Katero agencijo priporočate za prodajo stanovanja

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
merdzo - o cem sedaj tocno govorimo?

Meni nepremicninska agencija pomaga iskat kupca za kar je upravicena do provozije.
V kolikor sam najdem kupca, ne dobi nepremicninska agencija nicesar - sem pa se vseeno dogovoril, zaradi varnosti, da na moje stroske izpeljemo posel preko njih, kar pomeni priprava vseh dokumentov, hranjenje are in vse ostalo, kar pa bo me prislo cca. 300€

Kaj dosti cenej, ce sploh cenej z odvetnikom skorajda ne bos prisel skozi. Koliko si placal in za kaj tocno?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Ja več ti niso zaračunal ker NE smejo! V bistvu je ta provizija regulirana s strani države. Koliko pa oni obrijejo kupca pa ti itak ne veš.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Ja več ti niso zaračunal ker NE smejo! V bistvu je ta provizija regulirana s strani države. Koliko pa oni obrijejo kupca pa ti itak ne veš.

o cem ti govoris? Meni racunajo 3%, zakonsko lahko 4%

Kupca oberejo tocno za 0 in ne da ne vem ampak vem, ker oglede vodim sam s prisotnostjo agenta, prav tako sem pri podpisih pogodbe, oddaji are in vsega zraven, kar pomeni, da ne more biti nobenih dodatnih stroskov.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Ja lej hvala bogu če je tko kot pišeš. Govoril sem pa točno o teh 4% kar je zakonsko najvišje. Kdor se zmeni za manj, hvala bogu, saj nekateri naredijo hudičevo malo za ta denar, sklicujejo se pa točno na to. Da kao morajo 4% zacolat. Takemu rečeš samo adijo.

Ko sem jaz kupoval so se o provizijah vsi pogajali individualno, posebaj s kupcem in posebaj s prodajalcem, tudi izkušnje drugih, meni poznanih pravijo tako. Ravno tako je šlo pogajanje o ceni preko posrednika.

Sam sem sicer na koncu speljal preko poznanstev, in me je na koncu to koštalo 0,5% brez dodatkov.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.775
170
63
Živjo!

Prodajal sem nepremičnino. Oglas sem postavil na nepremicnine.net. Dnevno so me klicarili direktno kupci ter iz raznih agencij, češ, da imajo kupca za mojo nepremičnino s tem, da zahtevajo 2% od mene (ter 2% od kupca). Ta 2% je pri meni pomenilo cca. 4kEUR. Ko sem jim vprašal, če lahko še kaj rečemo glede provizije so me vsi zavrnili.
Torej sem se odločil zadevo izpeljat sam, navsezadnje kupec nosi večji riziko kot jaz, meni je smao pomembno, da dobim denar, kupcu pa je verjetno pomembno, da vse štima.
Na koncu sta kupoprodajno pogodbo (zraven je bilo še cel kup služnosti) delala moj in kupčev odvetnik, kar je vseskupaj stalo 1kEUR. Zadevo bi lahko opravil tudi samo en odvetnik in cena bi bila polovična. Strošek notarja in taks bil posebej cca. 300EUR.

lp

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Vzemi kako srednje veliko agencijo, torej tako, da se bodo potrudili.

Vzemi agencijo, ce prodajas prazno stanovanje - das jim kljuc, oni hodijo odpirat kupcem, s tem da imajo kljuc so tudi odgovorni da opazijo morebitne napake v stanovanju (npr ce bi zaceli radiatorji puscat).

Ce pa prodajas naseljeno stanovanje je pa bolje brez agencije, ce le imas cas in znanje urediti vso birokracijo (davek, pogodba)..

P

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.054
113
Obišči stran
Čist simpl. Stanovanje prodajaš sam, potem ko se pa dogovorita pa najdeta eno agencijo, da pripravi vse potrebno. Na Domartu mi je zadnjič rekel, da je to cena 500€, ker samo poštimajo in preverijo papirje.

Če je pa res, pa ne vem, bom videl po NL ko začnem prodajat jst :p

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
dejansko obstaja kot kaze en kup variacij pri prodajanju nepremicnin. Jaz mislim se vendo, da je najboljsa varjanta, kjer ti iscejo agencije in dodatno sam.

Agencija kljub temu da pobere nek denar vseeno tudi da malo vecji obcutek varnosti/resnosti in mogoce privabi kakega kupca, ki ne upa direktno kupit. Pri meni ce bo agencija upravicila svojo vlogo in najdla kvalitetnejsega kupca od mene, dobi svojo provizijo, drugace pa dobi 300€ zato, da bomo posel izpeljali preko nje :D

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Jaz sem se zmenil s sosedom, ki ima v bloku agencijo in bo on prodajal moje stanovanje. Pa še stroški bodo precej nižji.
smile-1.gif