Konec navadnih žarnic

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.765
113
Citat:
Uporabnik marburg81 pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
navadna zarnica brez tezav sveti 50 in vec let skupaj, ce je treba. samo potem bos kupil tri v zivljenju... jih ima dedek v hlevih še zmeraj iz leta 50...

hysterical-1.gif
50 let in več skupaj sveti

Katere so te žarnice?
Delane so za malo višjo napetost, kot jo imamo sedaj. Ni bil vedno po celi Evropi standard 220/230V

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Boljše LED so na stopnji varčnih žarnic kar se tiče izkoristka. Če upoštevaš še izgube tokovnega vira, stvar ni več tako krasna.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
LEDice so žal še na samem začetku razvoja, po svetilnosti pa daleč od navadnih žarnic in varčnih. Gre pa napredek zelo hitro dalje. In blesavi EU komisiji bi lahko s tem odlokom počakala kake pet ali deset let. Nobene energetske krize ali prekomernega spuščanja toplogrednih plinov ne bi bilo.

Očitno se nekomu mudi hitro filat žepe.
rolleyes-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
LEDice so žal še na samem začetku razvoja, po svetilnosti pa daleč od navadnih žarnic in varčnih. Gre pa napredek zelo hitro dalje. In blesavi EU komisiji bi lahko s tem odlokom počakala kake pet ali deset let. Nobene energetske krize ali prekomernega spuščanja toplogrednih plinov ne bi bilo.

Očitno se nekomu mudi hitro filat žepe.
rolleyes-1.gif

Sploh niso na začetku razvoja. V splošni uporabi so že 50 let, le zadnja leta je bil nek napredek na področju visokosvetilnih belih LED.
Svetilnosti so že krepko čez 100 lm/W (zadnje, ki sem jih kupil imajo 140 lm/W), med tem, ko običajne varčne žarnice dosegajo okoli 100 lm/W. Torej so primerljive.
Visoke cene so posledica pogoltnosti proizvajalcev, ki prodajajo "novo tehnologijo".
No, jaz se navadnim žarnicam pač ne bom odpovedal. Varčnih žarnic ne prenašam, LED se še predrage in brez ustrezne optike mi svetloba ni všeč - preostre sence za moj okus. Pozimi me izkoristki sploh ne skrbijo, ker na ta račun porabim malo manj nafte, poleti me pa itak večino dneva ni v stanovanju tako, da je poraba za osvetljevanje smešno nizka.

Ma, naj se ti EU butli raje na kaj drugega spravijo...

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
140lm/w niti ni neka huda cifra. to ze danes dosegajo navadne visokotlacne natrijeve svetilke

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
140lm/w niti ni neka huda cifra. to ze danes dosegajo navadne visokotlacne natrijeve svetilke
Pravzaprav gredo natrijeve svetilke krepko čez 140 lm/W.

Se tebi zdi smiselno primerjati svetilnost praktično monokromatskih natrijevih svetilk z belo LED?

No, če ti 590 nm ustreza...
wink-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
no saj mas se metal hallidno, al pa CMH svetilke...z belo svetlobo

Seveda imaš, ampak kaj, ko so izkoristki slabši. Kolikor mi je znano, imajo najvišji izkoristek nizkotlačne natrijeve, ki dosegajo do 200lm/W, vse ostale žarnice, ki svetijo v človeku prijaznem spektru pa mnogo manj -> beri okoli 100 lm/W in manj.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Wikipedija pravi:
Natrijeve lučke so najbolj efektivne na watt moči.

Saj so LED lučke tudi efektivne na watt moči, samo hudiča, fajn bi bilo, da bi kdo izumil 10 wattno LED žarnico z najboljšimi ledicami. Ko bo to zunaj za normalno ceno, potem pa res lahko rečemo by-by navadne žarnice, halogenke in varčne žarnice.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Neonke delujejo na isti princip kot varčne žarnice, torej imajo približno enak izkoristek (dejansko je malo višji, kar pa je verjetno posledica, da so neonke praviloma močnejše).

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Moje mnenje...se ena v vrsti bedarij Evropske zveze. Evropska zveza, Sovjetska zveza... Namesto da bi zadevo prepustili trgu, da "nevidna roka" uredi normalen iztek zivljenjske dobe produkta klasicne zarnice, bodo zdaj sli umetno to prepovedati. Podobna brca v temo kot ukinitev analogne radiodifuzije. Se v socializmu ni bilo takih bedastih omejevanj. Lobije bi bilo potrebno prepovedati in pika, saj omejujejo konkurenco in skodljivo vplivajo na trg.

Kaj lahko naredimo potrosniki na to temo... ce ne gre vec z masovnim "obleganjem" neizvoljenih predstavnikov v organih Evropske zveze, da bi odstopili od netrzne komunisticne poteze, je se najbolj elegantna resitev class-action pritisk na dobavitelje oz. trgovine, kjer kupujemo ali bomo kupovali nove zarnice, torej:
Ker na embalazi teh zarnic ponavadi pompozno pise, da je zivljenjska doba 12 let, predlagam, da striktno shranjujemo vse racune in embalaze od takih kupljenih zarnic. V primeru, da katera mrkne pred iztekom 12 let, v trgovini striktno zahtevajmo menjavo za novo (in odstevanje do 12 let se ponovno pricne). ;D Brez pardona in pomislekov, vztrajnost se pri takih primerih ponavadi izplaca.
wink-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Najbrž gre tovarnam žarnic bolj slabo, pa se se odločili za pospešitev prodaje.
zdej je EU naredila reklamo, pa nekateri na veliko kupijejo varčne žarnice, nekateri pa delajo zalogo klasičnih žarnic.

Srotko_Bos

Pripravnik
13. nov 2008
144
0
16
Laško
www.pivo-lasko.si
KSZ
Čisto birokratski ukrep narejen za lupljenje glupe raje.
Naslednji ukrep je odprava prdenja, prdci namreč vsebujejo najhujše toplogredne pline. Subvencije za kravje prdce pa ostajajo še naprej, saj so v nacionalnem interesu.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno: