Klet da ali ne?

Lisica

Pripravnik
10. sep 2007
48
0
6
Sem bil tik pred nakupom ene parcele, pa se mi je zataknilo pri vprašanju kleti. Parcela je namreč ravno v postopku vpisa v zemlj. knjigo (vpis razparceliranosti) in bo v nekaj mesecih končan. Po lokacijski informaciji za vse parcele, ki so na tem območju je klet sicer mogoča, vendar lastnik pravi, da je nekje spodaj podtalnica in da so lahko težave. LI za vsako parcelo posebej bo izdana po vpisu.

Sedaj pa sem pred dilemo. Kako ugotoviti za sigurno ali bo mogoče urediti klet ali ne? Nekateri pravijo, da ne bo mogoče, spet drugi, da bo, samo, da bo gradnja dražja zaradi boljše izolacije. Kaj pa, če mi ne dajo gradbenega dovoljenja za klet? Tega seveda sedaj ne morem vedeti in zato sem pred dilemo ali kupiti parcelo ali ne.
Mogoče kdo ve, koliko je več dela in denarja, če se moraš boriti s podtalnico in bi rad klet? Verjetno je potem tu še posedanje. Kako ugotoviti, še preden parcelo kupiš, kakšno je stanje pod zemljo? Seveda mi še vedno na koncu lahko ne dajo gradbenega ampak proti temu ne morem nič.

Nekaj metrov od parcele stoji že ena starejša hiša, ki ima na pol dvignjeno klet in nimajo nobenih težav.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
najprej se poznaimaj koliko te pride izdelava kleti...potem boš ugotavljal ali si sploh namenjen dati toliko sredstev za klet.

Kot drugo se pa da (mogoče) dobiti za to lokacijo (oz. kraj) podatki nakaki globini je podtalnica....če si na območju LJ potem vprašaj na VO-KA če so na vašem koncu delali kake vrtine in nakateri globini je podtalnica (sicer je globina precej lokalnega značaja, pa vseeno dobiš nek vtis ali je govora o 5 metrih ali 30).

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Nekaj metrov od parcele stoji že ena starejša hiša, ki ima na pol dvignjeno klet in nimajo nobenih težav.
To ti pove vse.
Če tam ni težav jih tudi pri tebi ne bo, razen če boš odkopal vodni vrelec. To pa tud nebi blo slabo.
Dobro hidroizolacijo, okol hiše drenažne cevi, pa se nimaš kaj bat..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Kaj je sump?
v primeru da si na "poplavnem območju" potem upoštevaj da se lahko podtalnica lahko precej dviguje in da boš velikokrat imel v kleti veliko vode. Lokalni prebivalci ti bi znali najbrž najbolj natančno svetovati. Sicer pa skoplji luknjo vsaj toliko globoko kot bo dno kleti pa boš videl če si v vodi!
Klet katera bo pogosto poplavljena ti ne nuca veliko. Pri nas jih imajo nekateri pa so bolj ali manj prazne. Kaj ti nuca klet, če je pa vsakih nekaj let voda v njej. Včasih 5 cm(da ti omare in parket napne je dovolj), nekajkrat je pa čez okna ven teklo

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kaj je sump?

Sump6.gif

Sam moram nekaj takega narediti...

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Sam sem se odločil za hišo brez kleti, pa čeprav so mi jo nekateri svetovali ,spet drugi pa odsvetovali.Na koncu je prevagalo dejstvo ,da je klet relativno draga ,poleg tega pa ne vedno 100% izkoriščena. V kolikor pa se bo kasneje pokazala potreba bom ob hiši napravil izkop in tam napravil klet.