Kava v pivo

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Dodati mislim kavo (cold brew) v pivo pred stekleničenjem. Kako razkužiti zadevo. Je dovolj če že narejeno kavo pasteriziram v pečici na 65 stopinj za kako uro? Ne bi pa rad preveč segreval da mi aroma in okus ne izpuhti.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz vse dodatke "razkužim" v mikrovalvki, razen hrastove kocke v wiskiju.
Glede kave je varianta, da preprosto skuhaš močno črno kavo in jo še kar vročo vliješ v pivo, da ubiješ dve muhi na en mah, zraven še vmešaš sladkor za karbonizacijo, premešaš in sflaširaš.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ja to bi bla opcija, vendar sem se odločil za hladno varianto kave, ker naj bi, vsaj po tujih forumih sem tako bral, dala boljši rezultat, nič grenkobe samo okus in aroma.
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
jaz sem zavrel vodo, ohladil in stresel kavo notri ter za en dan postavil v hladilnik. Ob stekleničenju sem vlil v fermentor, brez segrevanja. Rezultat je bil vonj in okus po kavi brez kakršne koli grenkobe.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik pivce pravi:
jaz sem zavrel vodo, ohladil in stresel kavo notri ter za en dan postavil v hladilnik. Ob stekleničenju sem vlil v fermentor, brez segrevanja. Rezultat je bil vonj in okus po kavi brez kakršne koli grenkobe.

Sej jaz nameravam narediti isto. Kave nisi predhodno nič razkužil?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kofein ima (kot večina rastlinskih alkaloidov) tudi antibakterijsko delovanje ( npr. ena raziskava). Sicer bi ga smatrali za bolj blago napram hmelju, ampak toliko da bi se v suhi kavi kaj zelo kakovostno zaredilo ni neke opcije. Ker je kava pražena ima tudi relativno nizek pH (je zelo kisla) kar vse skupaj vpliva na to da ni primerno okolje za življenje.

Za najboljši izkoristek arome je pametno uporabit kavo v zrnju ki jo sveže zmeljemo, in dodamo po končani fermentaciji oz. najbolje celo direktno pred stekleničenjem. Pozor: pri mrzlem doziranju kave bo izločanje kofeina majhno, če rabite pivo za "poživitev" je pametno potem dodat še skuhano kavo ampak v ločenem doziranju (lahko tudi med samim kuhanjem piva) ... grenkoba kave je jasno vzporedna lastnost kofeina tako da se temu ne da izognit.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik pivce pravi:
jaz sem zavrel vodo, ohladil in stresel kavo notri ter za en dan postavil v hladilnik. Ob stekleničenju sem vlil v fermentor, brez segrevanja. Rezultat je bil vonj in okus po kavi brez kakršne koli grenkobe.

Si kavo kaj posebej izbiral ali si naredil kar z "barcafe"? Jaz o kavi ne vem prav veliko, občutim pa razliko pri okusu in aromi med 100% arabico in ostalimi kavami (npr. robusta) in mešanicami. Zato se nagibam zgolj k tej sorti (arabica), ki jo bom kupil kar v trgovini in ne mislim dalje komplicirati.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik pivce pravi:
jaz sem zavrel vodo, ohladil in stresel kavo notri ter za en dan postavil v hladilnik. Ob stekleničenju sem vlil v fermentor, brez segrevanja. Rezultat je bil vonj in okus po kavi brez kakršne koli grenkobe.

Si kavo kaj posebej izbiral ali si naredil kar z "barcafe"? Jaz o kavi ne vem prav veliko, občutim pa razliko pri okusu in aromi med 100% arabico in ostalimi kavami (npr. robusta) in mešanicami. Zato se nagibam zgolj k tej sorti (arabica), ki jo bom kupil kar v trgovini in ne mislim dalje komplicirati.

Jaz bi ti priporočal kakšno bolj kvalitetno kavo ki je sveže pražena in kjer ima kava res aromo in okus po kavi. Recimo jaz pijem Escobar, kjer imaš tako kavne mešanice, kot take z geografskim poreklom. Je pa to popolnoma nekaj drugega kot industrijske kave in je temu primerna tudi cena 20-30€ na kg.
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Izbral sem kavo od Starbucksa, ki sem jo dobil kot darilo, vendar je bila namenjena za kavni avtomat, ki ga pa nimam.
 

chokehold

Zelenc'
10. avg 2016
9
0
1
Koper
V Coffee stout sem dal 0,5L običajno močne turške kave Barcaffe in mi je bilo premalo. Kot so že napisali ostali ti tudi sam priporočam malo bolj aromatično in močno kavo.

Lahko pa iz fermentorja pobereš vzorec, dodajaš kavo in okušaš. Ko najdeš sweet spot prirediš za celotno količino piva.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Po mojih izkušnjah je najboljši način doziranja kava na način, da sveže! zmleto kavo dodaš v "vrečke za hmelj" in na boil off vrečko pomakaš v vroči pivini kakšnih pet minut. Pomembno je da v vrečko ne daš preveč kave, da se pivina lepo pretaka čez vrečko, če želiš več kave, dodajaš vrečke... V tem primeru kava ne vre in posledično ne izgublja arome!
Je pa precej pomembno kakšne kvalitete je kava.