Kolesarjenje - pedala in vročina

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Jaz imam te: CYTEC COMBO - teren 60% McAdam in ca. 40% asfalt (na gorcu) - na spustih se odhaklam (v glavnem - zadnjič sem bil prepozen
frown-1.gif
).

Ali pa kaj podobnega od Shimana (je malo dražje) - in seveda ustrezne čevlje. In ja SPD toplo priporočam - kar precej "pomaga" pri vzponih.

A potem se je treba na spustih odpet? Ker točno tega me je najbolj groza, saj vidim, da gre tudi pri kolesarjenju na isti način kot pri motorjih. Najprej kot po jajcih, potem pa postopoma zmeraj več, dokler enkrat ni preveč
frown-1.gif
.
Zdej, če nimaš SPD samo rukneš kolo proč, ne vem koliko časa vzame, da se SPD odpnejo. Nič, grem ta teden enkrat v izvidnico, pa da v živo preverim te zadeve.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
ma ni to noben bav bav. Jaz niti 1x se nisem padel, ne rabis odpenjat po klancu navzdol. Odpnes pa. s horizontalnim odmikom pete navzven.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
S "prepozen" je mišljeno, da me je za ovinkom presenetil traktor - polno na bremze, podlaga makadam - mi zabije krmilo in od presenečenja pozabim nogo "obrniti" in ker sem se že čisto ustavil sem se s polno težo "vlegel" na levo koleno in tako nerodno obrnil roko, da sem si jo zabil pod rebra. Mesec dni ne smejat, ne kašljati in bog ne daj kihniti.
crazy1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Ko se navadiš se odpenjanje praktično ne razlikuje od navadnih pedal ko samo nogo daš dol s pedala. Še veš ne kdaj si odpel (če ni ravno feder na ful ampak je nastavljen tako da se odpne že pri rahlem premiku pete). In brezskrbi, odpne se tudi pri padcih. Vseh, razen tistih bočnih na križiščih pri 0 km/h hitrosti (še to mogoče samo prvi dan ko še nisi navajen).
hysterical-1.gif
Preventivno odpenjanje je pa kot sem napisal priprava na padec, čeprav ni nobenega razloga za to. In potem se odpenja preventivno ravno takrat ko je najbolj važno da je noga na pravem mestu (recimo po šodru navzdol).

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Ko se navadiš se odpenjanje praktično ne razlikuje od navadnih pedal ko samo nogo daš dol s pedala. Še veš ne kdaj si odpel (če ni ravno feder na ful ampak je nastavljen tako da se odpne že pri rahlem premiku pete). In brezskrbi, odpne se tudi pri padcih. Vseh, razen tistih bočnih na križiščih pri 0 km/h hitrosti (še to mogoče samo prvi dan ko še nisi navajen).
hysterical-1.gif

Frend je zadnjič 2x padel na eni furi v križišču na semaforju.
grin1.gif

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
To se je zgodilo takorekoč vsakemu, ki se je prvič usedel na kolo in zapel SPD. Vključno z mano.
Po dveh fureh pa ne znaš več vozit, brez da si zapet.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
To se je zgodilo takorekoč vsakemu, ki se je prvič usedel na kolo in zapel SPD. Vključno z mano.

zmaga.gif

Meni je samo žal, da me je pri obeh mojih prvih "padcih" ob ustavitvi videl nečak.
redface-1.gif

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Problem je če padeš čez prednje kolo, nazaj pri vožnji po zadnjem kolesu ali pa po kakem vzponu, če goniš tok da nimaš več moči v nogi da bi odpel. Drugače je super, ker uporabiš še mišice ki jih drugače ne moreš in imaš boljši izkoristek.
smile-1.gif

andmer99

Pripravnik
11. okt 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:

Na to temo je legendarna zgodba iz pred EU časov, ko je eden, ki je v časopisu pisal ravno o kolesarstvu, iz Avstrije "uvažal" novo kolo s SPDji. Ker ima hudič mlade, se je pri 0 km/h zapet v SPDje zvrnil na bok ravno pred slovenskim carinikom. Je bilo kar smeha na to temo.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik mtl pravi:

A potem se je treba na spustih odpet? Ker točno tega me je najbolj groza, saj vidim, da gre tudi pri kolesarjenju na isti način kot pri motorjih. Najprej kot po jajcih, potem pa postopoma zmeraj več, dokler enkrat ni preveč
frown-1.gif
. Ravno danes sem letel po makadamu s 50 km/h dol, pa počez so jarki.

Ni treba odpenjat, ampak sam se vedno odpnem, zaradi občutka...
Že od štarta, od lani pa sploh, ravno tako kot ti praviš, korajža velja, gas do daske pa proti ovinku
aplauz.gif

Ugotovitev je seveda bila, da z gladko gumo na makedamu pač ne smeš tak hitro vozit & zavirat na sprednje kolo spljoh
crazy1.gif

lp

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Če bi bil malo žleht, bi rekel, da "nije žvaka za seljaka".
evil.gif

Upam, da tvojega recepta o nezaviranju na sprednjo zavoro ne bo kdo dejansko posvojil. Pri vožnji z biciklom se zavira predvsem na sprednjo zavoro, zadnja ima bore malo zavornega učinka. Zato ti morda ne bi blokiralo sprednje kolo, bi pa naravnost iz ovinka letel v prepad. Vsekakor slabša možnost.

Kakor vsake stvari se je treba tudi vožnje z spdji naučiti. Če prigoniš v tak ovinek, kot ga ti omenjaš, je smiselno odpeti notranjo nogo, jo dati s pedala in se nanjo loviti. Če ovinek ni zelo zaprt in hitrost prevelika, je velikokrat dovolj že, da se dovolj nagneš v ovinek in to dodatno poudariš še z močnih odklonom kolena v ovinek.

Pri spustih je pomembno čim nižje težišče kolesarja. Zato je pri spustu koristno znižati sedež. Poleg tega je treba za boljši zavorni učinek vstati na pedalih in rit prestaviti za sedež. Če sediš na sedežu kot klada in samo zaviraš, po možnosti z dvignjenim sedežem, se zgodi točno to, kar si ti opisal.

Sicer sem pa nekoč, ko sem še vozil spdje, z njimi odpeljal večino spustov, tudi bikepark v MB, Kanin, Veliko Planino v Dolski graben, Krvavec pod gondolo itd. Neprimerno varneje je voziti z zapetimi pedali, ker ti sicer noga zdrsne s pedala in niti ne dojameš, da se je to zgodilo, ko se resno razmontiran znajdeš na tleh. Za resne spuste, freeride, downhill, v parkih in podobno, pa nihče več ne uporablja spd pedal, vsi vozimo s flat pedali s pini, ki čevelj odlično držijo, da ne drsi, vendar ga lahko kadarkoli snameš s pedala.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
467716-post_slo.gif

Sede na riti z odpetimi SPD-ji (kolo pelje tebe, namesto ti kolo) po šodru navzdol - v tem primeru je ene 80% dela, potrebnega za padec že opravljenega.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ker pravis, da je vecino asfalta, kupi spd pedala, v extremevitalu imajo akcijo,,kupis suhe in dobis 30% off na pedala. Jaz se ne bi odpenjal sploh, ce se odpnem se odpnem pri spustu na zaprtih ovinkih na makadamu pa se to samo notranjo nogo inse to ne vedno pa jih furam sele od letos. Vzmet odvij do konca, da cim lazje odpnes, doma mal treniraj. Ce boa padel se ne bos sam od sebe nikol odpel, vsaj zdej na zacetku. Odpnejo se tisti, ki so nadrkani na bicikl, ker ves, da pades v sekundi, vedno so mejne situacije, tko da o tem razmisljat je skoda. Bolj se mi zdi pomembna pozicija telesa pri spustih, kako ovinke vozis, tlak v gumah, da gledas v izvoz in se izogibas stvarem, ki so ti ovira, da znas kolo poslusat, da postopoma dvigujes tempo itd....

Za cestne, xc, treking zadeve so spd-ji zakon. Potegnes nogo za seboj, kar ti pomaga, ojacas misice, ki so prej bile v penziji. Za hujse zadeve, parki, enduro sem pa na flatih. Bi moral kot mulc furat DH, da bi bil se tle vpet al bi se mi pa moral bliskat za polomljene okoncine.

Glede vrocine pa,,ti sam furaj in poslusaj telo, pij vodo, dodaj kaksne elektrolite in to je to.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Če bi bil malo žleht, bi rekel, da "nije žvaka za seljaka".
evil.gif

Upam, da tvojega recepta o nezaviranju na sprednjo zavoro ne bo kdo dejansko posvojil. Pri vožnji z biciklom se zavira predvsem na sprednjo zavoro, zadnja ima bore malo zavornega učinka. Zato ti morda ne bi blokiralo sprednje kolo, bi pa naravnost iz ovinka letel v prepad. Vsekakor slabša možnost.

Kakor vsake stvari se je treba tudi vožnje z spdji naučiti. Če prigoniš v tak ovinek, kot ga ti omenjaš, je smiselno odpeti notranjo nogo, jo dati s pedala in se nanjo loviti. Če ovinek ni zelo zaprt in hitrost prevelika, je velikokrat dovolj že, da se dovolj nagneš v ovinek in to dodatno poudariš še z močnih odklonom kolena v ovinek.

Pri spustih je pomembno čim nižje težišče kolesarja. Zato je pri spustu koristno znižati sedež. Poleg tega je treba za boljši zavorni učinek vstati na pedalih in rit prestaviti za sedež. Če sediš na sedežu kot klada in samo zaviraš, po možnosti z dvignjenim sedežem, se zgodi točno to, kar si ti opisal.

Sicer sem pa nekoč, ko sem še vozil spdje, z njimi odpeljal večino spustov, tudi bikepark v MB, Kanin, Veliko Planino v Dolski graben, Krvavec pod gondolo itd. Neprimerno varneje je voziti z zapetimi pedali, ker ti sicer noga zdrsne s pedala in niti ne dojameš, da se je to zgodilo, ko se resno razmontiran znajdeš na tleh. Za resne spuste, freeride, downhill, v parkih in podobno, pa nihče več ne uporablja spd pedal, vsi vozimo s flat pedali s pini, ki čevelj odlično držijo, da ne drsi, vendar ga lahko kadarkoli snameš s pedala.
Tega zaviranja večinoma s sprednjo se kar držim, itak zadnja nima učinka skoraj (razen, da blokira
grin1.gif
.

Torej, sem si šel malo razgledat te SPD-je. Eno vprašanje: so vsi čevlji tako ozki spredaj? Stopalo imam namreč spredaj široko in ni šans, da grem s temi čevlji na kolo, saj bom znorel, ker mi spredaj stopalo komplet stisnejo. Edino eni čevlji so bili pogojno sprejemljivi s tega vidika, ampak še vedno ne popolnoma. Torej, kakšen nasvet za SPD čevlje s širokim sprednjim delom?
Še eno vprašanje: eni čevlji so imeli podplat kot normalni čevlji, nekateri pa skoraj kot kopačke. A je to kaj pomembno?
Pa preferiral bi čim bolj odprte, zračne čevlje, ker ne bi rad, da mi noge crknejo ob teh temperaturah
grin1.gif
. Če bo bolj hladno lahko vedno dam debele nogavice čez.

Recimo sedaj kolesarim v barefootkah in je zadeva fenomenalna
cheer.gif
.

Še malo off: a za spuste (downhill) uporabljate želvo? Malo me še to mika, pa ne bi ravno reber preveč izpostavljal po nepotrebnem
grin1.gif
.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Za resne spuste, freeride, downhill, v parkih in podobno, pa nihče več ne uporablja spd pedal, vsi vozimo s flat pedali s pini, ki čevelj odlično držijo, da ne drsi, vendar ga lahko kadarkoli snameš s pedala.

Mal off topic: velika večina DH tekmovalcev je spet na SPDjih in vozijo vpeti.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pejt mal po lj specializiranih stacunah pa probaj in upam, da ne kupujes cestnega cevlja. Ce ne pa poglej 5/10 suhe, ampak so ze mal bolj tko, tezji, okornejsi in za bolj spustasko bicikoiranje.

Aja, pa ne vem kje se vozis, ampak rit za zic pride prav v redkih primerih. Beri ekstremen klanec, sploh po gozdu, za ostalo bo dovolj, ce se samo mal dvignes. Ker filing je ze fajn, ko si za zicem, ampak vedi, da imas tezo precej zadaj in je sprednje kolo razbremenjeno. Kar pripelje do tega, da ko zavijes se sprednje kolo premalo zazre v podlago in ti ga odnese. Tako da po pameti, kljuc je pravilna razporeditev teze in ravnotezje.