Kazni za prom. prekrške 2011

B81

22. jul 2007
37.963
11.119
113
Zdravo

Videl sem, da so s 1.7.2011 nove kazni za prekrške v CP. Nikjer pa ne vidim "lestvice" pred tem datumom, torej če je prekršek bil storjen pred 1.7.2011.

Kje bi našel to?

Hvala

gr69

Guru
15. dec 2009
11.664
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
ZVCP UPB5

Če je bil prekršek storjen pred 1.7.2011 načeloma velja, da velja kazen predpisana v zakonu, ki je ugodnejši za povzročitelja.

Če gre za primer zasega si poglej člen 115. ZPrCP - tam je določeno kateri prekrški iz "starega" štejejo v kvoto.

Mr_Orange

Pripravnik
15. avg 2007
723
3
18
49
Murgle
Da se še jaz vmešam s podobno tematiko... ali obstaja pri nas kaj takega kot rok v katerem ti mora biti vročena kazen za nepravilno parkiranje, ki jo je podelil mestni redar?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.664
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Zdaj pa res ne kužim kaj se buniš?
17758-icon_confused.gif

Glej na to kot, da si dobil 2-letni brezobrestni kredit.
evil.gif

Mr_Orange

Pripravnik
15. avg 2007
723
3
18
49
Murgle
Še eno vprašanje glede tega parkiranja. Parkiral sem na enem takem mestu, kjer sicer velja prepoved ustavljanja in parkiranja (jaz tepec pač domneval da je to samo za prehod, ne pa za trg, ki temu prehodu sledi (vedno tam več avtomobilov parkira). Ampak OK, ne bom oporekal temu, da sem narobe parkiral, torej sem pripravljen sprejeti in plačati kazen.

Stvar pa je tka, da bi pričakoval, da bom za to dobil plačilni nalog zaradi napačnega parkiranja (65 člen ZPrCP), veleumna mestna redarka pa mi je napisala nalog za neupoštevanje signalizacije (98. člen ZPrCP). Ali imajo tukaj prosto izbiro ali je kako regulirano kaj napisati (v Kanglerlandu verjetno obvezno tisto, kar je dražje)?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.664
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Ni samo Kangler taki - tudi Zoki je delal enako.

V bistvu po ZPrCP ne morejo drugače kaznovati kot neupoštevanje prometne signalizacije (preberi si oba člena in ti bo jasno).

Ne vem pa kako se je končala "ljubljanska parkirna afera" - sicer je bilo precej pritožb in govora, samega zaključka pa ne vem. Naj nekdo prilepi gor in svetuje ali obstaja "precedenčni primer" in da se na osnovi tega splača pritožiti.

IMHO - 200,- EUR za napačno parkiranje je malo močna.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Edini kazni, ki nasprotujem je zaseg vozila.

Pred kratkim sem zvedel, da so enemu znancu z mojih krajev, s koder sem doma, zaplenili avto, ki je bil vreden 8.000 evrov ... samo zato, ker je napihal 1.5 promila ... odvzeli so mu izpit in mislim, da 1500 eur kazni ... kakšnih 1500 eur kazni ... 9.500 eur kazni je dobil!
Mislim, da so ga parkrat kaznovali zaradi pasa pred tem ... Drugače pa sploh ni bil hujši prekrškar.

Ta naša država je tako neumna ... še bolj smo pa neumni mi, ker ničesar ne naredimo, da take zakone omilijo ...

Še danes ne vem, kako lahko ljudje sprejmejo tak zakon, da policija lahko zaseže avto zaradi nekega prekrška.
Se točno vidi, kakšni ljudje vodijo državo.

Problem pri zasegu je pa še en ... En od tega prijatelj je hotel odkupiti ta avto ... ko je šel v maribor po njega, pa so mu tam povedali, da ga ni več, ker so ga sprešali ...

Ta zakon se mi zdi enako popolnoma neumen kot zakon, če si državi dolžan 300 evrov, pa ti pride DURS domov zaplenit celo hišo, ki je vredna 30.000 evrov ...

Če se bi kdaj to meni zgodilo v daljni prihodnosti (še ne vemo kaj nas čaka), zagotovo jih nekdo ne bo dobro odnesel.

Glede avta ... ne vem, kako lahko nekdo zaseže tvoj avto, za katerega si mogel mesece ali leta delat, da si ga kupil. V švici takega zakona nimajo, pa so veliko več let pred nami, isto tudi v nemčiji ... Edino v ZDA imajo tak zakon ... tam pa ti zaplenejo avto že, če vidijo da si prostitutko nagovarjal, kaj še le, če si jo mel v avtu.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:

Pred kratkim sem zvedel, da so enemu znancu z mojih krajev, s koder sem doma, zaplenili avto, ki je bil vreden 8.000 evrov ... samo zato, ker je napihal 1.5 promila ... odvzeli so mu izpit in mislim, da 1500 eur kazni ... kakšnih 1500 eur kazni ... 9.500 eur kazni je dobil!
Mislim, da so ga parkrat kaznovali zaradi pasa pred tem ... Drugače pa sploh ni bil hujši prekrškar.
če bi samo napihal mu nebi vzeli avta. to je dejstvo. Bi bilo pa pametno, da si prebereš zakonodajo, preden tu pametuješ o njeni krivičnosti.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
To z zasegom se večina ljudi ne strinja PIKA. Država je en velik kradljivec, sam jebat ga. Očitno to ovcam odgovarja. Pa če si 4x preberem, al pa če si nedeljso popoldne vzamem za branje. To ni človeško,PIKA. Zaradi mene lahko poberete bajte, parcele, ma vse vzamte.
bonk.gif
Pa boš ti še vedno trobil te tvoje zakone, člene, ustavo, klapa se ti bo pa še naprej pobijala, vozila brez izpita, prodajala drogo, kradla milijone.

Tudi jaz bi bi ob izpit, najbrž tudi ob avto. Ja itak, da se ne bom ustavil, pa čeprav je bila le ena gnila dvojkica. Pripeljal sem se normalno, po omejitvah, po svoji strani. Jebat ga. Sem bil pač ob napačnem času, na nepravem mestu. Denarnica ostala cela, avto še mam. Verjamem, da pa enemu ni bilo vseeno. Sicer pa, koga boš ogrožal ponoči ob 1:00 na mojem pasu. Ja edino divjad. Če bi pa dobil 300€ pa odvzem izpita za 1 mesec, bi pa mogoče celo ustavil. Plačaš za kar si storil prekršen, malo te štrafa za en mesec, da premisliš zadeve in smo rešil. Ne pa, da se kar jemlje izpite pa avte. Pa lepo vas prosim no. Nej že sprejmejo zakon, da ti lahko pohištvo poberejo, da boste lahko še to pisal. Sej učinka na cesti tako ali tako ne bo. To smo že doumel. No ja, vsaj manjšina. Bo pa država na boljšem. To pa je nekej.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.673
3.190
113
v lokalni ostariji
tudi življenje lahko vzamete pa ne bo pomagalo kaj drastično da bi vse padlo na 0... ampak seveda, treba kasirat, pobirat avtomobile... kako omejeni morajo biti tisti ki podpirajo in zagovarjajo take zakone...

no vedno za vsakega palca raste, zato se samo smejim ko se taisti zagovorniki jezijo ko njim omejijo nekaj ker se jim ne zdi nevarno;)))) takrat se pa plošča obrne...

B81

22. jul 2007
37.963
11.119
113
To, da 18 pik vzame izpit, ni normalno. Saj ti si znal vozit pred prekrškom in znaš tudi po storjenem prekršku.

Zadnjič je bilo po TV, da 90 ali 95% avtomobilov se dobi nazaj, ko jih zasežejo, tudi merco od jankovičevega pubeca je dobila leasing hiša nazaj.
Zgleda da bo v prihodnosti res en dober radar detektor obvezna oprema v avtu.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.190
1.180
113
Citat:

To, da 18 pik vzame izpit, ni normalno. Saj ti si znal vozit pred prekrškom in znaš tudi po storjenem prekršku.
Kot prvo: nihle ti ne odvzame znanja, ampak pravico upravljati z vozilom.
Kot drugo: očitno znanje ni bilo najboljše, če je storil prekršek.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.664
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
...

Če bi "znal" voziti ne bi prišlo do situacije, da bi prilezel do 18 pik.
rolleyes-1.gif

Sedaj pa upam, da se mi ne bo zgodilo, da naredim 2-3 pizdarije in me za vsako dobijo.
tongue-1.gif

Jaz gledam na sistem pik (in na koncu tudi odvzem vozila) kot na skrajne ukrepe, ki odstranijo (no - vsaj naj bi jih - ampak to je druga tema) notorične kršitelje iz prometa.
Tako kot sem že večkrat zapisal: krišitelj se ne dela norca samo iz sistema in zakona, ampak predvsem iz vseh nas ostalih, ki se (vsaj večinoma) držimo zakona (beri: dogovorjenih norm). Nenazadnje z neupoštevanjem pravil igre tudi (dostikrat) ogroža oziroma je nevaren tudi drugim (beri: skozi rdečo, sekanje ovinkov ipd.).
To, da pa je potrebno na sistemu (pazi sad - vrsti red pomemben) vzgoje v prometu, izobraževanja, infrastrukture, zakonodaje, nadzora in kaznovanja še marsikaj postoriti je pa tudi jasno.

Še mogoče za konec. "Pritoževanje" in preklinjanje sistema v stilu exhair je nevarno, ker se s tem širi fama, da je vse narobe - in da je sistem zastavljen popolnoma napačno. Pozablja (oziroma spregleda se), da je exhair na zimskih gumah, pa ne zato, ker je zakon tako določil, ampak zato, ker ve, da so (dobre) zimske gume (naj)boljši kompromis. Nadalje, da se exhair vozi toliko, kot "znese" - ne zaradi tega, ker je frajer, ampak ker ve, da bo končal v Idrijci, če se bo delal frajerja (da ne bo zdaj kdo slučajno razumel, da se smatram OK 70 na 50 omejitve!).

Pa da ne bo zamere - exhair - nič osebnega - le najbolj glasen si .
wink-1.gif

bjani

Pripravnik
25. jan 2010
322
0
16
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:

Ta naša država je tako neumna ... še bolj smo pa neumni mi, ker ničesar ne naredimo, da take zakone omilijo ...

Še danes ne vem, kako lahko ljudje sprejmejo tak zakon, da policija lahko zaseže avto zaradi nekega prekrška.
Se točno vidi, kakšni ljudje vodijo državo.

Problem pri zasegu je pa še en ... En od tega prijatelj je hotel odkupiti ta avto ... ko je šel v maribor po njega, pa so mu tam povedali, da ga ni več, ker so ga sprešali ...

Ta zakon se mi zdi enako popolnoma neumen kot zakon, če si državi dolžan 300 evrov, pa ti pride DURS domov zaplenit celo hišo, ki je vredna 30.000 evrov ...

Če se bi kdaj to meni zgodilo v daljni prihodnosti (še ne vemo kaj nas čaka), zagotovo jih nekdo ne bo dobro odnesel.

Glede avta ... ne vem, kako lahko nekdo zaseže tvoj avto, za katerega si mogel mesece ali leta delat, da si ga kupil. V švici takega zakona nimajo, pa so veliko več let pred nami, isto tudi v nemčiji ... Edino v ZDA imajo tak zakon ... tam pa ti zaplenejo avto že, če vidijo da si prostitutko nagovarjal, kaj še le, če si jo mel v avtu.

na koliko bi pa ocenil škodo, ko bi ta tvoj znanec v vinjenem stanju povozil tvojo punco
confused-1.gif

raje se vprašaj kolikokrat je ta tvoj znanec vozil v vinjenem stanju in le zahvaljujoč sreči ni povzročil nesreče ...bodi vesel, da takega osebka ni več na cesti
smirk-1.gif

in še ..eno balkansko državico, na prehodu iz socilaizma(z geslom "zakoni so zato, da se kršijo"), v demokracijo, katero si itak vsak predstavlja po svoje in kjer si vsak po svoje razlaga zakone, predpise, primerjati z eno Švico, Nemčijo
bonk.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Denis pravi:

Zadnjič je bilo po TV, da 90 ali 95% avtomobilov se dobi nazaj, ko jih zasežejo, tudi merco od jankovičevega pubeca je dobila leasing hiša nazaj.
Zgleda da bo v prihodnosti res en dober radar detektor obvezna oprema v avtu.

Velika napaka! Avtomobile bi smeli po moje vračati le izjemoma. Itak se zaseže vozila le večkratnih kršiteljem, ki kar ponavljajo in ponavljajo težje prekrške.