Katero navigacijo

racOOn

Pripravnik
5. maj 2008
39
0
6
Toliko spremljam na tem in drugih forumih o poplavi GPS naprav (kupil sem si celo majsko številko VIDIja, kjer so opravljali teste GPS naprav in njihovih map), pa se še zdaj ne morem odločiti, kaj kupiti. Vidim, da nobena navigacija ni brez napak (AR 2.0 ima baje celo kar nekaj več bugov kot predhodna verzija 1.8). Prav tako Navigonova 2008 nima možnosti izklopa makadamskim cest in so nekateri iz Š. Loke proti Idriji bili usmerjeni po neverjetnih poteh.
Kako za boga se naj zdaj človek odloči za kar se da zanesljivo navigacijo???
Zdaj se že odločam med Garminom 760 in Navigonom 7110... Vendar te mape.... Ene tako, druge spet tako.... Ene imajo napake tukaj, druge tukaj.... Všeč mi je, da na 760ko lahko naložim tudi SLO topo mape, ki mi bodo prav prišle, če se odločim, da z napravo pojdem v gozd na gobarjenje. Pri Navigonu mi je všeč večpasovni prikaz poti in opozarjanje na omejitve hitrosti.
ZA KAJ SE ODLOČITI??? Groza....

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Navigacija po Sloveniji mi ne pomeni nič. Torej odpade "glavna prednost" Garmina. Poleg tega ima katastrofalen vmesnik. Garmin Navigonu ne seže niti do kolen. Samo en primer iz Navigona: ko prečkaš mejo, ti pokaže glavne podatke o predpisih, ki veljajo v določenih državah (hitrostne omejitve, dovoljena stopnja alkohola, so potrebne dnevne luči, predpisana uporaba telovnika, itd). Da ne govorimo o razvrščanju, kar je odlično rešeno. Garmin spi na lovorikah in to ga bo pokopalo, kot TomTom.

Edit: prekoračitev hitrosti pomeni finančno izgubo v vrednosti precej več kot stane naprava.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Drago: povej mi ko bo tako daleč
smile-1.gif

Sicer pa veš kaj ta veliki naredijo? Kupijo majhne in potem dobijo druge nalepke ... Tomtom-Teleatlas, Nokia-Navteq...
Tak je kapitalizem.

Zagotovo pa je dobro, da imamo konkurenco, saj uporabniki dobimo vedno najboljše. No upam da pri Navigonu nekoč uvidijo in naredijo kak program tipa Mapsource. Do tedaj mi zadeva za načrtovanje na PCju ni uporabna.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Če že rabim Garmina, ga imam jst lepo na svojem telefonu (htc s710) - predvsem TOPO mape so mi interesantne.
Drugače pa se strinjam z Dragotom. Garmin je sicer sila enostavna naprava, vendar je sam vmesnik že zastarel in je v primerjavi z Navigonom pa tudi TomTom vmesnikom 8 generacije, zanič.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Glede na to, da mi Garmin ni všeč, pa vseeno uporabljam Topo karto, naloženo na starem Qtek9090. Na istem PDAju imam naložen tudi OziExplorer in ko se je treba odločit kaj uporabiti, nimam jajc, da bi zalaufal GarminXT. Mu pač ne zaupam. Za pohajkovanje po divjini nekako bolj zaupam poskeniranih prastarim kartam.

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Citat:
Uporabnik racOOn pravi:
........
Zdaj se že odločam med Garminom 760 in Navigonom 7110... Vendar te mape.... Ene tako, druge spet tako.... Ene imajo napake tukaj, druge tukaj.... Všeč mi je, da na 760ko lahko naložim tudi SLO topo mape, ki mi bodo prav prišle, če se odločim, da z napravo pojdem v gozd na gobarjenje. Pri Navigonu mi je všeč večpasovni prikaz poti in opozarjanje na omejitve hitrosti.
ZA KAJ SE ODLOČITI??? Groza....

Seštej pluse in minuse.
Tako sem naredil jaz in se odločil za Nuvi 760. In odločitev je bila dobra, saj me naprava do sedaj še ni razočarala. Pot si začrtam na PC-ju, pošljem na napravo in to je to. Morda imam srečo, vendar sem do sedaj še vedno prispel točno tja kamor sem hotel.(Slovenija,Avstrija,Hrvaška).Po avstrijskih avtocestah je tudi mene garmin opozarjal na omejitve hitrosti.
Kot sem dejal seštej pluse in minuse in se odloči. Če pa tako ne gre pa žrebaj
aplauz.gif

Italiano

Zelenc'
4. okt 2007
8
0
1
49
Ljubljana
Obišči stran
Tomtom, proizvajalec z daleč največ prodanimi navigacijami v Evropi (50 % tržni delež), je lansko leto začel prodajati svoje naprave tudi v Sloveniji, saj je prvič ponudil karto za Slovenijo in Hrvaško. Spodaj je prvi test navigacijskih naprav, v katerem sodelujejo naprave Tomtoma. Test 32 naprav je opravila Zveza potrošnikov Slovenije in ga pred dnevi objavila v njihovi reviji VIP. Skratka, zdaj končno tudi Slovenci vemo to, kar ve Evropa in spoznavamo prednosti Tomtoma, saj so štiri sodelujoče naprave od Tomtoma zasedle prva štiri mesta, pa čeprav so vse štiri že dobile svoje naslednike. Navigacije v Sloveniji izredno priljubljenega Garmina je na testu prehitel celo proizvajalec MIO na 5. mestu, cenejši modeli Garmina Nüvi 2xx pa so pristali celo pri repu razpredelnice. A Garmin se v tem testu še vseeno priporoča zaradi najpopolnejše karte Slovenije. Tomtom namreč šele slabo leto izdeluje karto za Slovenijo, ki v primerjavi z Garminovo karto slabše pokriva Slovenijo oziroma je pokrivala, saj je prejšnji teden, torej po objavi testa, izšla nova verzija kart (7.20 in 8.05), ki še za 15 % bolj pokriva Slovenijo. To v praksi pomeni, da se zdaj tudi v vseh manjših mestih (okoli 2.000 prebivalcev), recimo Cerkno, Metlika, Beltinci, Pivka, Lesce, Cerknica, Kranjska Gora, Bovec, Muta, Šoštanj, ne boste izgubili, saj lahko izberete točno določeno ulico, kamor želite iti.

Tomtom ima še enega asa v rokavu - Mapshare. Sami lahko namreč spreminjate in izboljšujete karte med potjo in brezplačno prenašate in nameščate popravke od drugih uporabnikov.

Nekaj drugih prednosti Tomtoma v primerjavi Garminom in druge ugotovitve iz raznih testov:

- V primerih, ko zgrešite odcep ali križišče, mora naprava na hitro izračunati novo pot. To naredi Tomtom v primerjavi z Garminom dosti hitreje in predvsem natančneje. Na testih se je pokazalo, da pridejo vozniki s Tomtomom na cilj 20 minut hitreje kot vozniki z Garminom.

- Tomtom ima boljšo kategorizacijo cest. To v praksi pomeni, da bolje razlikuje, kaj je avtocesta, lokalna cesta, regionalna cesta, kolesarska steza in pešpot. Na testih se je pokazalo, da Garmin to dela slabše in voznike nemalokrat pošlje po nemogočih "kozjih" stezicah do točke, ko se mora voznik obrniti in ne more naprej, saj cesta ni primerna za avte.

- Tomtom temelji na odprtokodnem Linuxu, kar pomeni, da lahko uporabniki sami sprogramirajo napravo po svojih željah in zanjo izdelajo svoje programe. Garmin temelji na zaprtokodnem lastnem sistemu, zato njegove funkcionalnosti ni mogoče spreminjati in dopolnjevati. Pri Tomtomu lahko zato recimo posnamete svoj lastni glas ali glas svoje boljše polovice, ki vas bo vodil po cestah, lahko slikate svoj lastni avto in ga naložite namesto puščice na sredini zaslona.

- Tomtom ima prepoznavo govora, kar v praksi pomeni, da vam ni treba nič več vtipkavat v napravo, ampak ji lepo poveste mesto, ulico in hišno številko, kam želite iti.

- Tomtom ponuja načrtovanje poti in napreden predogled poti z možnostjo izbire točno določene ceste, ki se je želiš izogniti. Na primer - če ste na morju in vnesete neko vzhodno destinacijo, recimo Prekmurje, lahko izberete alternativno pot, "izogni se delu poti" in pregledate seznam cest, po katerih boste potovali. Preprosto izberete cesto, ki se ji želite izogniti, recimo H3 ali celotno ljubljansko obvoznico, in Tomtom bo načrtoval drugo pot. Zelo preprosto in koristno. Garmin nima tako naprednih možnosti načrtovanja poti, lahko samo zavijete s ceste, po kateri trenutno potujete in pregledate celotno pot, vendar ne morete izbrati točno določene ceste, kateri se hočete izogniti.

- Tomtom je tudi boljši, kar se tiče izogibanja prometnim zamaškom. S pomočjo bluetootha se povežete s svojim telefonom in samodejno prenašate trenutno stanje na cestah, s pomočjo katerih vas Tomtom obvaruje prometnih zastojev. Garmin nima nobene take funkcije. Dražji modeli pri obeh sicer ponujajo TMC, ampak ta sistem v Sloveniji in v nekaterih drugih državah ne deluje, pa tudi če bi deloval, deluje samo za avtoceste in se osvežuje samo na 30 minut. Tomtom še ponuja IQ routes, to je seznam "zabasanih" cest ob določenih dnevih in urah. To pomeni, da če se vozite recimo po cestah, kjer je ponavadi gneča ob določenih dnevih ali urah, vam navigacija samodejno spremeni pot, da se izognete tej cesti. Tomtom pa je nedavno uvedel popolnoma nov HD Traffic sistem, ki iz GSM omrežja vsakih nekaj minut dobiva podatke o koncentraciji GSM telefonov na vseh cestah, tudi lokalnih in jih samodejno upošteva pri načrtovanju poti. To pomeni, da se izogiba cestam, po katerih trenutno "potuje" veliko mobitelov.

- Eden od problemov Garmina je tudi počasnejše pridobivanje GPS signala. Obstajajo dokumentirani primeri, ko so uporabniki čakali na signal tudi po pet minut. Pri Tomtomu traja pridobivanje signala okoli 30 sekund, če ga pa povežete s svojim osebnim računalnikom doma, vam avtomatsko prenese datoteko, v kateri so zapisane lokacije satelitov na nebu, tako da dobite signal v nekaj sekundah, tudi če ste na območju s slabšim signalom.

- Tudi glasovi v Tomtomu zvenijo bolj človeško, medtem ko v Garminu govorijo bolj po robotsko.

- Tomtomove naprave (tudi najcenejše) samodejno preklopijo zaslon iz dnevnega v nočni način in obratno glede na jakost okoliške svetlobe ali čas dneva.

Klikni za večjo sliko:

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
sicer tale post zgleda bolj reklama za tomtom, a se marsikje strinjam. Mene pri TomTomu moti predvsem cena njihovih naprav (tudi bolj osnovnih). Bo treba malo ceno znižati... da bo tole bolj popularno ratalo pri nas.

Frko

Pripravnik
24. jan 2008
649
0
16
Test Zveze potrošnikov: Pozanimajte se tudi o možnih brezplačnih posodobitvah kart na vsaki dve leti in ne vsake četrt leta, ker to zadostuje, čeprav se cestno omrežje stalno spreminja.-to ni dobesedno prepisano iz testa, ampak obdobja posodobitev kart katere priporoča Zveza potrošnikov pa so točna.

Torej jpo mnenju Zveze potrošnikov v tej neprenehoma spreminjajoči cestni strukturi mankrat na leto je karta posodobljena, boljša je.

P.s.: sam veliko več izvem (in zaupam )na forumu, kjer dobiš informacije os samih uporabnikov.

LP

Italiano

Zelenc'
4. okt 2007
8
0
1
49
Ljubljana
Obišči stran
Brez zamere, napisano si povzel malo preveč po svoje. Poleg tega sem jaz tole o posodobitvah kart drugače razumel. Namreč nekateri proizvajalci ti ob nakupu naprave dajo možnost ene brezplačne posodobitve, ki jo moraš izkoristiti v naslednjih x (ponavadi 12) mesecih ali pa takoj ob prvi naslednji posodobitvi, to pa je običajno že čez četrt leta, kar je po mnenju Zveze potrošnikov prekmalu oz. prekratko obdobje. Zato nam svetujejo, naj se pozanimamo, pri katerih proizvajalcih je možno tisto eno brezplačno posodobitev izvesti recimo šele čez dve leti, ne pa takoj naslednje četrtletje, pa bomo imeli čez dve leti spet brezplačno novo karto in da se da običajno potrpeti ti dve leti z en karto klub novim cestam, ki se zgradijo v tem obdobju. Verjamem pa, da se zdi to ljudem, ki piratske karte brezplačno snemajo z neta vsako četrtletje, beden nasvet.

Frko

Pripravnik
24. jan 2008
649
0
16
Nič ne zamerim, samo malo dvoumno je napisano, ker po mojem smo vsi, ne glede na znamko gpsa veseli ko se pojavi nova posodobitev kartografije - posebno za Slovenijo, tako da sem kar vesel pogostih in brezplačnih nadgradenj za AR in AT.
Pa da ne bo kdo mislil da delam reklamo za Garmina, tudi za TT, Navigo in ostale proizvajalce sem vesel kadar preberem da se je pokritost njihove kartografije pri nas poboljšala, ter bi jim prav tako privoščil vse nadgradnje brezplačno.

LP

I

Izbrisan uporabnik #488

Lušna reklama za tomtom, vendar me nobena funkcija ne prepriča.

Manjkajo pa seveda cene.

Kako bi npr. lahko sploh kaj "zameril" npr. modelu Nuvi 250, ki je stal v mediamarktu 99 EUR in ima naloženo kompletno kartografijo...

Vklopiš in vsak zaæetnik zna z njo.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Saj to je zgleda problem za nekatere. Preveč enostavna uporaba.
Nič hekanja, nič modrovanja katera verzija kart je že ta zadnja in sploh uporabna itd.

Enostavno vklopiš, tipkaš naslov in se voziš...

sandiv

Pripravnik
4. sep 2007
268
1
18
Maribor
Uporabnik italiano sicer napiše lepo reklamo za TomTom, ki pa ima z objavljenim (iz tujine povzetim) testom bolj malo skupnega.Takšna očitna reklamna sporočila bi bilo treba prepovedat. Saj verjamem, da je TomTom čisto v redu če živiš v zahodni Evropi, a za Slovenijo druge alternative kot Garmin (Navteq karte) ni. TomTom (Teleatlas) karte so super za po Ljubljani in Mariboru, na podeželju niso vrisane niti povezovalne (že leta popolnoma asfaltirane) ceste med kraji
Pri TomTomu je res zanimiv način pridobivanja prometnih informacij preko telefona: v Sloveniji to ne dela, v tujini pa dela samo do prvega telefonskega računa ( če nisi hud poslovnež si nenehne gprs povezave ne moreš privoščiti). V tem primeru mi revčki z Garmini raje uporabimo zastonj TMC.
cheer.gif

Poleg tega je TomTom za današnje čase ( saj smo vendar v EU-trenutno celo predsedujoči) katastrofalno ignorantski do Slovenije in slovenskega jezika. Medtem, ko že leta obstaja vmesnik in vodenje v hrvaškem in srbskem jeziku bodo slovenščino uradno vključili verjetno skupaj z swahili in jezikom domorodcev iz Papue.
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
čista plačana reklama, ki ne razločuje med programom in zemljevidi.

V kateri je kar nekaj napak, med drugim se hvalijo s "prednostjo",
ki jo Garmin imel, ko TomTom še sploh ni obstajal. (katera naj bonagradno vprašanje)
grin1.gif

GPS naprave, ki bi zadostila vsem pač ni.
smirk-1.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.721
84
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Tale je tudi ena boljših: "Tudi glasovi v Tomtomu zvenijo bolj človeško, medtem ko v Garminu govorijo bolj po robotsko."

Sicer pa ne mislim navijat za eno ali drugo napravo, sem pa na CeBitu že lani in tudi letos "prisilil" sodelavke (ne sprašujte prosim kaj take delajo tam!), ki so prvič videle GPS napravo, naj jo poizkusijo uporabit kar tako, brez priročnika. In med vsemi napravami so najhitreje zaštekale Nuvija (nekaterih pa sploh ne).

Ampak na koncu prevlada pač kartografija in v naši deželici se lahko drugi razpočijo pri pisanju EPP, Garmin je trenutno pri nas zakon: Na testu imam hibridnega Lexusa, kjer ni da ni, amapak vgrajeni GPS Slovenije ne pozna in kaj mu pomaga milijon in ena funkcija te naprave, če ni na voljo ustrezne in natančne kartografije.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Jaz tuhtam med temi:

GARMIN 200W + piratske karte :p
NAVIGON 2100 ali 2110 MAX

prosim svetujte :p