Kondenz na WC kotličku

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Monoblok stoji na tleh. Ga doma poslikam pa dam kšno fotko gor.

Odtok je zadaj, ni pa v steno. Bom res posliku kako je, za boljšo predstavo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Uf - šele zdaj videl post.

Slikaj ta tvoj monoblock - da vidimo kaj in kako imaš.

Ker tak kot je malecky zapisal - tole diši po orenk f****** varianti.

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja moral boš definitivno napisat a je v steno al je v tla odtok.

Ker če je ravno nekaj vmes je lohk cela štala. Že to, da je odtok v steno in monoblock na tleh, pomeni vrtat luknje za visečo školjko, kar pomeni res res dobre vložke (ponavadi se uporablja vnaprej vzidan okvir ali pa vsaj vijaki).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
aha...na to varianto pa niti pomislil nisem. Potem so stene tudi iz keramike, je tak?

Ne vem kako bi se dalo izvesti izolacijo od znotraj v DIY izvedbi, ker se bojim, da ti bo izolacijo potisnilo navzgor, hktrai pa ne bo stala lepo ob stenah, torej ne bo efekta.

Če nisi nekaj pretirano čustveno navezan vrzi vraga ven pa zmontiraj novega (samo glej da kupiš takega da bo zadaj izliv pasal)...kupiš samostojnega, na steno kotliček pa imaš mir.

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
S temi WC školjkami je prava groza. Vse variante sem na različnih lokacijah že videl. Vsaka ima slabosti in prednosti.
Nekaj generalnih napotkov, ki veljajo za vse. Ko boš kupoval drugo školjko bodi pozoren na odtenek bele barve. Nekatere so bolj bele, nekatere sivo-bele, nekatere nekako rumenkasto-bele. Zelo grdo je videti, če sta umivalnik in školjka različnega odtenka. tudi v glazuri je razlika. Sem moral zaradi tega menjati tudi umivalnik. Tudi nadometni kotliček se mora po odtenku ujemati s školjko.

Naslednji problem je pri odtoku iz školjke. Tisti za v tla ima lahko različen premer. Pri odtoku v zid pa je lahko školjka, ki se montira na zid ali pa rabi zadaj cev, ki pelje v zid. Nikar ne kupuj plastične rebraste, ker je navaden šit. Kupi iz trde plastike.
Pri nekaterih že montiranih školjkah je odtočna cev kovinska-emajlirana. Velik problem pa je ujeti pravi kot. Zato boš rabil cevi, ki imajo kolena. Kolena imajo nagibe 60, 45, 75, 90 stopinj. Rabil boš dva, da najdeš pravi nagib in en kos ravne cevi. Zraven kupiš še take gumijaste rebraste obroče, da bo vse tesnilo. Zopet rabiš dva kosa. Preveri in premeri na školjki premer odtočnega dela in istočasno s školjko kupi vse, da ne boš večkrat hodil in kupoval napačne kose. Tudi sam priporočam nadometni LIV kotliček.
Ko bo crknil, ga boš enostavno zamenjal za majhen denar. Ko boš vse montiral, vse stike zasilikoniraj, školjko dodatno privijači.

Problem pri monoblok školjkah je ravno rosenje, slab stik z školjko, tiši te v hrbet, rezervnih delov ponavadi ni, ker takrat ko rabiš je ta tip školjke že out.
Velik problem pa je pri vgradnih (podometnih) kotličkih. Vsi kupijo to zadevo za velik denar, da se ne sliši, da ni grdo, in kup drugih neumnosti. Zadeva dela 10 let ali kaj takega potem pa je treba menjati tesnillo ali kaj drugega. Za znoret.
Zadeva je tako težko dostopna, da rabiš otroške rokice, da dosežeš v kotliček, plus nič ne vidiš...delaš na pamet po občutku, tesnilo se večinoma ne dobi, ker so 20 let nazaj kupovali te zadeve v Italiji in takega tipa več ni. Pač vsako leto nek nov model.
V resnici pa je zadeva še vedno hrupna in se po zidu prenaša v sosednji prostor. Vsak poseg pa je občutno dražji, kot nov nadometni LIV kotliček ali kaj podobnega. Bog ne daj, da se ti kak košček plastičnega mehanizma v notranjosti odlomi, ko boš kaj čaral. Ne boš dobil nikjer.
Glede cen. Najmanj rabiš 100€. Nekako 150 do 200€ z vsemi potrebnimi deli pa bo brez dela vse skupaj. Seveda pa lahko z lahkoto zapraviš tudi nekaj 100€. In nekaj dni, če ti nekaj ne bo štimalo, boš hodil k sosedu na wc. V trgovini se probaj zmenit, da kak kos prineseš nazaj, če ti ne bo ustrezal ( mislim na tesnila in cevi)

PS: Vsak kotliček mora biti z notranje strani obložen s stiroporjem. Odpri in poglej. Če tega nima bo seveda rosil zaradi razlike v temperaturi v prostoru in vodo v kotličku. Saj se kozarec mrzlega piva tudi rosi. Lahko pa zmanjšaš ogrevanje prostora. Bi pa preveril, ker praviš da je kar lužica na tleh, če ti slučajno ne pušča tudi spoj med kotličkom in školjko. Sam pa ne boš uspel narediti vodotesno oblogo iz stiroporja, tako da to kar pozabi.
lp

Nazadnje urejeno:

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Dve slikci za boljšo predatavo

Torej odtok iz WC -ja gre v koleno in po zunanji strani (na v steno) do inštalacijskega jaška.
kompleten WC:
1349331-012.jpg

Priponke

• 1349331-012.jpg
    1349331-012.jpg
    163,6 KB · Ogledi: 2.561
Nazadnje urejeno:

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ne znam dveh prpet pa bom kar tako:

pritrditev v tla:
1349333-014.jpg

Priponke

• 1349333-014.jpg
    1349333-014.jpg
    98,8 KB · Ogledi: 1.870

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
Uff, tukaj bo pa problem. Za montažo kotlička te bo oviral ventil za vodo. Izbrati boš moral tenek kotliček pa tudi po višini bo moral biti ustrezen, da ne bo nasedel. Problem je tudi pri školjki, ki je zelo blizu zida in boš verjetno moral novo školjko bolj odmakniti in ne bodo luknje v tleh na istem mestu, oziroma celotna druga školka bo morala biti nekoliko bolj odmaknjena, da boš sploh lahko priključil odtok iz kotlička. Naslednji problem je odtok v zidu, ki je na levi strani. Malo prostora bo za koleno, pa tudi precej visoko je. Ponavadi so cca 5 do 10 cm nad tlemi in potem z razdaljo školjke od zida loviš nagib, ki mora biti tak, kot je nagib v zidu.
Prvo preveri kaj sploh je narobe s kotličkom, ki ga imaš sedaj. Ali je vedno rosil in imel lužo? Še vedno mislim, da ti pušča tesnilo med kotličkom in školjko.

PS: preveri, če ti morda ne pušča tudi povezava iz školjke v zid. Nekaj od tega je bolj verjetno, ker ne verjamem, da je vse skupaj bilo od začetka tako narejeno, da se vedno dela lužica, ampak je nastala neka napaka.

Ti keramični tudi ne rabijo nujno stiroporja, ker so že sami dovolj masini in se ne rosijo. Enostaven primer: natoči mrzlo pivo v kozarec ( je tenka stena in mala masa) in potem natoči pivo v keramično šalco. Kozarec se bo rosil, šalica pač ne.
lp

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.748
1.531
113
Tudi jaz se strinjam: po moje je nemogoče, da bi se nabralo toliko kondenza, da bi pod kotličkom nastajala luža (sem imel vse kotličke neizolirane v lajfu, razen zadnjega in sem se nagledal kondenza še pa še), prepričan sem, da ti pušča nekje na stiku cevi in kotlička oz. cevi in školjke...
zmaga.gif

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
jap, najverjetneje je res preperelo tesnilo med odtočno cevjo in školjko. Vse skupaj obriši s suho krpo ali WC papirjem, potegni vodo in poglej, če je kje kakšna kaplja.
PS: heh, morda pa pušča kaj pri pralnem stroju in zateka v smeri WC školjke
lp

Nazadnje urejeno:

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Sem prilično prepričan, da je to od kotlička saj se ne nabere samo rosa gor, pač pa se po parih potegih vode gor naberejo konkretne kaplje. V prid tej tezi je tudi to, da sedaj, ko sva dala za desko eno brisačo, ki pivna tisto vodo, ki se steče iz kotlička, se je količina vode na tleh zmanjšala praktična na nulo.

Tesnilo med odtočno cevjo in školjko sem preveril in tam je vse suho. Pri pralnem stroju je pa vse suho, tudi po tleh.

Problem je tudi tam, kjer pride cev iz wc-ja v nastavek za zidni odtok, skleda je spoj prepel, star, saj se ga ne da niti očistit, ker so mastri pri obnovi kopalnice gor napacali svašta.

Kar bom sedaj najprej naredil, je to da bom preveril še tesnilo med kotličkom in školjko (verjetno sprazneš kotliček, odviješ spodnja dva vijaka ki ga držita in snameš).

Vse bolj pa je v mislih zamenjava vsega skupaj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Hm hm...se bojim da bo ultra problem s kotnim ventilom, kot je že nekdo omenil...ker je enostavno na napačnem mestu (pa za stenski kotliček prenizko).

Čeprav osebno mi je kotliček sila všečen, je pa po tleh prava povodenj.

Pa si siguren da je toliko vode samo od kondenza ali ne mogoče zadeva kje pušča?

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
bi pa rad vido kak livov koltiček za 25 evrov paše na monoblok
confused-1.gif

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Problem je, če je vgradni kotliček..kar mislim da ni. Torej zamenjaš celotnega. Sj ni nek denar. LIVov je nekje 25 EUR, kar te ne sezuje. Geberit pa žal nisem na tekočem oz. kake druge.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
v stranišču znižaj temperaturo prostora in kondenz bo manjši
Pozanimaj se za drug dolomitov model monobloka, ki ima v sebi izolacijo in kupiš samo kotliček, čeprav pri monoblokih malo kondenza vedno nastane, sploh če stoji v toplem prostoru.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Mislim, da bi se dalo zmojstrovat kak geberit nadometn splakovalnik na monoblock, sam malce iznajdljivosti bi bilo treba.
wink-1.gif

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Včasih brzina ni ravno vrlina. In v tem primeru se je to izkazalo za čisto resnično.

Del problema sicer je kotliček, ampak bistveno manjši kot sem predvideval oziroma ne takšen, da bo potrebna menjava.

Tisti, ki ste se trudili prepričati me, da je voda od rugje ste imeli prav. Motilo je samo to, da je bila luža samo občasna.
No da ne dolgovezim, je bila luža samo takrat ko je doma gospa v 7 nadstropju in je uporabljala kopalnico z vsemi pritiklinami.
Oni dan sem namreč opazil, da je mokra stena, za kar pa niti pod razno nisem mogel zakriviti WC kotlička. Voda je iz 7 nadstropja po inštalacijskem jašku pricurila do 3 štuka in lepo pri vratcih pritekla not.

Ne vem kaj počnejo trije pred mano, da se to ne zdi nobenemu čudno in ni že sam prej zatežil ali omenjeni gospe, ki ne sanira težave, ali pa pokliče upravnika in oni urejajo te stvari.

No jaz sem naredil slednje, pa naj se upravnik z njo zajebava.