Klima in rosenje stekel

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Zadnjič, ko je bilo zunaj 10, 12 stopinj sem opazil, da mi klima oz nek del klimatskega sistema nagaja. Klima sicer deluje oz, hladi, težava nastane ko ugasnem avto in pri naslednjem vžigu oz vklopu klime se nenormalno zarosi v avtomobilu.

Enako tudi danes popoldne ko je bilo deževno in 6 stopinj. Senzor vlage v kabini je sprožil vklop klime, nič zato; težava pa pri naslednjem zagonu avtomobila. V trenutku megla...

Klimatski sistem je bil redno vzdrževan, sem pa opazil tudi bolj čuden zvok kompresorja, tuli.

Kje začeti? ( ok, obisk klimaša je jasen...)

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
običajno se rosi če si šparal na kabinskem filtru, ki je že poln vlage. Treba ga bo zamenjat in pa vsak mesec temeljito očistit šipe.

tony

Guru
23. jul 2007
9.738
1.524
113
Zamenjaj mikrofilter, pa bo
zmaga.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Kot rečeno servis je delan redno, kar pomeni, da je bil tudi pred 10k km zamenjan filter.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Zdej, če je mikro filter enako kabinskemu filtru vem, da je bil menjan, ker ga sam menjam
smile-1.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Preveri, kako je z odtokom za kondenzat, ki nastane pri delovanju klime. Tvoj opis bi lahko pomenil, da vlaga zastaja v sistemu, ob naslednjem zagonu pa jo najprej odpihneš na šipo. Je pa to zgolj moja domneva kot ena izmed možnosti.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Preveri, kako je z odtokom za kondenzat, ki nastane pri delovanju klime. Tvoj opis bi lahko pomenil, da vlaga zastaja v sistemu, ob naslednjem zagonu pa jo najprej odpihneš na šipo. Je pa to zgolj moja domneva kot ena izmed možnosti.

se en glas za zamaseno cevko za odtok kondenzata ...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.489
5.784
113
normalen pojav. pač se ne posuši v tem vremeu tam glooko pod armaturko.
par km preden nehaš vozit izklopi klimo, naj bo samo ventilacija in bo naslednjič suho

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:

Tvoj nasvet se mi zdi zelo koristen! Bom preveril, hvala !

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
normalen pojav. pač se ne posuši v tem vremeu tam glooko pod armaturko.
par km preden nehaš vozit izklopi klimo, naj bo samo ventilacija in bo naslednjič suho

Seveda je normalen pojav, ker je v mojem primeru nekaj narobe oziroma zamašano. V 100% izpravnem sistemu se to ne dogaja ( do sedaj se mi ni še nikoli ).

Kaj pa sušilec zraka...
sprasujem se.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.738
1.524
113
Sušilec klime (=sušilec plina klime) absolutno nima zveze z rosenjem.

Kateri avto? Pri nekaterih je pomembno, da se pred zimo vsako leto zamenja mikrofilter, da se šipe ne rosijo (drugi pa so narejeni bolje in na to niso tako občutljivi).

Probaj s čistilom za stekla očistiti šipe (če na njih ni svinjarije vo kondenza manj).

Dobro preveri, če ti res kje ne teče voda v kabino, obstaja tudi možnost, da ti pečka gretja pušča antifriz in se zato rosijo šipe (kar pa enostavno preveriš tako, da pogledaš, če ti zmanjkuje vode).

Še to: bullet-proof recept proti rosenju šip zjutraj je naslednji: vžgeš avto in daš gretje do konca na mrzlo in ventilator na 50%. Po nekje dveh kilometrih ga daš na 25%. Gretje na toplo prestaviš šele, ko je avto ogret. (Malo te zna zebsti, se bodo pa tako šipe najmanj rosile takoj zjutraj.)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.300
1.924
113
Moj nasvet: za začetek do poletja izklopi klimo ker je ne rabiš. Imaš vklopljeno gretje, katerega posledica je,da vstopajoči zrak segreva in mu posledično pada relativna vlažnost torej se zadeva sama od sebe odrosuje brez pomoči klime.

A ker klimo redno uporabljaš bo treba par voženj predno spraviš ves kondenz ven, ki ti trenutno dela dela probleme ob ponovnem zagonu avta.

(probaj bit dva dni brez klime in javi stanje).

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.473
357
83
34
Ne prenašam folka, ki ima čez celo leto prižgano klimo, ampak v teh dneh, ob vsem tem vnosu vode v avto je klima nuja.

tony

Guru
23. jul 2007
9.738
1.524
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Moj nasvet: za začetek do poletja izklopi klimo ker je ne rabiš. Imaš vklopljeno gretje, katerega posledica je,da vstopajoči zrak segreva in mu posledično pada relativna vlažnost torej se zadeva sama od sebe odrosuje brez pomoči klime.

A ker klimo redno uporabljaš bo treba par voženj predno spraviš ves kondenz ven, ki ti trenutno dela dela probleme ob ponovnem zagonu avta.

Sicer so kakšni avti verjetno narejeni drugače, ampak vsaj moj je tak, da gre zrak iz zunanjosti *vedno* čez uparjalnik klime, ne glede na to, če je ta vključena ali ne.

Njegov problem po mojem mnenju ni v zastoju vlage vode v uparjalniku, ker bi v tem primeru iz ventilacije grozno smrdelo. Ampak se strinjam, da lahko poskusi z ugasnjeno klimo, bo hitro videl, če bo kaj bolje.

(Pravilno delujoča) vklopljena klima je sicer v zimskem času zelo dobrodošla reč, ker pri hlajenju zraka nujno pride do kondenzacije vlage, ki se tako odstranjuje iz zraka, klima tako suši zrak, kar je točno to kar rabiš - suh zrak ne rosi šip oz. jih odrošuje.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Ne prenašam folka, ki ima čez celo leto prižgano klimo, ampak v teh dneh, ob vsem tem vnosu vode v avto je klima nuja.

Če je klima avtomatska... briga me, jaz nastavim temperaturo, potem pa naj sam mozga če jo je potrebno prižigat ali ne.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Če so pogoji takšni, da ni potrebe po klimi ( relativna vlažnost <80% ) in zmerno kvaliteten zrak je delovanje sistema zadovoljivo.
evil.gif
je v tem, da imam, kot sem že omenil, senzor kvalitete zraka in vlage. Torej sistem ( senzor ) takoj ko prepozna smrad v avtu ( gnojenje, dolga vožnja v tunelu, rosenje šip...) prižge kompresor klime (!).

Dejansko senzorja ne morem ugasnit, torej ne morem prisilit sistem da nočem klime...
smirk-1.gif

Je pa sedaj težava bolj občutna saj so se temperature dvignile in kompresor dejansko deluje ( +6 stopinj ).

Sem pa našel link, kjer je opisan postopek kako se sčisti odvod kondenza. Še v tem tednu bom to raziskal in javim
zmaga.gif

Lybra

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:

Če je klima avtomatska... briga me, jaz nastavim temperaturo, potem pa naj sam mozga če jo je potrebno prižigat ali ne.

zmaga.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:

zmaga.gif

Točno, ne razumem, kaj naj bi bilo za ne prenašati pri tem, če človek uporablja opremo, ki jo ima? Ali sem samo jaz to napak razumel?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
A ni tak, da klimo vklopiš samo poleti ko je nad 30 in ko imaš flek na majci več kot 20 cm v premeru? Poznam namreč takšne. Pa na drugi strani take, ki imajo poleti na 18 nastavljeno
rolleyes-1.gif