Košnja trave v nedeljo

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Me zanima, če je res prepovedano v nedeljo kositi travo okoli bajte z motorno kosilnico. Sosed je namreč prišel do mene in men po domače nazjal, da se v nedeljo ne sme kositi, da če že sam nimam spoštovanja do praznikov in nedelje, da ga drugi majo...

ok... kosit sem nehal, zanima me pa če je v zakonu kje to res napisano?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-372
113
ja neki je omenjeno v JRM-ju... čeprav dvomim da dobesedno. Ti mu reč, da loviš sončne dneve, da se trava lepo posuši, da bo dobra za futr. dons tud vsi kmetje delajo, ker lovijo lepe dni. Jebat ga, kravice morajo dobit za papat.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.702
3.307
113
Nekaj približkov...

http://www.policija.si/index.php/pogosta-vpraanja/1174

http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=44907

Torej nihče ti ne more prepovedati dela v nedeljo (lahko si ateist, ker so ravno danes binkošti), niti te ne bodo zaradi tega kaznovali.

Povsem nekaj drugega pa je obzirnost do sosedov in če nihče drug ne povzroča hrupa v vaši bližini ni ravno nujno, da ga tudi sam povzročaš, vzami si prost dan
smile-1.gif

Sicer imam namen danes pozno popoldan še nekaj trave za seno pokosit pa marsikdo tudi obrača seno, ampak tisto je ponavadi izven naselja... pri nekaterih delih moramo loviti vreme, ne praznikov.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik gloglo pravi:
Me zanima, če je res prepovedano v nedeljo kositi travo okoli bajte z motorno kosilnico. Sosed je namreč prišel do mene in men po domače nazjal, da se v nedeljo ne sme kositi, da če že sam nimam spoštovanja do praznikov in nedelje, da ga drugi majo...

Danes te verjetno ni nazjal, ker je nedelja, ampak, ker je Binkoštna nedelja - torej katoliški praznik, po rangu takoj za Veliko Nočjo in Božičem. (+ da je danes dan Primoža Trubarja)

Verjetno nisi prvič kosil v nedeljo; prej verjetno ni bilo težav.

In ne gre toliko za zakon, kot za medsebojno spoštovanje in potrpljenje. Sam moraš vedeti, ali ti sosed teži za vsako malenkost, ali pa je bila danes bolj izjema.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Tako je..ko je čas in vreme, se dela. No, košnja tistih par kvadratnih dm okoli bajte lahko počaka na kakšen drug dan, ni treba glih v nedeljo tulit po naselju z kosilnico. Drugače se pa v našem kraju reče eni ulici Nedeljska vas..le zakaj?
wink-1.gif

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Težil je nek penzjosnist, sploh nism vedu da je praznik... Bolj me zanima če bi policaje klical, če bi mi dal kazen. Lih prekrška nebi rad delal.

Skratka ni se mi dalo sploh kregat. Zato sem nehal na sred dela. Penzjosnist pač ne razume, da med tednem tudi sobote delam in je v nedeljo pač najbolj primeren dan, da kej okol bajte nardim.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik gloglo pravi:

Sicer nisi navedel, od kje si, če pa (slučajno) živiš na območji občine Krško, velja takšen odlok:

Citat:
6 člen, drugi odstavek: od ponedeljka do sobote v naseljih v času od 22. do 6. ure, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, uporabljati motorne kosilnice, motorne škropilnice, motorne žage in druge delovne naprave z motorji na notranje izgorevanje; prepoved ne velja za nujna vzdrževalna dela in kmetijska sezonska opravila,

Tako da morda niti ni problem v praznični nedelji, ampak o celoletni prepovedi.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.148
113
Nekatere občine imajo lokalne odloke o javnem redu in miru, malo pobrskaj po spletu. Npr. Krško:

II. VAROVANJE JAVNEGA REDA IN MIRU

5. člen

Prepovedana so vsa ravnanja, s katerimi se na nedovoljen način moti javni red in mir ter vznemirja občane in druge prebivalce pri delu, počitku in razvedrilu.

6. člen

Zaradi varovanja javnega reda in miru je prepovedano:
...
2. od ponedeljka do sobote v naseljih v času od 22. do 6. ure, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, uporabljati kosilnice, škropilnice, motorne žage in druge naprave z motorji na notranje izgorevanje; prepoved ne velja za nujna vzdrževalna dela in kmetijska sezonska opravila,

Globa je pri njih 200 evrov.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
...
Tako da morda niti ni problem v praznični nedelji, ampak o celoletni prepovedi.

Itak, da gre za celotno prepoved, ne samo za praznik. Kolikor razumem avtorja, mu košnja v nedeljo ni tuja - vendar se je sosed pritožil samo danes. Torej zna sosed tudi potrpeti in se je oglasil zaradi praznika.

BTW: tudi sam sem že kosil ob nedeljah, pa ni bilo težav. Seveda mi pa na misel ne pride, da bi ropotal za Veliko Noč, Binkošti...

@gloglo: ne gre za to, ali bi klical policiste ali ne; oziroma, ali bi te ti kaznovali ali ne - gre za medsebojno spoštovanje in nekoliko uvidevnosti

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
355
83
tam ko se terc po tori rola
Hm... pri nas načeloma kosilnice mirujejo v nedeljo, se pa najdejo tudi takšni... Ampak... tiste pol ure se pa menda ja da potrpeti. Kaj pa cerkveno zvonenje, jim ni moteče? Hrup avtomobilov na cesti.. jih ne moti? Penzionisti so pač ljudje, ki samo čakajo, da jih kaj zmoti... Saj vem, vsi bomo enkrat stari. Podoben primer je pri enem kolegu. Stanuje v strjenem naselju, med vrstami hiš cesta, pred hišami dovoz le za en avto parkirati. Pa se enkrat zmenimo, da gremo na furo z motorji in se dobimo pri njemu. Povsod polno, pa parkiramo motorje po celi ulici, enega za drugim, lepo prevozno, nikomur napoti. Reče kolega ''v roku petih minutpride policija''. Gledamo, kaj mu pa je. So se res pripeljali.... Kolegov sosed, upokojenec, jih je poklical, da ne more z avtom iz hiše ''ker so se neki strašni motoristi parkirali po celi ulici in se jih boji''... Hec pri vsem tem pa je, da gospod sploh nima avta... Policisti so rekli, da itak vedo za vse, ampak morajo po službeni dolžnosti priti na vsak klic, ker ''je ogroženo življenje'' Vsaj tako je stric rekel, ko je klical... No, zdaj vemo, da parkiramo vsaj pet metrov od onega dovoza. Je sicer nekaj rekel, da ga že hrup motorjev moti.... Pa je dobil odgovor, da če je vozilo šlo skozi tehničnega, se lahko vozimo od jutra do večera mimo njegove hiše, pa ne more kaj. Malo si je dal reči...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ko sem še živel skupaj s tastarimi od žene v nedeljo nisem smel kosit, prat avtomobila...da je bil mir v hiši zato sedaj, ko sem sam svoj gospod v nedeljo še z večjim veseljem kosim. Vzdržim pa se za praznike, če ne pozabim, da je praznik
redface-1.gif

THEDuke

Fizikalc
4. maj 2014
1.215
12
38
Dark Chest of Wonders
Kosil bom travo ko imam cas ponavadi zjutraj se v hladnem sploh poleti pa ni vazno kater dan. Praznikov se izogibam. Mrznim sosede ki see vtikujejo v to.

Primer uceri, ni me blo doma 3tedne pridem pa Hocem zvrtat lukno 5min mi ze zvoni sosed ce lahka ne vrtam da mu otroci spijo. Jeb*** razvajene otroke in obcutlive vataste sosede.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Pa sej kosnja trave je nujno vzdrzevalno delo....ne mors met zanemarjen okol bajte. Kosil bom pa takrat ko mam cas, pa ce je to nedelja, je nedelja. Js se tud ne vtikam v to kaj sosed dela, pa pricakujem, da se tud on ne v to kaj jaz pocnem. Da bi pa nekdo prisel tezit, da njeogvi otroc ne morjo spat....ja dej nehi.....
bonk.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
Take kot si naprimer ti ki z košnjo trave v nedeljo ko si normaleč človek vzame čas za odmor od dela in hrupa bi strpal v keho, in to za cel vikend da bi potem bolj delal med tednom
evil.gif

Pravno podlago predstavlja Uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju. Ta v 19. čl določa, da sta v I., II. in III. območju uporaba kosilnic, škropilnic, žag in drugih naprav z motorji na notranje izgorevanje, vrtalnih in brusilnih strojev, kladiv in žag ter izvajanje drugih hrupnih vrtnih in hišnih opravil, ki povzročajo v okolju visoke ravni hrupa, dovoljena od ponedeljka do sobote med 8. in 19. uro. Uporaba naprav in izvajanje opravil sta prepovedana tudi na praznik, če je dela prost dan.

Uredba v 4. členu določa tudi območja, in prav v I. območje spada naravno območje, namenjeno turizmu in rekreaciji, neposredna okolica bolnišnic, zdravilišč in okrevališč ter območje naravnih parkov.

BERI

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199545&stevilka=2170

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ma to pustiš da zraste pa ti potem sosedje pokosijo. Tako kot doctorz
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V Celovcu ne smeš odlagati steklenic v kontejner po 21 uri in v nedeljo, ker povzroča hrup... Pa vsi se tega držijo...
Glede košnje pa, no ja, danes ni edina kepa nedelja mesec nažaj in vnaprej. Bi pa včeraj kosil namesto da žari in zabija čas po šoping centrih. Za tistih 100 kvadratov trave pokosit okoli bajte ne rabiš več kot 20 minut... Meni skupaj s košenjem ob robnikih (laksarca) in pometanjem na koncu ne pobere več kot dobro uro...
Mene moti tako hrup s ceste (pa ne morem nič), zvonenje zvonov (ko pretiravajo s pritrkovanjem kot danes) kot kosilnice in štemarce ob nedeljah. In slednje niso potrebne v naselju ob neđeljah...