Dal bo, kolikor je treba. Obcutek, da mora biti radiator topel na dotik, je zgolj obcutek.
V praksi pa so monterji eni striktno za, drugi proti, tretji pa nekaj vmes.
Poglej mojo krivuljo. Pri zunanji nuli v konkretnem objektu rabim 45 stopinj temperaturo vode v radiatorjjih. In to 24/7 ce zelis not 23. Neizolirana hisa, grajena iz polne opeke, stene debele 50cm in plasticna okna z navadnim termopanom.12 cm. Radiator, ki je dizajniran za 55 C, ne bo dal nič od sebe, če bo npr. pri zunanji temperaturi 15 C zaradi vremenske krivulje dobil zgolj 20 C. 35 C zadostuje 24/7.
V radiatorje spuščati manj kot 30 mislim da nima smisla. Vec crpalka za krozenje vode porabi kot pa radiator toplote odda12 cm. Radiator, ki je dizajniran za 55 C, ne bo dal nič od sebe, če bo npr. pri zunanji temperaturi 15 C zaradi vremenske krivulje dobil zgolj 20 C. 35 C zadostuje 24/7.
Koliko kvadratov hisa?No ne bo držalo, ker tudi 28 C v radiatorju segreeje prostor.
Jaz imam nastavljeno krivulju in v toplih dneh tudi kroži voda z manj kot 30 C po radiatorjih in redko preseže 36 C.
Pa je poraba v celem letu cca 3800 KWh.
V hiši pa konstantno dobrih 23 do 24 C.
Hiša pa iz leta 1938 polna opeka cca 30 cm in 10 cm fasade iz tervola. Pa normalne PVC okne z 2 x termopan steklom.
Podstrešje pa je 27 cm ursa volne pa 2x deske spodaj in osb plate na vrhu.
Tudi meni zanimivo vedet. Če je skupna poraba plina v zelo mrzlem dnevu 100 kWh je to 4 kW moči na uro. Če je izkoristek toplotne v tistem dnevu 2 je torej potrebna moč toplotne?Koliko kvadratov hisa?
Koliko kW TC? Oseb v gospodinjstvu? Velikost zalogovnika?
zbiram info iz prve roke.. ker meni “prodajajo” za isto porabo plina TC od 9-16 kW.. zdej pa bod pametn ce si lohk
fotr jo ima v kleti.. čez poletje vleče zrak od zunaj (boljši izkoristek), hladnega piha v drugo klet (mrzlo pivo).. ne vem od kje se nabere kondenz - tega lovi v posodo - in ta posoda se kar lepo polni.. tko da bi rekel, da je izpihan zrak hladnejši in tud manj vlažen?Eno vprašanje imam za vas mojstre. Sanitarna toplotna, imam jo v špajzi. Je pametno, da izven kurilne sezone vleče zrak od zunaj? Kako je s vlago, sam mislim, da je precej vlažen prostor. Ravno plesni nimam a občutek vlage pa je. Hvala
Not all true, vedno vsaj 18 st. v prostoru, kje je bila stc.Ogrevanje vode pozimi s stc je sizifovo delo v vecini primerov
Točno taka mi se vedno dela!STČ daš pač tja, kjer imaš prostor. Poleti "rabi" topel zrak, da greje vodo, pozimi enako, mapak dela pač dlje. Naša prva Gorenjeva STČ (okrogla oranžna), narejena takrat za izvoz, je bila razstavni eksponat in je delala 33 let brez servisa. Brez servisa. Zadnjih 10+ let je delala pozimi in poleti, je bila tudi zalogovnik za peč na drva.
Poglej priponko 57443
Ko smo dali noter Kronoterm Adapt, je šla stara STČ ven, ampak je že malo rjava voda ven tekla, mojster rekel, da zelo dolgo verjetno ne bi več zdržala
Od cesa pa imas v prostoru vedno vsaj 18C. Z necim ogrevas najbrz ta prostorNot all true, vedno vsaj 18 st. v prostoru, kje je bila stc.