kloroform - kje

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Ne vem sicer zakaj konkretno boš potreboval zadevo, ampak za zelo čisto zgodbo se uporablja tudi CO2 ekstrakcija. Baje ni tako komplicirano kot izgleda in ven bi naj dobil res kvaliteten izvleček...

I

Izbrisan uporabnik #9334

cheer.gif
Kako pa to izgleda?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ne vem sicer zakaj konkretno boš potreboval zadevo, ampak za zelo čisto zgodbo se uporablja tudi CO2 ekstrakcija. Baje ni tako komplicirano kot izgleda in ven bi naj dobil res kvaliteten izvleček...

Ta je res odlična, žal pa potrebuješ tlak vsaj 72 barov

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kot je rekel bizi; bi pa nimam opreme. Za domačo rabo se pa ne grem hecat z infrastrukturo. Pol raje kupim izvleček ...

Je pa to menda res dobra varianta, kolikor sem bral ...

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Tezko bos dobil tako kvaliteten izvlecek. 70 barov tudi ni tak problem. Sploh pa suhi led baje dela cudeze. Kava in podobne zadeve so baje res polnega okusa ob taksni ekstrakciji. Moram enkrat v detajle pogledati zadevo, ker mi je zanimiva.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pri ekstrakciji s CO2 se ne uporablja suhi led, temveč tekoči CO2, tako imenovana superkritična tekočina.
2474849-Carbon_dioxide_pressure-temperature_phase_diagram.jpg

Priponke

• 2474849-Carbon_dioxide_pressure-temperature_phase_diagram.jpg
    2474849-Carbon_dioxide_pressure-temperature_phase_diagram.jpg
    31 KB · Ogledi: 190

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Postopek sem zasledil na internetu in mi je bil zanimiv. Nisem pa še začel prebirati detajlov ali testirati, ker ni bilo viška časa.
Ja pri večji proizvodnji se uporablja tekoči CO2. Potrebne so črpalke, jeklenke, instalacije,.... vse za visoke tlake. Ni enostavno.

Po drugi strani pa obstajajo diy variante. In kolikor sem jaz razumel idejo je, da v cilinder nasuješ suh led (stinjen co2) dodaš sestavine za, ki jih želiš ekstrahirati in cilinder zagreješ. Led se stali in nastane zelo visok tlak in verjetno tekoči CO2.

Zadeva bi naj bila za domače igračkanje. (Ampak pozor to so visoki tlaki zadaj in ni hec za tiste, ki tega ne poznajo)!!!

Lahko pa da sem idejo narobe razumel.

ne znam videa dodati....
https://www.youtube.com/watch?v=UxAjlmaUNzs

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ta se s tem filmčkom in plexijem prav heca. V službi smo delali z visokimi tlaki. Imeli smo avtoklav iz nekaj cm debelega jekla, pokrov je bil prišraufan in še dodatno pritrjen s šestimi konkretnimi šraufi. Pa je nekoč pri nekih dvesto atmosferah ta pokrov odtrgalo in ga skozi strop poslalo v drugo nadstropje. Še sreča, da ni bilo nikogar v bližini.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.405
5.662
113
Poleg kupa kemikov....bi torej morali zaposliti še enga strojnika ( še raje navadnega šlosarja ker na terenu dobiš več izkušenj kot na laptopu) da bi vam lepo razložil kaj in kako se vidi utrujenost materiala
tongue-1.gif

Še na glavi od motorja ko podiraš vsakič menjaš stojne vijake.......vi bi pa šibal tiste šravfe na 200ATM po par let
cheer.gif