Kje najcenejše posneto mleko?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.186
4.154
113
Me preveč vprašaš ker nisem ljubitelj mleka!
grin1.gif


To mleko je samo pasterilizirano torej toplotno obdelano tam do 70 stopinj in je v bistu "sveže". Rok trajanja v plastenkah mislim da je 1 teden, ampak v teoriji moraš kupit svežo dobavo kar je v kakšni zakotni trgovini malce težko. Mora biti pa mleko ves čas v hladilniku (tudi neodprto).

Mleko bi moral dobiti v vsaki večji trgovini. Pa kot rečeno polnijo ga poleg svoje znamke tudi za druge (za špar vsaj kakšno leto nazaj sem 100%, mislim da ima merkator tudi take flaške za svojo "zdravo življenje" linijo, vprašanje pa kdo dela).

Aja mleko imaš v polposneti obliki (1.5 % mm).

Pa poskusi če ti ustreza, homogenizacija mleka ima tudi dobre učinke ker ne sproži direktne driske pri ljudeh ki so netolerantni na mleko (večina odraslih sesalcev sicer mleka ne prebavlja OK).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.186
4.154
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj pa praviš na ta članek?

http://www.cenim.se/336-a.html

Predvsem tole:

Citat:

Je torej homogenizirano mleko škodljivo za srčno-žilni sistem? Dokončnega odgovora še vedno ni, a dokazi, ki govorijo v prid škodljivosti, so – milo rečeno – neprepričljivi. Žal je tako stanje idealno za promotorje, ki na vsa grla kričijo, da je homogenizirano mleko sodobni strup za človeštvo.

Vam bosta 2 dcl homogeniziranega mleka ali jogurta dnevno škodovala? Brez skrbi, ne bosta. Na zdravje!

S izjavo se načeloma strinjam, sem že v prvem postu omenil besedico "kao".

Če te že zanima moje celotno mnenje. Odrasli sesalci razvijejo naravno atoleranco na laktozo oz. na mleko nasplošno (da se prisilno odstavijo od joška, po domače povedano). Mleko kot tako je za odrasle tako težko prebavljivo in povzroča lahko dosti problemov (recimo v prebavnem traktu). Ni sicer to sedaj 100% resnica, ampak v osnovi drži in odrasel človek kot tudi vsak sesalec bi se moral mleka izogibat.

Ravno s homogenizacijo pa se določene stvari spremenijo. Telo mleka ne zazna kot zanič stvar na katero je alergično ampak ga mirno prebavi. Poleg tega je mleko velik vir kalcija in je priporočljivo pitje predvsem v dobi rasti, s homogenziacijo in UHT predelavo se je ravno zaradi mleka (delno sicer tudi mleko v prahu) močno izboljšala kakovsot odraščanja tudi v nerazvitem svetu.

Sumarno meni mleko ne povzroča težav, zrastel sem ob domačem kozjem, zjutraj spijem eno belo kavo z alpskim mlekom, sicer pa mleka ne konzumiram. Ampak razlika med nehomogeniziranim in homogeniziranim mlekom je ogromna. Že če bi kaj kuhal bi videl, kako se pa to odraža v telesu (razen prej omenjene omilitve težke prebave oz. netolerantnosti) je pa tudi vprašanje. Trdim pa da škodi ne, vsaj ne bistveno (beri: srčnožilne bolezni zaradi tistega grama maščobe več v mleku ne boš dobil).
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Seveda se strinjam s člankom.

Kaj pa tista tožba proti Ljubljanskim mlekarnam, kjer je ženski pri kuhanju UHT mleka, vse skupaj eksplodiralo v ksiht in jo močno opeklo?
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.200
11.235
113
jest5 je taki kaliber, ki misli da je vsekar je novo in kar napišejo proizvajalci da tako je..pacijent. Finta je da je99,9% stvari je težko dokazat, ker se enostavno ne da delat temeljitih razsikav na ljudeh.

recimo ena taka je gradnja stanovanjskih objektov poleg visokonapetostnih vodov..po pravilniku lahko imaš spalnico 15 metrov od visokonapetostnega električnega voda ki recimo povezuje dva stičišča, preko 100 kV.. in to kao ni problem..zdaj pa mi pokaži človeka ki bi šel stanovat prostovljno v tako stanovanje. Sej vedno se pri tem zdravju zalomi pri dojenčkih. Jest5 najbolj pameten, potem pa bo imel otroka bo pa naenkrat vse sumničev in ga ne bo izpostavljal "nevarnosti".. še drugi tipični je zapenjanje pasu, sebe ne, pa kaj te boš to.. otroci pa zvezani noter ko mumije.
wink-1.gif
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.200
11.235
113
za radensko kolikor vem je glavni problem transportiranje tekočine s CO2 jem, ker se peni ko satan in dela žepe v ceveh itd, in zato jo razplinijo (kako lep izraz
evil.gif
) pa potem spajajo spet.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne bo čisto držalo. V naravni Radenski je raztopljenega tudi precej železa in aluminija. Pri odvzemu CO2 se železo in aluminij izločita, kar je zaželjeno. Potem v to očiščeno vodo CO2 spet nabutajo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.186
4.154
113
Tako ja, če radenski nebi izločali nekaterih spojin bi bila rjava (železo) in smrdela bi po žveplu (gnila jajca).

Druga stvar pa je da iz vrelca ne priteče vedno enaka sestava (sicer za radensko ne vem, ampak pri drugih vodah je to znan problem). Potem bi en dan polnili bogato s kalcijem, drug dan z žveplo, tretji dan ne bi bilo CO2ja. Skratka da se doseže kvaliteta in vedno enaka sestava se stvari delajo kot se.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
recimo ena taka je gradnja stanovanjskih objektov poleg visokonapetostnih vodov..po pravilniku lahko imaš spalnico 15 metrov od visokonapetostnega električnega voda ki recimo povezuje dva stičišča, preko 100 kV.. in to kao ni problem..zdaj pa mi pokaži človeka ki bi šel stanovat prostovljno v tako stanovanje.
A so torej vsi, ki v takih stanovanjih stanujejo (in jih ni malo), dejansko tam v hišnem priporu? Jih stražijo s kalašnikovi?
confused-1.gif


Sicer pa ne vem, kaj paničarite glede mleka in kako je narejeno. Običajno je večkrat tako, da proizvajalci pišejo čisto prav, potem pa neki maherji, ki preveč gledajo youtube, nimajo pa dejansko pojma o rečeh, razvijajo raznorazne teorije zarot. To še gostilniška znanost ni več.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.151
-8.779
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Seveda se strinjam s člankom.

Kaj pa tista tožba proti Ljubljanskim mlekarnam, kjer je ženski pri kuhanju UHT mleka, vse skupaj eksplodiralo v ksiht in jo močno opeklo?
Nič ni eksplodiralo, če smo že pri tem
smirk-1.gif

In UHT mleko ni nič posebnega glede tega. Navadno mleko lahko ravno tako na hitro vrže iz piskra(včasih so v izogib temu uporabljali vrelne kamne/steklene ploščice). Pa ne samo mleko, vsaka tekočina se lahko pregreje nad temperaturo vrelišča, če imaš na voljo prave pogoje, ter potem ob zadostni motnji v hipu zavre, ter leti naokoli
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.200
11.235
113
ti se kar tolaži... ne noben ni pod prisilo nekje, ampak mu očitno okoliščine tega ne dopuščajo, al pa so levi v glavi ne vem, to je problem tistih ki tam živijo. A ti si tudi taki jest5? no sej počasi bo četica... In ni nobene panike,lepo pa je da veš in začneš mislit.

Dandanes če nisi malo skeptika, si že povožen in lepo bee bee, pa mater saj ti nimaš nik ovca?
smile-1.gif


ti kar lepo verjemi kaj piše na etiketah pakako je to zdravo..pred 2 urama je zdravnica na radiu povedala, da ne priporoča pitje UHT mleka, verjetno je zabita zmanipulirana youtube kura in je ni za poslušat.
wink-1.gif
jaz internetu še manj verjamem kot nalepkam. oziroma znam filtrirat.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.151
-8.779
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
jest5 je taki kaliber, ki misli da je vsekar je novo in kar napišejo proizvajalci da tako je..pacijent. Finta je da je99,9% stvari je težko dokazat, ker se enostavno ne da delat temeljitih razsikav na ljudeh.

recimo ena taka je gradnja stanovanjskih objektov poleg visokonapetostnih vodov..po pravilniku lahko imaš spalnico 15 metrov od visokonapetostnega električnega voda ki recimo povezuje dva stičišča, preko 100 kV.. in to kao ni problem..zdaj pa mi pokaži človeka ki bi šel stanovat prostovljno v tako stanovanje.
Jaz grem takoj
smirk-1.gif

Če xyz ne upa stanovati nekje zaradi lastnega strahu, je to njegov problem, ki ničesar ne dokazuje.
In potem se pride do pardoksa, da so zaradi tega strahu taka stanovanja poceni, v njih živijo revnejši ljudje, ki po večini tudi bolj nezdravo živijo,... Jasno nato ni težko spacati skupaj "raziskave", ki z malo namerne selektivnosti pri obdelavi podatkov prikaže škodljivost
grims-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.151
-8.779
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
pred 2 urama je zdravnica na radiu povedala, da ne priporoča pitje UHT mleka, verjetno je zabita zmanipulirana youtube kura in je ni za poslušat.
wink-1.gif
jaz internetu še manj verjamem kot nalepkam. oziroma znam filtrirat.
Zdravnica, ki je govorila o ljudeh s kroničnimi črevesnimi obolenji, za katere tudi "obično" mleko ni priporočljivo
rolleyes-1.gif
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Nič ni eksplodiralo, če smo že pri tem
smirk-1.gif

In UHT mleko ni nič posebnega glede tega. Navadno mleko lahko ravno tako na hitro vrže iz piskra(včasih so v izogib temu uporabljali vrelne kamne/steklene ploščice). Pa ne samo mleko, vsaka tekočina se lahko pregreje nad temperaturo vrelišča, če imaš na voljo prave pogoje, ter potem ob zadostni motnji v hipu zavre, ter leti naokoli

Pri zagovoru je tehnologinja LM povedala, da se UHT mleko pri segrevanju obnaša drugače od navadnega mleka in da ga res lahko odnese iz piskra, ker se na vrhu nabere trdna skorjica maščob. Zato menda v drobnem tisku nekje piše, da ga je treba med segrevanjem neprestano mešati.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.151
-8.779
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Nič ni eksplodiralo, če smo že pri tem
smirk-1.gif

In UHT mleko ni nič posebnega glede tega. Navadno mleko lahko ravno tako na hitro vrže iz piskra(včasih so v izogib temu uporabljali vrelne kamne/steklene ploščice). Pa ne samo mleko, vsaka tekočina se lahko pregreje nad temperaturo vrelišča, če imaš na voljo prave pogoje, ter potem ob zadostni motnji v hipu zavre, ter leti naokoli

Pri zagovoru je tehnologinja LM povedala, da se UHT mleko pri segrevanju obnaša drugače od navadnega mleka in da ga res lahko odnese iz piskra, ker se na vrhu nabere trdna skorjica maščob. Zato menda v drobnem tisku nekje piše, da ga je treba med segrevanjem neprestano mešati.
Tista skorica nima nobene veze
hysterical-1.gif

Vezo ima to, da je mleko bolj homogeno in ima manj večjih trdih primesi, ob katerih bi se lahko pričelo vretje. Kar pa jasno ne pomeni, da lahko "skoči v luft" le UHT mleko. Le malenkost lažje se to naredi, kot pri "običnem"
Mešati je priporočljivo kakršnokoli mleko.