Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Objektivno si izpostavila zelo pomemben stranski učinek jemanja kontracepcijskih tablet - pomanjkanje testosterona. Hvala, da si se registrirala in delila z nami to pomembno ugotovitev.
Upam tudi, da opazka o nepoznavanju ženskega reproduktivnega sistema ni letela name... ker si usekala zelo mimo.
Pisal sem tako o dobrih straneh, kot o potrjenih pogostejših stranskih učinkih... Tvoje pisanje pa spominja na kakšne nasprotnike cepljenja, ki se bojijo stranskih učinkov z incidenco 1:1.000.000.
A je tako težko odpret škatlico, probat tablete in če imaš po 28 dneh vagino kot podplat v puščavskem pesku, klitoris v nivoju kože ter željo po odhodu v samostan - pač presedlaš nazaj na druge metode kontracepcije?
Odločite se že enkrat - a so kontracepcijske tablete slabe zato, ker spodbujajo promiskuiteto (tem ženskam verjetno ne manjka libida) ali so slabe zato, ker poslabšujejo kvaliteto spolnega odnosa (suha vagina in pomanjkanje libida). Katolibani trobijo prvo, eko-feministke drugo. Kaj sedaj?
Kolikor vem si pisal o tem da tabletke spodbujajo naravni ciklus?Hotela sem povedati da ga v resnici zavirajo.Se opravičujem če sem kaj narobe razumela.
Na splošno je o tem ogromno ljudi premalo poučenih,čeprav se o tem učijo že v srednji šoli.Sploh ženske,ki jih to še kako zadeva.
Zdaj pa o redkosti stranskega učinka pomanjkanja libida,me resnično zanima kaj naj bi bilo pogostejše od tega?Res redka je npr.pljučna embolija-tukaj verjetnost najbrž res ni večja od 1:1000000.Nikakor namreč ne pravim da so KT nevarne,mislim celo da v določeni meri varujejo pred kakšnimi nevarnimi zapleti,žal pa ne vplivajo najbolje na užitek pri sexu.
Da delujejo na androgen se vidi že po tem da jih predpisujejo proti aknam.Seveda ne trdim da na vsako delujejo negativno v smislu zmanjšane spolne sle.Morda kakšna ni tako močno podvržena hormonom in jo pri seksu bolj stimulira misel da ne more zanositi ali pa ima hormonske motnje ki jih tabletke celo pomagajo uredit...
Zdaj koliko žensk zadane dotični stranski učinek je težko reči.Pri moških se takoj vidi kadar imajo motnje erekcije,pri ženski pa se te težave včasih pojavijo tako počasi in potuhnjeno da jih sploh ne poveže s tabletkami.
Malo pobrskajte po raznih forumih o spolnosti,skoraj vsaka druga tema ima naslov:"zakaj imam kljub dolgi predigri suho vagino?" ali pa "zakaj nimam nobene želje po seksu?"
Ko sem malo sledila debatam,sem ugotovila da ima cca.95% žensk s temi težavami eno skupno točko-tabletke.Redke med njimi so to že ugotovile in so prenehale z jemanjem(ter poročale o izboljšanju),veliko pa jih še vedno tava v temi.Razlog za to so tudi ginekologi,ki jih vztrajno prepričujejo da za to niso krive tablete,včasih celo bluzijo da je za suhost kriva nesproščenost med seksom?!Ne bom rekla da dobršen del mokrote ne prispeva tudi vzburjenost(a pri KT dostikrat tudi to ne pomaga),vendar se večinoma v nezavrtem plodnem ciklusu že v nevzburjenem stanju izloča toliko belega toka da to zadošča za neboleč spolni odnos.
Tako pridemo do fenomena ko je ženska z istim partnerjem sprva uporabljala samo kondome,nato prešla na tabletke,po določenem času pa ugotovila da je seks popolnoma brezveze oz.je partner ne privlači več v spolnem smislu.Najbrž se je postarala,zveza po 2 letih tudi ni več tako strastna na začetku kajne,ali pa je kriv stres,nesoglasja s fantom..Potem pa enkrat preneha s tabletami,najbolj verjetno ko prične počasi delat na otroku in neverjetno,ugotovi da je partner spet ful sexi,tudi drugi so,kaj če bi še ljubimca imela?
Tako to gre,dostikrat se šele po prenehanju jemanja zavejo da jim je nekaj manjkalo.In potem povedo izkušnje za nazaj..in teh izkušenj ni malo,nasprotno,zelo veliko jih je.
Kar se pa povečanja promiskuitetnosti-ne bi rekla da je cerkev tukaj nek objektiven ocenjevalec.Oni o samem delovanju tabletk,kot tudi o spolnem življenju uporabnic vedo bore malo.Te ženske so ponavadi v resnih zvezah.Opažam tudi da je veliko takih ki seksajo samo zato da ustrežejo tipu ker jim je plačal večerjo ali povedal 5 lepih besed,nikakor torej ne zaradi potrebe.Tako da libido in količina seksa/menjava partnerjev nista nujno v sorazmerju.
Domnevam torej da tiste ki imajo avanture zaradi spolnega užitka niso na KT.