Kazni za kolesarje

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Živjo,

zadnjič smo se malo pogovarjalo o tem, kaj te lahko vse doleti na kolesu... in menda je bilo nedolgo tega na preverjeno (?) en prispevek, da menda ne smeš imeti niti obeh slušalk naenkrat v ušesih in podobno. Poleg tega da ti vzamejo tudi B kategorijo, če napihaš na kolesu... obstaja kje seznam možnih kazni in €€ ki jih plačaš?

btw, kaj si mislite o obveznih čeladah? V mestu bo to moralo izgledati super smešno (
grin1.gif
) čeprav za izven se čisto strinjam...

Lp
Peter

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Zakaj pa ne? Saj so kolesarji prav tako udeleženci v prometu, včasih pa nekateri vozijo res tako, da bog pomagaj. Sosed je na cesti izven naselja do smrti povozil prijateljevega očeta, ki je bil tako nabasan, da se niti ni mogel peljati in je za nepreglednim ovinkom sredi ceste ob sebi rinil kolo. Pa to ni bilo nič nenavadnega, saj smo praktično vsi vozniki vsaj enkrat naleteli nanj v takem položaju, ampak se je do takrat vse srečno končalo. Bilo pa je samo vpračaje časa.

Zakaj pa ne čelade v mestu? Mislim, da imaš tam več šans da te nekdo nabaše na havbo kot pa na podeželju.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Jebejo se naj z čeladami..a zdej, ko se zapeljem do trgovine, naj si natikam čelado? sigurno je kakšen žlahtnik od Kresalke poceni uvozil n čelad iz Kitajske, pa si obeta dober posel pa malo lobira zdej
crazy1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Eno je biti udeleženec na regionalki kjer folk z avti vozi 100+ (tam mi ne pride na misel da bi bil brez čelade), ampak v mestu kjer naj bi bil promet malo bolj umirjen, vozi se po kolesarskih, manjše hitrosti... si pa dejansko čisto ločen od ostalega prometa. Očitno bomo ven hodili peš, ker s čelado te ne bodo nikjer gledali, pa itq ne smeš spit več ko enega piva
rolleyes-1.gif

Lp

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Živjo,

zadnjič smo se malo pogovarjalo o tem, kaj te lahko vse doleti na kolesu... in menda je bilo nedolgo tega na preverjeno (?) en prispevek, da menda ne smeš imeti niti obeh slušalk naenkrat v ušesih in podobno. Poleg tega da ti vzamejo tudi B kategorijo, če napihaš na kolesu... obstaja kje seznam možnih kazni in €€ ki jih plačaš?

btw, kaj si mislite o obveznih čeladah? V mestu bo to moralo izgledati super smešno (
grin1.gif
) čeprav za izven se čisto strinjam...

Lp
Peter

edino pravilno. nimaš kj nosit slušalk....
tud za čelado se mi zdi to pravilno...v končni fazi je to plus za samega kolesarja in njegovo varnost..
jaz sem se navadil in se ne vsedem več na kolo brez čelade.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Eno je biti udeleženec na regionalki kjer folk z avti vozi 100+ (tam mi ne pride na misel da bi bil brez čelade), ampak v mestu kjer naj bi bil promet malo bolj umirjen, vozi se po kolesarskih, manjše hitrosti... si pa dejansko čisto ločen od ostalega prometa. Očitno bomo ven hodili peš, ker s čelado te ne bodo nikjer gledali, pa itq ne smeš spit več ko enega piva
rolleyes-1.gif

Lp

saj je dost da se prevržeš s kolesa pri 0km/h in si glavo razbiješ

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
kreteni, ki se vozijo kretensko, naj kar nosijo čelade, se strinjam ja..
wink-1.gif
jaz je ne rabim za moje fure

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Slab argument. Ker lahko v gostilni padeš s stola... dajmo raje sedet na tleh in dat kazni vsem ki sedijo na stolih
grin1.gif

Slušalk pa res ne štekam... sej v avtu tut lahk maš muziko?
tongue-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Ko boš pristal na havbi ker si kretensko pripeljal po napačni strani ceste boš še vesel čelade.

Je*** tak zakon, ki predpisuje čelade in varnostne pasove. Če glava ni zadosti pametna da bi vedela da se mora zaščititi. Pol ne vem zakaj moramo napisati zakon, da bi zavaroval te idiote z iq pod 0.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Slab argument. Ker lahko v gostilni padeš s stola... dajmo raje sedet na tleh in dat kazni vsem ki sedijo na stolih
grin1.gif

Slušalk pa res ne štekam... sej v avtu tut lahk maš muziko?
tongue-1.gif

muzika v avtu ti še vedno omogoči, da slišiš druge zvoke

pri slušalkah so zunanji zvoki čisto preglašeni

glede padanja s stolov, kaj misliš, da je bolj verjetno? še posebej, če se voziš recimo na fax/šiht vsak dan v rush hourju

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
rolleyes-1.gif

Lp

Po mojem pa je ravno v mestu hasek od čelade - če te na regionalki nekdo "pobere" z 100+ je čisto vseeno ali imaš čelado ali ne, če se pa v mestu "skotaš" ti pa zna čelada rešiti betico (ne vem ali je kateri, ki ima dovolj trdo, da bi preževil bližnje srečanje betice in robnika).

Kar se mene tiče imam čelado 90% na buči ko bicikliram - pa tudi če grem samo v trgovino (in verjemite mi - na vasi te še bolj začudeno gledajo kot v mestu).

Je pa res "čudno" - čelada tudi za odrasle obvezna - pa brez kazni za nenošenje (@alko in sintič - evo tu je zdaj en lep primer "soft" predpisa - pa dajte preštet koliko več čeladerjev bo
grims-1.gif
).
Bo pa folk verjetno "čutil" posledice tudi finančno - bo namreč zavarovalnica rekla: A padel s peciklom? Bogi! A mel čelado? A da ne? A veš pa kaj v zakonu piše? A da ne? Saj je vseen - če nisi prebral si si sam kriv! Pa mimgrede - sam plači zdravljenje - aja pa kake odškodnine tudi pozabi!
grims-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
muzika v avtu ti še vedno omogoči, da slišiš druge zvoke

pri slušalkah so zunanji zvoki čisto preglašeni

Tako kot lahko muziko v avtu poslušaš od tihega (ko še vse slišiš) do ekstremno glasnega (ko ne slišiš niti rešilca več), imaš lahko glasbo na slušalkah tiho (da slišiš vse) in naglas (ko ne slišiš nič drugega).

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ahja, torej trdiš, da slušalke manj ovirajo da slišiš zunanji hrup kot zvočniki v avtu?

poleg, tega, je tudi prepovedano preglasno nabijanje muzike v avtu

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
ksz...

Še nekaj glede kazni za kolesarje (npr. odvzema izpita,ker na kolesu napihal 1+).

Po ZVCP-1 UPB5 - razlaga pojmov:

23. člen

Citat:
65. voznik je oseba, ki na cesti vozi vozilo;

23. vozilo je vsako prevozno sredstvo, namenjeno vožnji po cesti, razen posebnih prevoznih sredstev;

49. kolo je enosledno ali dvosledno vozilo z najmanj dvema kolesoma, ki ga poganja voznik z lastno močjo;

Posledično veljajo vsi predpisi in omejitve (tako tudi alkohol) enako za kolesarje kot "šoferje" avtov. Vendar se ljudje tega dosti premalo zavedaj(m)o.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Jaz sicer nosim čelado na kolesu, ampak če je obvezna, potem ni nobenega razloga, da ne bi bila obvezna za pešce. Tudi tam lahko padeš ali pa te kdo nabaše.
Rezultat zakona bo manj kolesarjev, ki kolo uporabljajo za vsakdanje opravke in povečanje števila avtomobilov. Zelo vzpodbuden rezultat za prometno varnost, pretočnost prometa in še kaj.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
A majo še kje v Evropi obvezne čelade za kolesarje?

Finska - obvezna uporaba čelade za vse kolesarje - neuporaba NI kazniva (glej, glej - ne samo Patrie - tudi zakone mamo iz Finske
tongue-1.gif
)
Švedska - obvezna čelada za kolersarje do 15 let
Španija - obvezna uporaba izven naselja, na dolgih vzponih, izjemni vročini ali zdravstevnih "težavah" odpade obveznost nošenja (IMHO:
stupid-1.gif
boljš nobenega predpisa kot tako skropucalo)
Češka - obvezna za vse do 18 let (od leta 2005 naprej)
Nemčija/Avstrija - se že od 70 let "prepucavajo" - so mnenja, da bi obvezno nošenje čelade zmanjšalo število kolesarjev (kar jim ni namen) - po drugi strani pa je čelade le majhna zaščita - tako ostali le na priporočilu nošenja

Na svetu - Nova Zelandije - obvezno nošenje, Avstralija / ZDA - nekater pokrajine / države kjer je obvezno nošenje

VIR

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
ahja, torej trdiš, da slušalke manj ovirajo da slišiš zunanji hrup kot zvočniki v avtu?

poleg, tega, je tudi prepovedano preglasno nabijanje muzike v avtu

Avti so zvočno izolirani in v njih redko slišiš kaj tudi brez radia. Kolesa niso...

Sam se dosti prevozim na kolesu s slušalkami v uhah. Imam pa jih stalno na najnižji glasnosti. Tako da ni problema s poslušanjem drugih zvokov.