Komplet prve pomoči

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ne pozabi, da te lehko poškodovani mirno toži, če se mu zdi, da siu mu slabo pomagal. Ja, kazensko te ne morejo preganjat, če ga pri reševanju oz. nudenju PP zajebeš (recimod apovzročiš paralizo), poškodovani te pa lahko toži - te pa ne more, če mu ne pomagaš.

Iz katere trte si to zvil? Če je poškodovani pri zavesti in ok in zavestno odvrača pomoč, potem te lahko toži, če noče pomoči ti pa rineš v njega. In jasno takemu niti ne boš pomagal.

V vseh drugih primerih je nudenje prve pomoči tudi zakonsko urejeno - opustitev dejanja ki je vodilo v smrt oz. v težke poškodbe je kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Torej če nekdo krvavi, ti pa to samo gledaš potem si delno kriv (sokriv) za njegovo smrt. Ustavit krvavitev te naučijo v tečaju prvi pomoči, ki je obvezen za vsakega voznika in izgovora tipa "nisem znal" NI! Jasno se lahko izmotaš na način "ne prenesem krvi" in podobni izgovori in ti bo oproščeno (moralno pač ne).

Da te pa nekdo toži ker si nekvalitetno nudil prvo pomoč je pa nemogoče - razen če se dokaže da si zanalač delal stvari, ki jih nebi smel. Če rešiš nekoga iz gorečega vozila in mu pri tem poškoduješ hrbtenico ali pa če nekomu narediš prevezo ker krvavi in potem izgubi ud ni sodišča, ki bi iz tebe izterjalo denar.

Sicer pa so te stvari zelo teoretične, ker v večini nesreč nimaš kaj pomagat in pač pustiš vse na miru, poskrbiš pa za ostale obveznosti (klic pristojnih služb, zavarovanja kraja nesreče, ...).

Lej, mani se pač ne reskira, da me kak čudak toži in da v našem sodnem sistemu, ki je dokazano pol sodniških bebcev, še kaj iztoži. Vse, kar je treba je, da se v zakon zapiše, da nikakor in v nobenem porimeru pri nudenju PP ne odgovorjaš za posledice. Ne kazensko ne civilno/odškodninsko.

PS: dovolj je, da rečeš "ne znam".

PS2: debata je itak teoretična, sem že kdaj komu pomagal. Predvsem s tem, da sem odgnal dobronamerne reševalce, ki bi narediuli več škode ko koristi ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Odločna ideja, ki pa bi jo morali razširit še na druge dejavnosti. Torej vsakih 10 let ponovno na osvežilni tečaj svoje izobrazbe, potem na maturitetni izpit ali ponovno delat diplomo, če ne narediš pa naj te vržejo iz službe.
stupid-1.gif

[censored] ga, tudi v službi lahko zaradi neznanja lahko povzročiš škodo ali smrt, in kaj če nekoga kap na delovnem mestu ali pade po stopnicah.., ti pa ne znaš pomagat, ker nisi osvežil tečaja prve pomoči? Al pa električar zveže narobe kakšen drat, pa polovico firme lahko ubije......

Večina služb, celo delo za tekočim trakom, zahteva znanje in osvežitev le-tega. Koneckoncev tudi vsak zaposleni MORA opravit tečaj "varnosti pri delu" in ga na nekaj let obnavljat. Torej dal si popolnoma zgrešen premer, ker delovna zakonodaja je že urejena tako kot sem napisal!

varnost pri delu ne vsebuje PP ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Strinjam se sicer da se dognanja v prvi pomoči spreminjajo, ampak škatla prve pomoči vsebuje elemente, ki so identični tistim še iz partizanski časov!

Uvedba novega kompleta, sploh pa uvedba "roka trajanja" nepokvarljive robe ima samo en namen - to je polnjenje privat računov nekaterih lobijev!

Sam bi se prej zavzel in podprl obvezno izobraževanje (obnovitveni tečaj prve pomoči) na vsakih 10 let, skupaj z osvežitvenim tečajem CPP - oboje bi moralo imeti na koncu "izpit", ki če ga ne opraviš, ti vzamejo dovoljenje za vožnjo kateregakoli vozila! V kompletu tega, bi dal še osnovni zdravniški pregled (kontrola vida, sluha) in pa preizkus psiho-motoričnih lastnosti v simulatorju (pač klasičen test refleksov in dojemanja prometa). Stvar bi bila zastonj, plačevala pa bi se iz naslova letne dajatve za uporabo cest (10 EUR letno) oz. del fonda bi padel dirketno iz prometa od izrečenih kazni.

Na tak način bi bilo v prometu manj bedakov, pa ko smo že pri prvi pomoči bi jo dejansko kdo še celo znal uporabit (ker danes 80% ljudi ne zna uporabit niti ene obvezne opreme v vozilu .. začenši in končajši z varnostnim trikotnikom, prvo pomočjo, rezervnim kolesom in pa rezervnimi žarnicami)!
10.gif

Ne pozabi, da te lehko poškodovani mirno toži, če se mu zdi, da siu mu slabo pomagal. Ja, kazensko te ne morejo preganjat, če ga pri reševanju oz. nudenju PP zajebeš (recimod apovzročiš paralizo), poškodovani te pa lahko toži - te pa ne more, če mu ne pomagaš.

In je resno za razmislit, če bi komu nudil PP, ne?
Sem to pred leti takratnemu ministru Kebru naprej vrgel, pa me je gledela kot tele v nova vrata. Najprej sploh ni dojel, da obstaja tudi miožnost civilne odškodninske tožbe, potem je tumasto zamrmral nekaj v smislu da bi bilo treba to prihtat potem pa se seveda ni zgodilo nič. In če boš zdaj nekumu pobvoj prev zategnil, pa mu bo prst zato odmrl, te lahko lepo toži in iztoži. Imaš kako zavarovanje, ki ti bo to krilo, ali boš sam financiral?

Nemorem verjeti kakšne nebuloze piše neki novinar
bonk.gif

V sloveniji ni še nikoli nihče nikogar tožil zaradi take stvari. Če ne drugega, lahko pošklpdovanega pokriješ z deko ali svojo bundo ali kaj podobnega, mu daš kaj pod glavo.

MIslim kakšne berem tukaj na forumu se sploh ne čudim kam gre ta gnila slovenija
bonk.gif

Mislim res katastrofa upam da se mi kdaj kaj ne naredi pa eden od vas idiotov mimo pride
bonk.gif

To, da še nihče nikogar zaradi tega ni tožil še ne pomeni, da nihče nikogar nikoli ne bo in da se ne bo našel bebav sodnik (je takih pri nas zelo veliko) ki ne bo celo menil, da ima tožeči prav. Zakaj bi moral kdo tvegat, če je stvar rešljiva z enim samim členom zakona?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.098
16.269
113
maš point. pri vseh bebcih, ki dandanes tlačijo zemljo res ne moreš vedeti kje boš naletel na kakšnega bedaka, ki te bo v končni fazi res tožil samo zato, ker te lahko in ker je zavohal denar, kljub dejstvu, da si mu hotel samo pomagati.... sej veste... dobrota je sirota. oziroma zna bit.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Jaz sem pa že slišal za primere tožb tudi pri nas. Šlo je za poškodbe hrbtenjače, posledično invalidnosti.

Moje osebno mnenje je, da je do prihoda policistov in po potrebi reševalcev najbolj pomembno pravilno in primerno zavarovati kraj nesreče, da se zaradi tega ne zgodi še kakšen nalet, po potrebi obvestiti pristojne organe, če še niso bili obveščeni, in pomagati tistim, ki so res kritično ogroženi. Če začne avto goreti, pa se človeku še da pomagati, mu pač pomagaš, ne glede na posledice, ker hujše od tega, da zgori v avtu, ne more biti. Prav tako po svojih močeh človek pomaga pri poškodbah, kjer je nevarnost izkrvavitve, recimo ob odtrgani roki, nogi, itd. Za kaj več je pa bolje počakati na profesionalce, da ne bi naredili več škode kot koristi. Sploh človeka, pri katerem je sum na poškodbo hrbtenice, je bolje pustiti pri miru kot nestrokovno šariti po njem. Recimo zbitega otroka bi vsi nekaj premikali in prestavljali. Pa je bolje, če tega ne znajo strokovno, da se ga sploh ne dotikajo.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
S kompleti za prvo pomoč, ki ustrezajo zahtevam tega pravilnika, morajo biti opremljena vozila, prvič registrirana v Republiki Sloveniji po 1. januarju 2005. Za vozila, prvič registrirana v Republiki Sloveniji pred 1. januarjem 2005, mora biti vsebina obstoječih kompletov za prvo pomoč usklajena z zahtevami 3. oziroma 4. člena pravilnika najkasneje do 1. januarja 2008.«.

Ve kdo za kakšne ustrezne pakete z daljšim rokom uporabe ali je vedno 5 let?