Kava tako ali drugače

NeGrA

Pripravnik
20. jul 2007
720
0
16
ja... domača mi je čis kul... in tut če je pač že sladkana, se ne prtožujem... jo itak spijem,...

drgač pa če že grem na kavo... al podaljšano... al pa z mrzlim mlekom... brez cukra!!!
cool-1.gif
 

raY_

Pripravnik
20. avg 2007
122
0
16
Do pred kratkim predvsem kavo s smetano + 1 sladkorjem v kafiču.
Zadnji mesec pa sem preklopil na kavo z mlekom (malo) + 1 sladkorjem. Tu in tam pa še doma spijem Barcafe klasično (ko jo starši naredijo - drugače ne).
V mrzlih dnevih pa si vzamemo čas in naredimo kapučino z mlekom + še malo mleka spenimo z posebnim strojčkom za penjenje mleka in tako dobimo zelo dober kapučino. Druščina seveda prisotna - samo zase ga nebom šel delat.
nahrung002.gif
 

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
skor vsako jutro ko se zbudim... eno turško jacobs(zelena).
pr punci pa ponavad instant jacobs gold, ker pač turške ni...
lp x5x
 

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Čeprav nisem ravno navdušena nad kapučinom, sem zadnjič poskusila novi Jacobsov kapučino z Milko in je presenetljivo dober. Zelo kremast in seveda čokoladnega okusa. Se mi zdi, da je nekakšna mešanica med kapučinom in zelo tekočo vročo čokolado.
cappuccinospecials.jpg
 

artie

Pripravnik
23. avg 2007
87
0
6
Priznam, sem kar mal kafetoman, tako da kofeterca pa turška, da je kak učinek.
 

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
Fak ej ...kulk že dolg nism pil kofeta iz tele zadeve. Zdej pijem kr turško,sam me zanima kak okus ma iz tegale šmenta
grin1.gif


Kok pa kej stane ta hec?
 

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
okus je podobn kot iz avtomata v gostilni. Mislim pa, da je močnejša kot turška.. za ceno te zadeve pa nimam pojma. Pomoje je tam nekje 3k bivših slovenskih tolarjev
 

MackaGrrr

Pripravnik
4. nov 2007
376
0
16
Kave ne pijm vec tko k vcasih po 8x na dan.
rolleyes-1.gif

Doma sm pila nescafe mild (rjavi pokrovcek) z mlekom in natrenom (3, 4). Vcasih sm si sipala v kavo tri vrecke sladkorja (zuni).
Zuni mi je najboljsa kava absolutno Mocarabia, pa v Umagu sem pila bozansko Illy -v Slo je ne znajo NIKJER tok dobr narest. V mojem najljubsem lokalcku Atelje Caffe
srce-1.gif
majo odlicno belo kavo (Mocarabia), postrezeno kot se sika + mini rogljicek (ponavad mi kelnar prnese se ene dva).

Cappuccino zuni mi je brozgast (razen v Ateljeju kjer pijem cappucino z vaniljevo kremo), zato si ga nardim doma. Jacobs Milka cappuccino narejen z mlekom, na vrh dam stepeno smetano+kokosovo moko+en raffaello, vse skupej pa prelijem s cokoladnim grehom.
tongue-1.gif
Tega seveda ne pijem vsak dan, ker bi v tem primeru mela ze 70 kg.

Od navadnih cappucinov so mi pa dobri Barcaffejevi -vaniljev in karamelni (delam enkrat z vodo, drugic z mlekom).
 

kiny

Pripravnik
15. avg 2007
74
0
6
doma pijem Illy al pa Barcafe kavo, ki pa si jo skuham v kafetjeri (zadeva zgoraj na sliki), jo pa pijem z veliko mleka + 3žličke rjavega sladkorja. skuham pa si jo samo v primeru, da se zjutraj zbudim čisto nenaspana
smile-1.gif


v lokalih pa ponavadi pijem belo kavo, mi je pa najboljša kava od Café del Morro.
 
Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Kava: Illy v zrnih ali Fair trade v zrnih (prodaja mercator v večjih centrih) - obe kavi sta si zelo podobni, obe daleč od t.i. "kave", kot so barcaffe, Santana ipd low budget & quality jajc.

Avtomat: popoln espress avtomat z integriranim mlinom in vso elektroniko. Drag kot žafran, kava pa je vrhunska, vsaka porcija se zmelje posebej in je boljša kot v gostilnah. Razlika je (poleg dobre kave) v tem, da gostinci kavo vnaprej zmeljejo (kakšne pol kile naenkrat), potem pa jo počasi zmleto dozirajo v avtomat ročko, vmes pa zmleta kava med čakanjem (lahko tudi par dni) izgubi veliko arome.

Ni poceni štos, ampak mi ni žal. Vsaj uživam v kavi. Ne prebavljam pa gostincev, ki ti kavo računajo 1,50 EUR, uporabljajo pa Barcaffe, da prišparajo par EUR po kili iz katere dobijo kakšnih 100 kav. Cigani. Ko bi vsaj Bazzaro ali Illy kupovali, če tisto kavo tako cenijo.

Za domov pride 250 g pisklna Illy kave okoli 6 EUR. Iz nje stlačiš okoli 30-40 kav. Gostinec bi zanje zaračunal cca. 60 EUR. Marža? 1000%. Fino, a ne?
 

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.132
70
48
123
Jaz večinoma pijem macchiato, sploh v zgodnjih jutranjih urah(od 8-10), samo ugotavljam, da ga v Sloveniji večinoma ne znajo narediti kot se spodobi.
Danes sem bil prvi gost v enem lokalu in sem dobil tako ogabno Illy kavo, da sem mislil, da bom kozlal. Kelnarca ni nobene prej čez spustila.
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
jst sm se pa čist na mokarabio navadla
cheer.gif


za macchiato, da ne znamo narest, pa ne meči vse v isti koš
ne-ne-1.gif
 

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik dijo_porko pravi:

Jaz večinoma pijem macchiato, sploh v zgodnjih jutranjih urah(od 8-10), samo ugotavljam, da ga v Sloveniji večinoma ne znajo narediti kot se spodobi.

Danes sem bil prvi gost v enem lokalu in sem dobil tako ogabno Illy kavo, da sem mislil, da bom kozlal. Kelnarca ni nobene prej čez spustila.




Hja, to je pa povsem druga zgodba. Mnogi kavni avtomati so precej zanemarjeni, neredno se čisti vodni kamen in izvaja postopek čiščenja (to ni le glancanje vidne površine, da se razumemo). Kelnerc itak nihče ne poduči, lastnik nim pojma, serviser pa ni zastonj.

Da bi kakšen lokal uporabljal filtrirano vodo pa sploh še nisem videl. Vsi veselo vlivajo vodo iz vodovoda. Slišati bo malenkostno, a je razlika med vodo iz pipe in recimo vodo, ki gre skozi relativno poceni filter Brita. Moj domači kavni avtomat ima recimo filter za vodo že vgrajen in ga menjaš vsakj mesec + avtomarski decalc in cleaning program, ki vsak zase zahteva svojo vrečko čistil. Čiščenje je obvezno, dokler ga ne izvedeš ti računalnik ne dovoli izdelave kave. Pa ni tko butast, da bi to pozabil, če ga začasno izklopiš iz elektrike
bonk.gif




Mnogi gostinci strežejo zelo slabo kavo, šparajo pri vhodni surovini, uporabljajo precej iztrošene in nevzdrževane avtomate, napačne nastavitve količine kave in njene granulacije, ko se mleje v mlinčku. Vse to kljub temu, da imajo pri kavi daleč največji zaslužek. Moj kolega ima lokal in dve tretjini zaslužka ustvari prav s kavo, marža je tam največja.
 
Nazadnje urejeno:

darkokoper

Pripravnik
6. sep 2007
65
0
6
doma delamo občasno barcaffe, občasno illy in pa skoraj vedno lavazza crema e gusto - (gusto dolce) - pri nas je ne prodajajo, vsekakor pa kava v kafetjeri...turške ne pijemo...z mlekom in sladkorjem (bel ali rjav).
 

MackaGrrr

Pripravnik
4. nov 2007
376
0
16
darkokoper, a lavazzo kupujete v italiji? (sklepam, glede na to da ce si iz kopra, kot pove nickname
grin1.gif
 

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik Zerly pravi:

kavo pripravljeno s to zadevo:



kafe.jpg




Ti a tole je za expresso a ne??

Eno glupo vprašanje
grin1.gif




No drugače jst zjutraj kr turčina z min cukra spijem (jacobs monarch), da me vsaj zbudi
grin1.gif
 
Nazadnje urejeno: