Kazni za kolesarje

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
a se je treba zmeraj po drugih državah zgledovat...
saj to je dober zakon za kolesarje same..res vas ne razumem zakaj bi bili proti temu zakonu. a če greš z motorjem v trgovini jo tud ni treba nosit?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ni čisto smiselna primerjava za obvezno čelado za kolesarje in pešce. navsezadnje s kolesom dosegamo višje hitrosti kot, če gremo peš. Tudi, če tečeš si počasnejši in pa bolj okreten.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
saj to je dober zakon za kolesarje same..res vas ne razumem zakaj bi bili proti temu zakonu. a če greš z motorjem v trgovini jo tud ni treba nosit?

?? In zakaj zdaj po meni (vsaj tako razumem) - moj post je bil zgolj odgovor na vprašanje ynos , kako je v drugih državah - nisem nikjer zapisal, da je kje boljše ali slabše ali da se je treba zgledovati po ne vem komu (komentar glede Finske jemljite sarkastično, glede španskega predpisa pa je tudi moje osebno mnenjen zgolj na ta predpis).
Moje mnenje glede čelade pa imaš par postov višje.

Tak - če boste še naprej taki do mene ne bom nikoli več nič poiskal namesto vas!
tongue-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik ales85 pravi:
Ni čisto smiselna primerjava za obvezno čelado za kolesarje in pešce. navsezadnje s kolesom dosegamo višje hitrosti kot, če gremo peš. Tudi, če tečeš si počasnejši in pa bolj okreten.

Hm, če so pešci toliko bolj okretni, zakaj jih je potem takem več v črni kroniki (mislim da na cesti umre 2x več pešcev kot kolesarjev).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik ales85 pravi:

Hm, če so pešci toliko bolj okretni, zakaj jih je potem takem več v črni kroniki (mislim da na cesti umre 2x več pešcev kot kolesarjev).

Zato, ker jih je mogoče več v prometu in so bolj "hepasti" (beri: v črno/temno oblečeni ponoči, tečejo čez cesto kot kure brez glave, ... - pa še eno par nesrečenikov je v statistiki, ki so ob trenutku nesreče bili izven vozila (ali tiščali bicikel)
crazy1.gif
).

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Ravno zadnjič sem razmišljal, kako se po novem nakaže smer zavijanja na kolesu. Kolikor sem zasledil, morata biti obe roki na krmilu...

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:

?? In zakaj zdaj po meni (vsaj tako razumem) - moj post je bil zgolj odgovor na vprašanje ynos , kako je v drugih državah - nisem nikjer zapisal, da je kje boljše ali slabše ali da se je treba zgledovati po ne vem komu (komentar glede Finske jemljite sarkastično, glede španskega predpisa pa je tudi moje osebno mnenjen zgolj na ta predpis).
Moje mnenje glede čelade pa imaš par postov višje.

Tak - če boste še naprej taki do mene ne bom nikoli več nič poiskal namesto vas!
tongue-1.gif

ni letelo nate.

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.570
29
48
Podpiram kazni (kjer gre za kršenje prometnih predpisov, zaparkirane kolesarske steze ipd. so izjema) in čelade, pa čeprav sem sam veliko na kolesu.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Uvedba raznih strogih zadev pri kolesarjenu bo spodbudila manjšo uporabo koles...kar pa ni v interesu Jankoviča.
grin1.gif

Pa ne da ti verjameš, da bo "rent-a-bike" deloval? Po mojem bodo čez 3 dni brez koles - je ipak balkan blizu!
evil.gif

(Stojala pa bodo čez teden dni na Dinosu
grims-1.gif
)

strojan.press

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.570
29
48
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
kreteni, ki se vozijo kretensko, naj kar nosijo čelade, se strinjam ja..
wink-1.gif
jaz je ne rabim za moje fure
Potreboval bi jo, če bi te nabasal [censored] kretenski.
wink-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
od punce sodelavca je lani žena prepričala, da začne nosit čelado, naslednji teden, ga je eden z avtom zbil, prej pa zadnjih 5 let s peciklom na šiht in nazaj, pa še padel ni

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
kreteni, ki se vozijo kretensko, naj kar nosijo čelade, se strinjam ja..
wink-1.gif
jaz je ne rabim za moje fure

Dokler ne bos naletel na kretena v avtu, ti vzorni voznik
smile-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
ahja, torej trdiš, da slušalke manj ovirajo da slišiš zunanji hrup kot zvočniki v avtu?

poleg, tega, je tudi prepovedano preglasno nabijanje muzike v avtu

Trdim samo, da lahko s slušalkam slišiš vse (tako kot v avtu) ali nič (tako kot v avtu)... iz tega lahko povzamem, da se mi zdi neumno formulirati kazen glede na nošenje slušalk... lahko pa zaradi mene dajo kazen za preglasno poslušanje glasbe (enako kot v avtih).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Saj to je verjetno tudi namen.

In ker je malo težje meriti dB v slušalkah mimovozečga biciklista so pač "poenostavili" in na splošno prepovedali slušalke med vožnjo.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ja dobr no, a tko ko je do sedaj pa ni uredu? Mularija naj ima obvezno celade, odrasli pa po zelji. Tist, ki meni, da jo potrebuje jo bo itak sam na glavo obesil. Js je ne rabm. Ker vem kje se vozim in kako se vozim....ce me pa [censored] zbije je pa cist useen a jo mam al ne....Folk, ki nima pojma in ne gleda ter se zanasa na svojo prednost jo bo slej ko prej skupil....tko da... Ce imas pa slusalke, je pa potrebno tolk bolj gledat okoli sebe! Prepovedal jih pa tudi nebi. Se mal, pa bo zakon napisan kaj lahko oblecem za na ulico.
bonk.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Saj jaz tudi ne zagovarjam 100%, da mora biti uzakonjena (obvezna) uporaba čelade na kolesu - priporočilo bi bilo več kot dovolj.
Vendar če bo zakonsko obvezna (sicer brez predpisane kazni - tak je trenutno predlog zakona) se je treba zavedati, dabodo to pograbile zavarovalnice in se bodo prav veselo poskušale izogniti plačilu zavarovalnin, če bo prišlo do poškodbe ob padcu, nesreči itd.

Glede slušalk - čeprav se zdi na prvi pogled pretirano, ima (vsaj v mojih očeh) smisel. Če si na cesti (v prometu) in ne moreš uporabljati vseh čutov predstavljaš "nevarnost" za sebe in druge - velja tako v avtu, kolesu ali peš. Zanašati se na to, da bodo ljudje poslušali na taki glasnosti, da bodo slišali še ostalo, je pa iluzorno. Torej gre samo prepoved - žal.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Saj jaz tudi ne zagovarjam 100%, da mora biti uzakonjena (obvezna) uporaba čelade na kolesu - priporočilo bi bilo več kot dovolj.
Vendar če bo zakonsko obvezna (sicer brez predpisane kazni - tak je trenutno predlog zakona) se je treba zavedati, dabodo to pograbile zavarovalnice in se bodo prav veselo poskušale izogniti plačilu zavarovalnin, če bo prišlo do poškodbe ob padcu, nesreči itd.

Saj nekako tako naj bi bilo - je predpisana, ni pa kazni, če jo ne nosiš. Itak je po regionalnih cestah že čudno videti kolesarja brez čelade, torej se je zavest v tem smislu kar dvignilo. Pa saj podobno je pri smučanju... najprej ni nihče hotel povezniti čelade na pisker, sedaj se pa že prav čudno počutiš če smučaš samo v kapi.
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Je pa res "čudno" - čelada tudi za odrasle obvezna - pa brez kazni za nenošenje (@alko in sintič - evo tu je zdaj en lep primer "soft" predpisa - pa dajte preštet koliko več čeladerjev bo
grims-1.gif
).

Ce bi bile kazni (saj ves, "za polnjenje proracuna"), bi jih bilo -3.7%, pa vsi brez celad bi se vozili v nasprotni smeri po avtocesti na begu pred policijsko patruljo v kajaku, ampak s takim pristopom jih bo pa definitivno vsaj 118% ! Veliki vodja odobravati, howgh
nahrung002.gif