Konkretna razlika med Euriborjem in Liborjem?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
V tej temi je bilo že veliko napisanega kaj je ugodneje in vsak trdi svoje. Moje osebno mnenje je takšno da bi vzel EUR kredit. Je pa res da je trenutno 3m euribor skoraj za odstotek in pol nižji kot pred dvemi meseci, res pa je da so banke dvignile pribitke, vendar ko bo euribor začel rasti banko zaprosiš za znižanje pribitka. Pri CHF je tudi tako da ti CHF kredit izplačajo v EUR kar pomeni da že takoj izgubiš na menjalnem tečaju banke. Potem, moraš vsak mesec zamenjati obrok iz EUR v CHF ko plačuješ anuiteto, kjer spet izgubiš na tečajih, če CHF raste boš moral vsak mesec dati več EUR da boš kupil CHF, če bo obratno pa seveda manj. Euribor bo pa tudi začel rasti, tako da ne glede na to v kateri valuti vzemaš imata oba kredita svoje prednosti in slaboti.

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Nujno rabim kredit pa nimam pojma v kateri valuti vzet. V švicarjih je malenkostno manjši obrok. Par 10k na 10 let sem imel v mislih.

V švicarjih je malenkost nižji obrok, ker je trenutno libor nikakav, fiksni pribitek pa gromozanski, kar pomeni, da je kljub trenutni navidezni ugodnosti dolgoročno precej manj ugoden (fiksni pribitek ti namreč ostane vseh 10 let). Vzami v evrih, pa malo poročaj kake maš kaj ponudbe. Ti bomo povedali, če je na trgu kaj bolj ugodnega.

@pozabil kdo že ...

1,9 % se na UC da dobit.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Za SKB:

EUR:

Referenčna obrestna mera 3,28%
Obrestna marža 2,55%
Skupna obrestna mera 5,83%

CHF:

Referenčna obrestna mera 0,84%
Obrestna marža 2,95%
Obrestna mera 3,79%

Med švicarji in € s fiksno OM je kar precejšnja razlika v obroku.

Franke obračunavajo po referenčnem tečaju ECB?

V bistvu nimam veliko časa.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Drugače se da zmenit z banko da ko menjaš iz CHF v EUR, za poseben tečaj. To govorim iz lastnih izkušenj. PA za SKB--...

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Drugače se da zmenit z banko da ko menjaš iz CHF v EUR, za poseben tečaj. To govorim iz lastnih izkušenj. PA za SKB--...

daj to malo bolj razloži
sprasujem se.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ksz...

praksa je, da pravne osebe trenutno jemljejo kredite v večini primerov z euriborjem, ker je zelo nizek, za CHF pa trenutno povpraševanja skoraj ni.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Z euriborom jemljejo zato, ker ni ponudbe v CHF. Mislim, da trenutno nobena (ali pa redke izjeme) banka ne daje kreditov v Švicarjih.
Je pa razlika med euriborom in liborom še večja, kot je bila pred meseci. Euribor danes 3,16 %, libor danes 0,77%. Verjemi, da bi marsikateri podjetni vzel Švicarja, če bi ga le lahko.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Verjemi, da bi marsikateri podjetni vzel Švicarja, če bi ga le lahko.
Hm, malce si poglej gibanje tečaja v zadnjih mesecih, pa potem še enkrat povej, če bi bil pripravljen se izpostavljat valutnemu tveganju za nekaj razlike. Pa kolikor vem je pribitek na švicarja višji, tako da se ta razlika zniža.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Zakaj vsi gledate tečaj samo v obdobju dveh mesecev, ko je pač izgubil okrog 10-15% (ne vem natančno)? Dajte pogledat tečaj zadnjih 5 let!!! Pa valda, da valutno tveganje obstaja vedno, ampak na dolgi rok se je do sedaj izkazalo za zanemarljivo. Ja, pribitki so res višji, ampak skupna obrestna mera je še vedno krepko nižja, Ampak trenutno ni ponudbe kreditov v CHF.

Sem pozabik napisat, da se je tečaj že skoraj vrnil nazaj, na tistega izpred padca.

Nazadnje urejeno:

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
v 2 letih sem "prišparal" natanko 1360€ ker sem vzel kredit v liborju namesto v euriborju.imam 6 mesečni libor.2x so kredit zmanjašli 2x sedaj v zadnjem letu pa povečali.plačujem pa 12€ več kot sem z kreditom štartal