisneš torej lastnika takšnega avtomobila. Takšnega je najlažje izsiljevat ker vedo da jih bo 95% plačala samo da imajo mir. Seveda tisti ki ne poznajo svojih pravic in se ne branijo. DURS pa se seveda izgovarja na to da bi ti kot kupec moral vedet da nekaj z avtomobilom ne štima ker je bilo tako oz. toliko bolj poceni od konkurence... skratka svašta pri nas.

Takšna je zakonodaja in prv je tako. Če ti nekdo ponuja avto, ki je bistveno cenejši od primerljivioh pri konkurenci, je z njim neklaj narobe. Ali ni, kar prodajalec trdi da je, ali pa nekaj ne štima pri davku. In ljudi je treba navadit, da takrat rečejo "ne, hvala". Zato je prv, da se jih pač, če davka ni odvedel prodajalec, pozove, da to storijo oni. Saj na koncu ne bodo plačali nič več, kot če bi kupili lepo legalno. Torej niso nič prikrajšani.
Mimogrede: ni sam,o pri nas, zunaj je to normalna praksa.

No če zakon pravi tako striktno ne vem. Dejstvo pa je da večina teh avtomobilov sploh ni cenejša zaradi tega saj so preprodajalci preveč požrešni. Vemo pa sami koliko DDVja je bilo dejansko plačanega v zadnjih 5ih letih pri uvozu avtomobilov iz tujine, sploh takrat okoli leta 2005-2007 ko je po moji oceni bil največji BUM in ko je bil vsaki peti avtomobil na cesti X5. Ne moreš rečt da je za to na koncu odgovoren končni kupec torej fizična oseba. Ni fer, niti logično ni. Logično je terjat direktorja našega podjetja pa čeprav je podjetje ugasnilo. Točno se ve kdo je bil takrat odgovorna oseba podjetja in tako tudi kdo je utajil davek. Torej ne govorit da je prav tako, to je samo striženje ovc ter grožnja normalnim ljudem.

PS:. Logično pa če je nek model na trgu za 10.000€ in ti dobiš enakega za 7.500€ si tudi so-odgovoren saj bi mogel vedet, čeprav ni nujno, biznis je biznis. Lahko piše v papirjih da je prodan z okvaro motorja.

Nazadnje urejeno:

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Jaz bi rekel takole: če ti kot končni kupec organiziraš celo mrežo, da pride avto do tebe mimo zakonskih obveznosti, potem naj plačajo vsi, ki so bili v to mrežo vpleteni - naročnik, uvoznik, posrednik,... Čeprav mi je jasno, da takšen scenarij dokazati nikakor ni enostavno delo.
V primeru, da pa nek uvoznik na lastno pest uvozi vozilo, ki ga naprej proda nič krivemu in nevednemu kupcu, pa naj kazensko odgovornost nosi izključno uvoznik. On je tisti, ki se mora zavedati, kaj počne s tem, ko se izogiba plačilu davka. Potemtakem bi moral vsak kupec postati sumničav pri vsaki ceni, češ, ne bom kupil, ker je povsod dražje kot tukaj, torej vi gotovo goljufate.

Batman

Zelenc'
18. jul 2011
22
0
1
Brez zamere, ampak po teh dokumentih je jasno, da so "preprodajali" avtomobile zaradi utaje davkov...moje mnenje, da so vsi vpleteni vedeli in vsi bi mogli biti kaznovani.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.832
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Prodajalca že najbrž 100 let več ni, ne obstaja, naš DURS pa seveda poskusi it po najkrajši liniji in stisnit tistega ki ga lahko stisneš torej lastnika takšnega avtomobila. Takšnega je najlažje izsiljevat ker vedo da jih bo 95% plačala samo da imajo mir. Seveda tisti ki ne poznajo svojih pravic in se ne branijo. DURS pa se seveda izgovarja na to da bi ti kot kupec moral vedet da nekaj z avtomobilom ne štima ker je bilo tako oz. toliko bolj poceni od konkurence... skratka svašta pri nas.

Takšna je zakonodaja in prv je tako. Če ti nekdo ponuja avto, ki je bistveno cenejši od primerljivioh pri konkurenci, je z njim neklaj narobe. Ali ni, kar prodajalec trdi da je, ali pa nekaj ne štima pri davku. In ljudi je treba navadit, da takrat rečejo "ne, hvala". Zato je prv, da se jih pač, če davka ni odvedel prodajalec, pozove, da to storijo oni. Saj na koncu ne bodo plačali nič več, kot če bi kupili lepo legalno. Torej niso nič prikrajšani.
Ko sem takrat ko je to prišlo ven gledal po televiziji je bilo tam povedano, da sta kupovala avtomobile po običajnih cenah, katere so veljale za takšna rabljena vozila od renomiranih prodajalcev. In novinar je postavil vprašanje, zakaj bi nekdo kupil isti avto po isti ceni od firme, katera obstaja en dan in ga še čakal, če bi lahko šel do Audi trgovca in ga odpeljal še isti dan domov za isti denar. In karkoli se že lima na njiju vsekakor ni ne KK in ne Šenica neumna.... Logika pravi, da sta bila zraven, če bo pa zadevo možno dokazat, je pa seveda druga stvar.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Za njuno delo ni treba biti prav posebno pameten. Dovolj je biti prebrisan in brez kančka vesti ( kar bi jo oseba takega kova le morala imeti ).
Pavšalni izgovori, da je sistem kriv in da sta delala, ali delata je neokusen. Še bolj neokusen je izgovor KK, da se zdi "da ne mine dan, da ne bi bila napadena".

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Jaz bi rekel takole: če ti kot končni kupec organiziraš celo mrežo, da pride avto do tebe mimo zakonskih obveznosti, potem naj plačajo vsi, ki so bili v to mrežo vpleteni - naročnik, uvoznik, posrednik,... Čeprav mi je jasno, da takšen scenarij dokazati nikakor ni enostavno delo.
V primeru, da pa nek uvoznik na lastno pest uvozi vozilo, ki ga naprej proda nič krivemu in nevednemu kupcu, pa naj kazensko odgovornost nosi izključno uvoznik. On je tisti, ki se mora zavedati, kaj počne s tem, ko se izogiba plačilu davka. Potemtakem bi moral vsak kupec postati sumničav pri vsaki ceni, češ, ne bom kupil, ker je povsod dražje kot tukaj, torej vi gotovo goljufate.

Točno tako. There's no such thing as free lunch. Če je nekaj nenevadno poceni, pa ni nekega normalnega pojasnila za to, je nekaj narobe. Pri avti recimo vrteni kilometri, da je bil karamboliran, da bo ravnokar izdihnil, ali pa da ni oz ne bo plačan DDV. Treba je pač bit previden, drugače tvegaš, da boš ostal brez ali doplačeval davelk. Kdor se tega ne zaveda, naj raje kupi nov avto pri pooblaščencu.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Ko sem takrat ko je to prišlo ven gledal po televiziji je bilo tam povedano, da sta kupovala avtomobile po običajnih cenah, katere so veljale za takšna rabljena vozila od renomiranih prodajalcev. In novinar je postavil vprašanje, zakaj bi nekdo kupil isti avto po isti ceni od firme, katera obstaja en dan in ga še čakal, če bi lahko šel do Audi trgovca in ga odpeljal še isti dan domov za isti denar. In karkoli se že lima na njiju vsekakor ni ne KK in ne Šenica neumna.... Logika pravi, da sta bila zraven, če bo pa zadevo možno dokazat, je pa seveda druga stvar.

Če si bolj prebrisane sorte, recimo, kupipš avto od missing traderja ali dveh, ki jih poznaš, po sicer "polni" ceni, pa ti pozneje razliko neplačanega DDV vrnejo (ali pa del razlike) na roke. Potem lahko (če ne ugotovijo, da si dobil del utajenega davka) mirno trdiš, da si plačal po normalni tržni ceni in nisi ne vedel ne (zaradi normalne cene in na računu izkazanega davka) mogel vedeti za utajo - in v takem primeru nikakor nisi odgovoren, te ne terjajo in ne vzamejo avta. Tovrstni primeri niso redki (iz teh zgodb z utajevalci dvaka, vmes je bilo namreč kup ljudi, ki so jim prodali avto po čisto normalni, tržni ceni, pa utajili davek).

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.832
113
Še enkrat: to veva jaz, ti, pa še kdo drug, kako je ta sistem laufal. Zdej je pa vprašanje ali to pri našem zjeb.. pravnem sistemu gre skozi in še drugo vprašanje ali si upa kdo obsodit KK in Šenico. Se strinjam, po kmečki pameti bi morala biti že za zapahi, ampak žal smo v banana republiki.

In kot sem napisal: pokaži mi normalnega človeka, kateri bi šel kupit avto za recimo 70 jurčkov od firme ustanovljene 2 dni pred nakupom, če za isti denar dobi avto od renomiranega prodajalca z vsem kar paše zraven. Ga ni. Upam, da ne bosta / nista pribila, da pač nista utegnila preverit firme, ker je bil pa les noter res ta pravega odtenka
grin1.gif
, katerega noben drug isti rabljen avto ni imel v Sloveniji.

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Ah, ne ga srati. Od kod ti zasebni kupec lahko to veš? Kako veš, da je s "predmetom prodaje" nekaj narobe, če pa ti ga uradno registrirano podjetje prodaja z uradnim in zakonitim računom? In vsi mi vedno iščemo kako bi neko stvar kupili bistveno ceneje in vsi smo priča kako se da ista stvar v neki drugi trgovini po občutno nižji ceni, ter kako cene izdelkom padajajo takorekoč preko noči.
In povej mi, kako lahko ti zasebnik preveriš, če je neko podjetje za stvar, ki jo kupuješ, plačalo vse dajatve? Ne moreš, ni pravne podlage. Ne moreš uradno preveriti ali je bila za cigarete, ki si jih ravnokar kupil, plačana trošarina. Prav tako recimo ne moreš uradno preveriti ali je bila za bencin, ki si ga natočil na Petrolu ali kje drugje, plačana trošarina. Kar poizkusi, boš videl!
In konec koncev, za vse avtomobile so bili Seničici in Kresalčici izdani računi s prikazanim DDV-jem, DMV pa se tako kot trošarina na maloprodajnih računih ne izkazuje.

In kje v tujini je stalna praksa, da nedolžen kupec plača utajene davke?

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Točno tako. Če je nekdo kupil pri nekem dilerčlu AUDI-ja ki je bil 20 in več % cenejši kot isti pri uradnem zastopniku potem je jasno, da nekaj ne štima. In tukaj izgovori v stilu nisem vedel nebi smeli iti skozi. Tako da bi lepo morali vse take uvoze ven potegnit in lastnike vozil in tiste, ki so pri uvozu sodelovali ustrezno kaznovati.

I

Izbrisan uporabnik #488

Lol, pa to je ja finta tržnega gospodarstva.
Vsak dan ti filajo reklame in laži, kje se da najceneje dobit robo.

In potrošnik gre tja kjer je ceneje, razen če je še toplo in brez papirjev.

Tu pa je šlo za nova vozila z računom in garancijo.

Ve se kdo mora plačati davek, to kupec vsekakor ni, to ni njegov problem.

Jaz na ebayu vidim marsikatero zadevo cenejšo kot pri nas, tudi preko 20%, pa ni nič sumljivo. To dokazuje, da so pri nas cene previsoke in da trg ne funkcionira.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Točno tako. Če je nekdo kupil pri nekem dilerčlu AUDI-ja ki je bil 20 in več % cenejši kot isti pri uradnem zastopniku potem je jasno, da nekaj ne štima. In tukaj izgovori v stilu nisem vedel nebi smeli iti skozi. Tako da bi lepo morali vse take uvoze ven potegnit in lastnike vozil in tiste, ki so pri uvozu sodelovali ustrezno kaznovati.

Ja pa ja ... spet eden preveč pameten ... Če meni uraden prodajlec da ORIGNAL račun, na katerem piše 20% davek, si lahko vse zakone in kaj še vem vtaknejo v rit. Za mene je mirodajen ORIGINAL račun in me kot kupca popolnoma nič ne zanima ali so oni plačali davek ali ga niso. Kot kupec nisi čisto nič kriv, če nekdo ni odvedel davka ... ti si svoje naredil.

Kar pa se tiče tistega, da je nekaj ceneje in moraš vedeti, da nekaj ni OK ... mene to čisto nič ne briga, zakaj nekdo avto prodaja ceneje kot drugje, dokler le ta ni ukraden in na njem ni zastavna pravica. Razlog, da nekdo prodaja je tudi ta, da nujno potrebuje denar, zna izračunati stroške amortizacije itd. In tukaj se nima nobeden za vtikovat.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Točno tako. Če je nekdo kupil pri nekem dilerčlu AUDI-ja ki je bil 20 in več % cenejši kot isti pri uradnem zastopniku potem je jasno, da nekaj ne štima. In tukaj izgovori v stilu nisem vedel nebi smeli iti skozi.
Grem jutri prijavit Lidl, sm kupu paradajz po 0,79, v Mercatorju je pa 1,90. To nekej ne štima in gotovo kaj goljufajo.
A ti ga boš šel pa v Mercator kupit ker si pošten?

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
Bom, kar večim napisal, dajte si še enkrat prebrati poročilo, ki je sicer res že stara novica in razne, da je ponovno zaokrožila nima kaj dosti veze z volitvami. v dobro države in zaupanja v pravno državo nadvse upam, da bodo zadevo vsaj dodobra preiskali.

Vozil je bilo pet in ne eno. Za eno bi še rekel za pet pa naj pravljicam verjame kdor hoče

vsa so bila plačana z gotovino, kar je če se ne motim okoli pol milijona evrov. V časih, ko je info revolucija pripeljala relativno lahko sledenje denarju so pri pol mio evro v gotovini razlogi za nošenje denarja v kovčkih prej razlogi skrivanja kot česa drugega.

Vozila niso bila, nič bistveno cenejša ampak prav pri vseh ni bil odveden DMV. Seveda ugibam pa vendar mogoče pa je ne odvedeni DMV romal v roke kupca?

Pri mnogih firmah so lastniki ala delavec v kopirnici na EF, ki verjetno nima nič v lasti. Firme, ki že od vekomaj ne obstajajo več.

Niso bili vsi računi pravilo izdani manjkali so tudi osnovni podatki kot so znesek ddv, zaporedna št računa in podobno.

vsakemu, ki je sposoben normalnega razmišljanja je jasno, da zadeva premočno smrdi in da je speljana zelo verjetno tako, da se na koncu ne bo dalo dokazati nič je pa daleč od neke morale ali preganjanja kriminala tajukuno. Prej se poslužuje zelo podobnih prijemov kot tajkunski prevzemi.

Da je tukaj vse ok je manj prepričljivo, kot petje Murkota.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Lol, pa to je ja finta tržnega gospodarstva.
Vsak dan ti filajo reklame in laži, kje se da najceneje dobit robo.

In potrošnik gre tja kjer je ceneje, razen če je še toplo in brez papirjev.

Tu pa je šlo za nova vozila z računom in garancijo.

Ve se kdo mora plačati davek, to kupec vsekakor ni, to ni njegov problem.

Jaz na ebayu vidim marsikatero zadevo cenejšo kot pri nas, tudi preko 20%, pa ni nič sumljivo. To dokazuje, da so pri nas cene previsoke in da trg ne funkcionira.

Ni šlo za nova vozila, kar lepo rabljena so bila.
In če je bi bili ti avti v nemčiji 20% cenbejši, kot pri nas, ne bi bilo nič narobe - samo potem je treba še davek plačat, ko pride k nam.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
Citat:

Ja pa ja ... spet eden preveč pameten ... Če meni uraden prodajlec da ORIGNAL račun, na katerem piše 20% davek, si lahko vse zakone in kaj še vem vtaknejo v rit. Za mene je mirodajen ORIGINAL račun in me kot kupca popolnoma nič ne zanima ali so oni plačali davek ali ga niso. Kot kupec nisi čisto nič kriv, če nekdo ni odvedel davka ... ti si svoje naredil.

Kar pa se tiče tistega, da je nekaj ceneje in moraš vedeti, da nekaj ni OK ... mene to čisto nič ne briga, zakaj nekdo avto prodaja ceneje kot drugje, dokler le ta ni ukraden in na njem ni zastavna pravica. Razlog, da nekdo prodaja je tudi ta, da nujno potrebuje denar, zna izračunati stroške amortizacije itd. In tukaj se nima nobeden za vtikovat.

Pa te bo kar moralo brigati ... Drugačče pač ostaneš brez. Lahko skačeš na glavo, ampak tako je - in prav je tako.

Mimogrede: če se prav spomnim, je sedaj itak tako, da avta ne moreš registrirat, dokler davek ni bil plačan ... Prideš registrirat, pa najprej pogledajo, ali je bil davek plačan. Če ni,s e sam ukvarjaš s tem, zakaj prodajlec ni plačal.

Elektronska evidenca motornih vozil
Zakon uvaja elektronsko evidenco motornih vozil, ki jo vodi davčni organ. V evidenco so vpisana vsa vozila, za katera je bil plačan davek na motorna vozila. Na ta način naj bi v Sloveniji vzpostavili evidenco o plačanih davkih. Za vozila, ki niso vpisana v to evidenco, strokovna organizacija, pristojna za ugotavljanje skladnosti, ne sme izdati potrdila o skladnosti. Tudi če to potrdilo ni potrebno za registracijo, pooblaščena organizacija ne sme registrirati vozila, če ni vpisano v evidenco motornih vozil. S tem naj bi preprečili utaje plačila davka na motorna vozila.

I

Izbrisan uporabnik #488

Kdo pa mora odvesti in plačati davek? dajmo to prvo pojasnit.

Kolikor je meni znano mora kupec prodajalcu plačati samo KUPNINO, katero oblikuje prodajalec.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
Citat:

Pa te bo kar moralo brigati ... Drugačče pač ostaneš brez. Lahko skačeš na glavo, ampak tako je - in prav je tako.

Ok, ti govoriš iz teorije jaz pa iz prakse izpred 3 let. Kot rečeno, mene ne briga čisto nič, če imam ORIGINALEN račun na katerem je razvidno, da je bil davek plačan. Od tu naprej naj se z firmo, ki je ponarejala podatke ukvarja kdor hoče. Jaz nisem dolžan spraševati na DURS ali je Mercator plačal davek za čokolino, če zelo poenostavim.

Še enkrat ponavljam, govorim o tem, da dobim orignalen račun na katerem je razvidno, da je bil davek plačan. Nič ne gre na roke in na lepe oči.