Koliko donirati za gasilsko vozilo...

enigma99

Zelenc'
19. sep 2007
28
0
1
Ma kaj nujno kupit? So se že odločili za njega glede na potrebe ki jih imajo in na relacije. Bodi vesel da imajo pač takšno vozilo in da hitro pridejo do poškodovancev. Če pa rad malo dalj čakaš na pomoč, pa pojdi na Jesenice živet kjer imajo kamion TAM za prom.nezgode, ki ne doseže hitrosti 100 km/h.

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
ne morejo oni samo določit koliko jim treba dati. halo...
to se smatra kot prostovoljni prispevki in daš koliko želiš.
Pri nas se je vozilo kupovalo in vsak je dal koliko je želel. pa v svoji vasi, ne pa sosednji.
Poleg tega če so iz druge občine mora vaša občina dati dovoljnje da lahko sploh pobirajo prispevke.

enigma99

Zelenc'
19. sep 2007
28
0
1
Ja dobro, saj tale X5 ter H3 sta bila OT. Blejci niso fehtarl po hišah, ker dobijo denar drugje.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Goriski X5 je kolkr se spomnim iz casopisov bil star 5 let ko so ga dobili. Se mi zdi,da so jim ga celo 'obnovili'. Sicer ne vem kolk so kaj placali zraven, ampak ni bila nova stvar, stara in se to kot darilo...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Hja sej to je kr že navada ratala, da se hodi po bajtah. Sicer mi ni jasno kako so lahko prišli iz sosednje vasi?? Pri teti so pa kr položnice na dom poslali... in to za okol 20.000sit, al 25.000 takrat.

Hja, kaj nej rečem. Men se tud kdaj zdijo smešni tile gasilci, saj nabavljajo opremo, kot da bi imeli vsak mesec 3 intervencije na ne vem kakšnem terenu, v ne vem kakšnih pogojih. Običajno gre pa za požar kakšne hiše, dimnika, al pa vodo pumpajo iz poplavljenih cevi. Res da jo veliko na image, pa premalo na pravo funkiconalnost! Pri nas so recimo kupil Chevroleta Suburbana, za kao gozne požare (k polet jih je kr neki, k je železnica blizu). Zanjga so zmetali ful denarja že v osnovi, potem še nadgradnja, ker je bil pretežek, so morali še podvozje ojačat. Ko bi magar kupil Toyoto Land Cruise, pol cenje, pa 3x bolj sposoben avto. Ampak ne. Važno da robota V8 motor, in da so edini v slo.... ipd...

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Pa saj sploh ni važno kakšne intervencije imajo letno. Važno, je da ko pride do neke večje zadeve, da so pripravljeni. Ne govorim sedaj o popolnoma nemogočem scenariju ala stmoglavljenje letala na območju nekega PGD. Pač pa hujši požar hiše, hleva ipd. Takrat je važno, da imajo ustrezno opremo in usposobljene ljudi.
Sigurno določena društva pretiravajo in delajo neracionalno. Obstajajo tudi pijanci med gasilci. Samo posploševati to na vse je pa neumnost. In ponavadi je tako, da ljudje vidijo samo nov avto, ne vejo pa nič o temu. Tako kot v tej temi o tistem X5. Pretiravanje bla bla bla. Na koncu smo pa zvedeli, da je bil avto podarjen in star 5 let.
V našem društvu bomo recimo dobesedno menjali vozni park (če in ko bo šlo seveda). Zamenjali bomo tri vozila za dva (eden bo rabljen). Zakaj? Zato, ker se je v preteklosti kupovalo nekaj čez palec in imamo sedaj vozni park deloma neuporaben in predvsem neuporabljan. A vse kar se bo slišalo bo: Lej jih, spet menjajo, fehtarijo... Kljub temu, da bomo vozili bolje izrabili in bosta veliko primernejši.

Pa še vseeno ne morem mimo tega, da ljudje gasilce vidijo samo takrat ko jih rabijo (veliko je takih, ne bom rekel večina). Vem da se sliši zlobno a večkrat si mislim, da bi se ob akcijah zbiranja delal seznam tistih, ki niso pripravljeni pomagat. Naj potem v trenutku nesreče pride osrednja enota občine/gasilska brigada, ko pač pride. Ne to pa ni prav.
Pa sem daleč od tega, da bi kaj takšnega kadarkoli naredil in je to proti vsemu temu za kar delam kot gasilec. Samo ob branju takšnih tem in poslušanju raznoraznih komentarjev iz vseh smeri te pa prime marsikaj.

Pa kar se tiče pijanstva. Vedno so gasilci tisti, ki so pijanci in vse kar delajo je to, da pijejo. Veselice so samo velika gasilska pijanica. Zraven se pa seveda pozabi, da so gasilci v večini krajev tisti, ki poskrbijo za druženje krajanov in občanov. So tisti, ki prirejajo kulturne prireditve, gasilsko-športna tekmovanja, gradijo na maldini, vzgajajo mladino v duhu prostovoljstva in humanitarnosti, sodelujejo na praktično vseh prireditvah v različnih vlogah, se izobražujejo na različnih področjih ...
Seveda ko se ga pa napijejo na veselici ali kakšni drugi gasilski prireditvi so pa sami pijanci. Ker seveda ostali slovenci, se pa na nobeni prireditvi ne napijejo.

P.S.: Ne strinjam se z gasilci iz uvodnega posta, da se postavi ceno. Pobirajo naj se prostovoljni prispevki.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Smo rekl, ql, fantje se mal bojijo-ni panike, dejte nm dihalce, pa gremo mi naprej. In pol mi en reče, ne, mi naših dihalnih aparatov nedamo, ker so novi
bonk.gif
..

Sej vem da je želja pomagat, sam fantje pazite. Pod IDA ima vsak hitro mejo. Da ne boste koga potem reševali namesto gasili. Smo bili mi že blizu takšne situacije.
crazy1.gif

Saj veš, najprej svoja varnost
wink-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Sem vprašal že v podjetništvu pa vidim da si iz foha in boš mogoče vedel:Kaj je potrebno naredit da bo šlo tistih 0,25% moje dohodnine h lokalnim gasilcem?

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
432
83
www.weekendwarrior.si
Pri nas je predsednik poslal takle mail za namenitev:
Citat:
NAMENITEV DELA DOHODNINE ZA DONACIJE
V skladu z zakonom o dohodnini lahko davčni zavezanec rezident zahteva, da se do 0,5%
dohodnine, odmerjene po tem zakonu od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo,
nameni za financiranje splošno-koristnih namenov.
Tako davčni zavezanci rezidenti lahko določite, da 0,5 odstotka dohodnine, odmerjene od vaših
dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, ne pripada proračunu Republike Slovenije, pač
pa organizaciji, ki se na nepridobiten način ukvarja s splošno koristnimi dejavnostmi.
Prosimo vas, da namenite ta del dohodnine Prostovoljnemu gasilskemu društvu
Šmarca in nam s tem pomagate pri našem humanitarnem in prostovoljnem delu.
Davčni zavezanec lahko da zahtevo za namenitev kadar koli prek sistema eDavki na spletni
strani, pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu.
Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za
katero se dohodnina odmerja.
Izpolnjen obrazec, ki se nahaja v prilogi natisnite in izpolnite ter osebno oddajte na
vaši davčni izpostavi ali pošljite po pošti na vašo davčno izpostavo. Za Kamnik je
naslov izpostave: DURS, izpostava Kamnik, Glavni trg 24, 1240 Kamnik.
Hvala in prijazen gasilski pozdrav! PGD ŠMARCA

Priponke

• 561686-ObrazecDohodnina.pdf
    150,4 KB · Ogledi: 245
Nazadnje urejeno:

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.607
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Sramota za župana, da prisili gasilce, da hodijo fehtat po hišah!
jezen.gif

Za požarno varnost lokalne skupnosti je odgovoren župan in če ni sposoben najti denarja naj se zamisli s čim
se bojo vozili gasilci na intervencijo. Bog ne daj, da bi zagorelo pri njemu doma. Bojo gasilci ostali v garaži, ker
nimajo denarja za opremo za gašenje.
10.gif

Tu ne mislim na "višji" standard pri opremi. Gre se že za osnovno opremo, ki "pripada" društvu po kategoriji.

Fantom pa želim, da čim prej zberejo potreben denar in novo pridobitev čim prej začnejo uporabljati predvsem v preventivne namene!

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Citat:
Uporabnik grube386 pravi:
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Smo rekl, ql, fantje se mal bojijo-ni panike, dejte nm dihalce, pa gremo mi naprej. In pol mi en reče, ne, mi naših dihalnih aparatov nedamo, ker so novi
bonk.gif
..

Sej vem da je želja pomagat, sam fantje pazite. Pod IDA ima vsak hitro mejo. Da ne boste koga potem reševali namesto gasili. Smo bili mi že blizu takšne situacije.
crazy1.gif

Saj veš, najprej svoja varnost
wink-1.gif

To sem napisal na splošno za naš celotni PGD. Ni blo mišljeno kot to, da sem jaz porabil celi IDA, potem pa novega gor, pa gasa naprej (no, mogoče sm tko napisal, mišljeno je bilo pa za vse preostale gasilce-v GVCju je 6 IDA, izpite imamo pa vsi narejene)..

Vem
roza.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Nate in na avtorja.

Pa se vidva drgač zavedata, kolk pride nadgradnja? Se tudi zavedata, da četrtino denarja da občina,četrtina Gasilska zveza, polovico mora dati pa GD? Pa tudi, mogoče vesta, da gasilski dom nima nekih bajnih dobičkov? Ob intervenciji jim občina/država povrne nafto. Če se na tekmovanjih/rednih društvenih pregledih/ strokovnih vaj gasilci izkažejo, dobijo opremo (!) in ne denar!

So ti mogoče povedal, kolk potrebujejo za nov GVC (predvidevam, da GVC..)? Mi smo prebivalcem vasi povedal, da stane tolk in tolk €, občina na četrtino, mi mormo nabrat pa cca. 70k€..? Zj mi pa, brihta (brez zamere) povej, kako nej PGD nabere 70k€? Iz česa? Denarja, k ga dobi povrnjenega iz intervencije za tisto ******* nafto?
Al dejansko mislš, da se vs denar zmeče za pir? Oprosti, ampak malo pretiravaš.. PGD je bil vedno znan po temu, da so gasilci v oštariji spraznl bajbo ali dve pira.. Še vedno je tko.. In hvala bogu, da si napisal spodi nekje, da obstajajo izjeme
zmaga.gif
.
jaz ti lahko po pravici povem. Gasilci ga dost spijejo/mo, ampak tisti, t pravi, gremo tud v požar brez problema. In za take, ki prostovoljno reskirajo svoj prosti čas in življenje, mi ni škoda dat 50€ za vozilo...

Začnimo že tukaj, da si večina društev zastavi previsoke cilje... kaj točno rabjo pri nas tak skoraj profesionalen kamijon mi ni jasno. Zanimivo, da nekatera manjša društva shajajo tudi z manjšimi kamijoni, nekateri celo s kombiji ali malce večjimi terenci, pa so pri požarih zaradi zavzetosti še vedno precej bolj koristni kot tisti, ki se pripeljejo do požara v novem zglancanem kamijonu. Koliko pri večini amaterskih gasilcev sploh pomeni razlika med novim in 10 let starim kamionim... Največja ironija je pa to, da ima pri nas samo eden izpit, da ga lahko vozi.... če njega ni.......

Občina naj bi raje dala malce več denarja za ureditev požarne varnosti (hidranti itd...), društva naj bi se pa začela obnašat malo bolj racionalno, ne pa da imajo v glavi samo to, kako se bodo pred drugo vasjo lahko bahal. Konec koncev pri bolj zahtevnih reševanjih še vedno pride v poštev samo brigada iz LJ, katera je pa itak v pol ure od klica na prizorišču (govorim za naš kraj). V tem času se gasilci glih iz bližnje gostilne primajejo
smirk-1.gif

Pa še enkrat pravim... niso vsi taki. Vem za nekaj društev, ki res delajo dobro, nažalost pa ogromno takih, ki jim je gasenje požarov nekje na 5. mestu po pomembnosti.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Samo na kratko.

Če društvo kupuje vozilo, ki mu po kategorizaciji se lahko za kakršna koli sredstva iz strani občine in gasilske zveze samo obriše pod nosom.

Pol ure
hysterical-1.gif

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Je tudi vprašanje, v katero regijo spada PGD..Če v prvo, potem pomeni, da se ob malo večjem požaru (druge vasi) aktivira še tega.
Če govorim na lastnem primeru. Naš pgd spada v 1. regijo. Kar pomeni, da moramo biti mi v najboljši `formi`, kar se pričakuje/je predpisano za 1. regijo.

Lahko, da ima kak pgd še tstare TAMčke. Mi smo ga tudi imeli. Pa smo ga prodali oz. dali pgd-ju v vasi, ki ima malo prebivalcev.. Če si pa ti temeljni/okrajni PGD, pa nemorš imet tamčka..
Te zanima zakaj?
Poglej. Sosedu začne goreti hlev. Pridejo PGDjevci iz tvoje in sosednje vasi, ter začnejo gasili. Ognja neboš ugasnu s 100 litri, al pa 1000 litri vode, ane? Vsaj pri večjih požarih ne
wink-1.gif

Hočm to rečt: Tisti, ki vejo in znajo gasit, ter jim je to v veselje, potem hvala bogu, da imajo primerno opremo, ker so tudi znajo uporabljati...Bolj žalostno je tam, ko imajo nov kamion, pa strojnik nezna visozga tlaga vklopt
stupid-1.gif
..

Citat:
Koliko pri večini amaterskih gasilcev sploh pomeni razlika med novim in 10 let starim kamionim
Razen fukcionalnosti, večji in boljši opremi, boljši okretnosti, možnim 4x4 pogonom za travniške požare, večji kubaturi vode... Ne, ni je
grin1.gif

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
432
83
www.weekendwarrior.si
Hehe, no eni smo pač iz vasi in mamo še vedno TAM 80. Klinc če nimamo opreme, smo pa zato tolk bolj pridni. V zadnjih dveh dnevih 2 intervenciji - meteorna voda ogrožala hiše. Tukej ti pa ne pomaga noben super kamion. Treba na noge dat škornje, pa v roke prjet metlo pa lopato. In takih intervencij je ogromno. Da ne govorimo o lanskoletnih neurjih...

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
gasilcem se tovrstnih 50 EUR pač da! pa tudi če jih kaj zapijejo ali se malo preseravajo.
še vedno je to organizacija, ki vam bo v stiski bolj koristila, kot tisoče drugih vladnih/nevladnih, ki vam vzamejo veliko več.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Ko sem prebral tvoj komentar mi je prišlo nekaj an misel. Nihče nebi dal za gasilsko vozilo, ko pa vam bi zagorela hiša ali kakšn drug objekt bi se pa pi*dli, da niso gasilci prišli pravočasno.

Ampak res, daj tistih 50 evrov in konc. Mi vsako leto prispevamo po 15-20-30 evrov za koledar, tako, da se nabere kar lepa vsota. No saj tudi vsako leto nekam trešči in gasilcev je potem po 50-100 komadov tam kjer gori in z 3-4-5 gasilskimi vozili. Vsa vozila so obnovoljena.

IN ja še nekaj nekateri čepijo doma pa jim ni treba nič delat pri gasilcih...nekateri pa morajo delat zastonj in ja naj si potem tudi privoščijo hrano, pijačo, kar koli saj so si zaslužili.

Nam je enkrat treščilo v hlev in enkrat v hišo ... hvalabogu so bile vodne strele.

Recimo nas je na vasi 200 in hišnih številk je blizu 50, kar pomeni 50 hiš x 50 evrov= 2500 evrov za ta denar dobiš za en drek kaj vrednega oz obnovoljenega

lp

Nazadnje urejeno:

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Ob branju teme sem razmišljal ali naj sploh kaj napišem ali ne... Pa bom poskušal mal približat prostovoljno gasilstvo tudi vsem tukaj. Pisal bom pa glede na situacijo, kjer sem prisoten tudi jaz.

Sem član enega izmed 35 gasilskih društev v občini Ljubljana. Poleg PGD-jev pa v občini deluje tudi gasilska brigada. Plan alarmiranja je tak, da je na vsako intervencijo prožena gasilska brigada, če gre pa za požar pa tudi društvo, ki to območje pokriva. Glede na razsežnosti se lahko proži še druga društva. Res je, da požarov ni veliko ampak tukaj so še druge intervencije - v zadnjem času je veliko črpanj vode recimo. Kakorkoli, mi smo društvo 3. kategorije (1. je najnižja, brigada je pa recimo 7. kategorija) in imamo letno od 10 do 15 intervencij.
Kar se tiče opreme in usposobljenosti lahko rečem, da se v Ljubljani dela veliko na tem. Gasilci počasi prevzemamo tudi naloge civilne zaščite, v vsakem društvu pa je nekaj ljudi usposobljenih za "bolničarja" kar pomeni, da znajo vedno nuditi pravilno nujno prvo pomoč. Če po domače povem, gasilci postajamo "deklice za vse".

Za uspešno delovanje pa so seveda potrebna finančna sredstva. Kako, kje, kdaj jih pridobiti, se vsako društvo znajde samo zase. Veliko je odvisno od občine, ki financira gasilce. Ker smo ravno v fazi nakupa novega gasilskega vozila, lahko rečem, da je cena zanj čez 200.000 EUR, od tega zneska dobimo sredstva s strani občine, nekaj dobimo s sofinanciranjem s strani URSZR, kar velik delež pa nosimo sami. In če ta delež razčlenim, dobimo sredstva iz novoletne nabirke (koledarji), izkupičkom veselice, različnimi sponzorji in donatorji in nenazadnje tudi z lastnimi prispevki. Nikoli pa nismo nikomur rekli, da MORA prispevati. Vsak pač prispeva če želi in po svojih zmožnostih.

To bi bilo na kratko to, čeprav je to zelo obsežna tema in bi se dal o njej napisat cel roman, saj je situacija iz kraja v kraj drugačna.

Aja pa še to... Vsi ste se spotaknil ob tistega BMW-ja X5... Lahko vam povem, da je omenjeni avto DARILO gasilcem s strani nekoga, ki je bil zadovoljen z njihovim posredovanjem ob požaru na njegovi lastnini.

Vse skupaj pa lahko zaključim s sloganom, ki sem ga slišal v enem izmed slovenskih gasilskih društev:
"NAŠ PROSTI ČAS ZA VAŠO VARNOST!"